21.11.2008. / 10:23

Autor: Katarina Zorić

Novi pad na Wall Streetu

Dionice padaju, nezaposlenost raste

Ulagače je na samom početku trgovanja uznemirio podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za 27.000, na 542.000, znatno više nego što se očekivalo. Još više zabrinjavaju podaci da je od početka godine broj nezaposlenih u SAD-u porastao za 1,2 milijuna, dosegnuvši 4,012 milijuna, najvišu razinu od 1982. godine

Snažan pad cijena dionica na Wall Streetu prouzročen je rastom nezaposlenosti, slabljenjem industrije, padom cijene nafte i neriješenim pitanjem pomoći automobilskom sektoru.  S&P indeks potonuo je na najnižu razinu u 11 godina čime je izbrisan sav rast cijena dionica od 1997.

Ulagače je na samom početku trgovanja uznemirio podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za 27.000, na 542.000, znatno više nego što se očekivalo. Još više zabrinjavaju podaci da je od početka godine broj nezaposlenih u SAD-u porastao za 1,2 milijuna, dosegnuvši 4,012 milijuna, najvišu razinu od 1982. godine.

Na tržište je deprimirajuće djelovalo i to što se američka vlada i demokratski zastupnici u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti o pomoći automobilskom sektoru od 25 milijardi dolara, koliko traže General Motors, Ford i Chrysler kako bi izbjegli stečaj.

Financijski sektor također se nije oporavio. S&P indeks financijskih dionica potonuo je jučer daljnjih 10,5 posto, a najveća je gubitnica bila dionica Citigroupa s padom većim od 26 posto. Ulagači su, naime, sumnjali da druga najveća američka banka po aktivi ima dovoljno kapitala da bi pokrila dodatne kreditne gubitke.

Negativno je na tržište jučer djelovalo i Fedovo izvješće o padu poslovne aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a na najnižu razinu u 18 godina, što najavljuje daljnje slabljenje gospodarstva, a rast nezaposlenosti.

Zbog slabljenja potražnje, terminska cijena barela nafte pala je ispod 50 dolara, po prvi puta od svibnja 2005. godine. To je, pak, izazvalo pad S&P indeks energetskog sektora za više od 11 posto, pri čemu je dionica Chevrona pojeftinila gotovo 9 posto.

Cijene dionica jučer su snažno pale i na europskim burzama. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,2 posto, na 3.874 boda, što je najniža razina u pet i pol godina. DAX indeks Frankfurtske burze pao je 3 posto, na 4.220 bodova.

Vezane vijesti

Repriziranje bankarskog debakla

Repriziranje bankarskog debakla

J.P. Morgan Chase & Co., najveća banka u SAD-u, čiji je izvršni direktor Jamie Dimon bio na čelu rata Wall Streeta protiv regulacije, objavila je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika