23.11.2008. / 12:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Zagrebački odvjetnik za Blic

Nobilo: Oluja je imala više elemenata genocida od Vukovara

"Što se tiče Oluje, reći ću nešto što se mnogima neće svidjeti. Oluja je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid", kazao je Nobilo

Komentirajući izglede Hrvatske tužbe pred sudom protiv Srbije, ali i mogućnost srpske protutužbe, u intervjuu za beogradski dnevni list Blic, zagrebački odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako je u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja bilo više elemenata genocida, nego u vrijeme srpske opsade Vukovara i njegovog zauzimanja.

"Što se tiče Oluje, reći ću nešto što se mnogima neće svidjeti. Oluja je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid", kazao je Nobilo. Dodao je, međutim, kako su događanja u Vukovaru bila 'megazločin u mnogim dijelovima', no da nisu imali obilježja genocida.

"Mislim da ni ono što se događalo nakon Oluje nema obilježja genocida, iako nekih elemenata ima i oni se mogu okarakterizirati kao etničko čišćenje. S tim što ja ne mislim da su Hrvati istjerali Srbe, već da su se Srbi povukli u zbjeg", istaknuo je hrvatski odvjetnik, obrazloživši to tezom kako se radi o tradiciji srpskog naroda, poput primjera 'Kozare u Drugom svjetskom ratu, gdje su se stanovnici povukli do prestanka opasnosti, a potom se ponovno vratili.' Nobilo je u razgovoru bio rezolutan po pitanju šanse Hrvatske da dokaže optužbe za genocid protiv Srbije. To se neće dogoditi, kazao je Nobilo, iako je hrvatski pravni tim, predvođen aktualnim ministrom pravosuđa Šimonovićem, po tehničkom i pravnom pitanju pripremanja i nadopunjavanja optužnice vjerojatno učinila koliko je mogla.

Također, Nobilo je istaknuo kako smatra da Srbija mora ići s protutužbom, kako bi time poboljšala svoj položaj u pregovaranju, ali samo zbog toga, jer je mišljenja kako ni ta tužba neće uspjeti. "Neće uspjeti iz dva razloga: prvi je što je Konvencija o genocidu donesena nakon Drugog svjetskog rata, a drugi što sadašnja Hrvatska nije pravna nasljednica kvislinške NDH i ne može, po međunarodnom pravu, odgovarati za njezine zločine", rekao je.

"Hrvati su uništavanjem srpskih kuća i uvjeta za život, te ubijanjem onih koji su ostali, onemogućavali povratak. Dakle, tu se išlo globalno na cjelokupno stanovništvo određenog područja i ako tu činjenicu povežemo s Tuđmanovom izjavom da će Srbi u Hrvatskoj nakon rata pasti na podnošljivih tri posto, onda se na tome može štošta graditi, ali se još uvijek ne može tvrditi da se radilo o genocid", kazao je Nobilo, misleći pritom na šanse za srpsko dokazivanje genocida u Oluji.

Vezane vijesti

Boljkovac podnio ustavnu tužbu zbog pritvora i istrage

Boljkovac podnio ustavnu tužbu zbog pritvora i istrage

Odvjetnik Josipa Boljkovca, osumnjičenog po zapovjednoj odgovornosti za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovačkom području, zatražio je od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika