21.11.2008. / 17:41

Autor: Petra Horvat

Haški tribunal

Svjedok tvrdi da je Gotovina bio svjestan paleža

Vojni je vještak citirao i vojna izvješća iz kojih je vidljivo da je general bio upoznat s paležom, i klanjem stoke u Oluji

U nastavku suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, danas je pred Haškim tribunalom svjedočio Raynaud Theunens koji tvrdi da je Gotovina bio svijestan paleža kuća za vrijeme Oluje. Svjedok, koji je iskaz davao u svojstvu vojnog vještaka, ocijenio je i da je general mogao dati bolji nalog za uhićenje bilo kojeg vojnika koji je prekršio vojnu stegu. Tijekom davanja iskaza sudu, svjedok je citirao više vojnih izvješća, Gotovininih zapovjedi, te izvadaka iz ratnog dnevnika Zbornog područja Split, kojim je upravljao Gotovina.

Iz spomenutih dokumenata vidljivo je da je optuženi general bio upoznat s time da su njegovi podređeni palili kuće i klali stoku na područjima na kojima se odvijala Oluja u kolovozu 1995. "To nisu bili izolirani slučajevi, u pljački i paležu širokih razmjera sudjelovale su najprofesionalnije gardijske brigade", smatra Theunens. Svjedok je posebno izdvojio 4. i 7. gardijsku brigadu.

Vojni vještak je istaknuo kako je Gotovina bio ovlašten narediti uhićenje i kažnjavanje pripadnika hrvatskih snaga koji su se ogriješili o kodeks vojne stege, pa čak i u slučaju da mu nisu bili izravno podređeni. Iz pisanih zapovjedi generala Gotovine vidljivo je kako je izdavao naredbe za uhićenja i kažnjavanje zbog paljenja kuća, ubijanja stoke, nezakonitog uzimanja stanova i prometnih prekršaja.

Theunens tvrdi da je postojala jasna linija zapovijedanja, po kojoj je Gotovina podčinjenim postrojbama izravno naređivao, kao i vojnoj policiji na svom operativnom području. Zapovjedi su se kretale u rasponu od popunjavanja bojne do napadnih operacija protiv neprijateljskih snaga. Gotovini jedino nisu bile odgovorne temeljna i specijalna policija, nego su se s njima samo koordinirale aktivnosti.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika