21.11.2008. / 11:16

Autor: Nacionalova redakcija

Atentati u Zagrebu

Plaćenik Joce Amsterdama povezuje ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak?

“Za dva tjedna u Zagrebu će se dogoditi nešto veliko, o čemu će pričati cijela Europa”, dio je razgovora kojeg je jedna strana tajna služba dostavila hrvatskim istražiteljima, a rečenicu je izrekao jedan od bliskih suradnika Sretena Jocića, koji je i uhićen pod sumnjom da je umješan u planiranje ili izvršenje ubojstva na Pukanića

Snimka telefonskog poziva, koju je inozemna tajna služba snimila dva tjedna prije ubojstva Ivane Hodak u Zagrebu, mogla bi upućivati na upletenost bliskog suradnika srpskog mafijaškog bossa Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam ne samo s planiranim ubojstvom Ive Pukanića, već i likvidacijom kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka, piše Jutanji list. “Za dva tjedna u Zagrebu će se dogoditi nešto veliko, o čemu će pričati cijela Europa”, dio je razgovora kojeg je jedna strana tajna služba dostavila hrvatskim istražiteljima, a rečenicu je izrekao jedan od bliskih suradnika Sretena Jocića, koji je i uhićen pod sumnjom da je umješan u planiranje ili izvršenje ubojstva na Pukanića.

Međutim, u cjelokupnoj priči, najzanimljivije je da se ta rečenica nije odnosila na Ivu Pukanića, već da je ovim razgovorom najavljen atentat na Ivanu Hodak, koja je ubijena 6. listopada, točno dva tjedna od rečene najave. Pozivajući se na izjavu iz vrha sigurnosnog sustava, Jutarnji list piše kako je gotovo nemoguće da je čovjek koji je izgovorio tu rečenicu mogao raspolagati informacijom o pripremi atentata na Ivanu Hodak, a da sam nije sudjelovao u ubojstvu. Drugim riječima, policija pretpostavlja da izvršitelji oba ubojstva dolaze iz istih krugova, dok tezu o istom naručitelju, istražitelji i dalje ispituju. Policija tvrdi kako je ta ista osoba dva tjedna nakon prvog ubojstva, sudjelovala u Zagrebu kao suorganizator ubojstva Ive Pukanića. U nastavku istrage policija će nastojati otkriti počinitelja od Jocićevog suradnika, kao i od Roberta Matanića, koji je uhićen nedugo nakon ubojstva Ive Pukanića, piše list, ističući da u vrhu hrvatskih sigurnosnih službi ne smatraju da sam Sreten Jocić stoji iza ubojstava.

"Njegovu organizaciju mogli bismo nazvati Murder Incorporated. Vi naručite ubojstvo, a oni ga odrade, neovisno o tome o kome je riječ", rekao je listu visokopozicionirani sugovornik u hrvatskoj državnoj sigurnosti. Također, policija se nada kako će više o ubojstvu saznati u slučaju da se atentator Željko Milovanović na kraju uhiti. U nizu hipoteza o eventualnim počiniteljima, odnosno organizatorima atentata na Ivanu Hodak i Ivu Pukanića, velika pozornost i dalje se pridaje kriminalnom miljeu u Hrvatskoj. Policija je, piše Jutarjni list, posebno fokusirana na činjenicu da Vladimir Zagorec nije prošao na dva pitanja na poligrafu, iako je tada njegov odvjetnik, odnosno otac ubijene Ivane Hodak, kazao kako je njegov klijent u potpunosti prošao ispitivanje.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika