22.11.2008. / 10:46

 

Slovenija o Francuskim sugestijama

Pahor: Spremni smo prihvatiti prijedlog o ubrzavanju pregovora sa Hrvatskom

Iako u javnost još nisu iznijete pojedinosti francuskog prijedloga, pretpostavlja se kako se od Hrvatske strane očekuje da pisanom izjavom potvrdi da ničim u pregovaračkom procesu ne prejudicira granicu. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković istaknuo je danas kako je Hrvatska spremna na potpisivanje takvog dokumenta

Gospodarstvo i mjere koje se pripremaju za suzbijanje prijeteće recesije, teme su koje će dominirati današnjom sjednicom nove slovenske vlade, prvom nakon što je sinoć nova vlast potvrđena u parlamentu. Sinoć je govor održao slovenski premijer Borut Pahor, koji je, osvrnuvši se na bilateralne odnose sa Hrvatskom, kazao kako Slovenija podupire ulazak Hrvatske u EU i njezine brže pristupne pregovore, ali da očekuje razumijevanje Hrvatske u vezi s rezervama koje se tiču neriješenih pitanja granice.

Francuska je, podsjetimo, nedavno iznijela prijedlog, odnosno sugestiju Sloveniji da bi trebala prekinuti blokadu pretpristupnog procesa. Ističući kako rečeni prijedlog odražava i stajalište Slovenije, Pahor je kazao kako je njegova vlada spremna prihvatiti sugestije francuskog predsjednika o ubrzavanju pristupnih pregovora. Iako u javnost još nisu iznijete pojedinosti francuskog prijedloga, pretpostavlja se kako se od Hrvatske strane očekuje da pisanom izjavom potvrdi da ničim u pregovaračkom procesu ne prejudicira granicu. Komentirajući ovu stavku prijedloga, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković istaknuo je danas kako je Hrvatska spremna na potpisivanje takvog dokumenta.

Uz brojna pitanja kojima će se danas baviti slovenski političari, za danas je predviđena i rasprava o vinjetama za autoceste. Slovenija bi prema najavama trebala popustiti pod pritiskom Europske komisije, te će se vjerojatno uvesti vinjete za 10 dana, s cijenom od između 10 i 15 eura.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika