22.11.2008. / 14:42

Autor: Eduard Šoštarić

VHS 5,56mm

Hrvatske jurišne puške kreću na testiranje u HV

Prvi rezultati s testiranja prototipa hrvatske jurišne puške VHS u specijalnim postrojbama Hrvatske vojske pokazuju da će njezin proizvođač HS Produkt iz Karlovca vrlo vjerojatno biti izabran za opremanje Hrvatske vojske

Hrvatska vojska će u ponedjeljak 24. studenog 2008. konačno dobiti na testiranje 40 hrvatskih jurišnih pušaka VHS 5,56mm iz serijske proizvodnje, doznaje portal www.militarium.eu. Jurišne puške se proizvode u karlovačkoj tvornici HS Produkt, koja već dugi niz godina s uspjehom izvozi pištolj HS2000 XD na američko tržište. Prvi rezultati s testiranja prototipa hrvatske jurišne puške VHS u specijalnim postrojbama Hrvatske vojske pokazuju da će njezin proizvođač HS Produkt iz Karlovca vrlo vjerojatno biti izabran za opremanje Hrvatske vojske.

Prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima komisijskog testiranja, hrvatski vojnici su ocijenili pušku znatno lakšom od prethodnih s kojima su se susretali. Zatajivanja gotovo da nije bilo, a ako se i dogodilo, riječ je bila o kvaliteti i porijeklu streljiva kalibra 5.56. u Hrvatskoj vojsci. Vojnici su zadovoljni neznatnim trzajima puške prilikom okidanja, puška izvrsno gađa na udaljenosti do 400 metara, male dimenzije puške pokazale su svu prednost njezine uporabe u zatvorenim prostorima, te se usto lako rastavlja i održava. Valja reći da su hrvatski vojnici na testu ispaljivali 5-6 okvira streljiva iz puške, pa tek potom hladili cijev u vodi, za razliku od svjetskih standarda ispitivanja pri kojima se cijev hladi nakon četvrtog ispaljenog okvira.

Okidanje na podcijevnom bacaču granata obavlja se izravno s tijela puške, što nije slučaj s drugim svjetskim proizvođačima jurišnih pušaka. Hrvatska puška bit će i jeftinija, a s 3 kg težine i lakša od drugih. Cijev puške dugačka je 500 milimetara, što je jedinstveni slučaj, početna brzina ispaljivanja je 1070 metara u sekundi, a puška može ispaliti do 750 metaka. Ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić te ostali članovi izaslanstva MORH-a i GS OS RH u ponedjeljak će nazočiti predstavljanju i prezentaciji „jurišne puške“ (VHS 5.56 mm) koji će se održati na strelištu „Jamadol“ u Karlovcu.

Vezane vijesti

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Na sjednici saborskog Odbora za obranu, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra otkrila je kako se u Hrvatskoj vojsci nalazi 31 djelatna vojna osoba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika