24.11.2008. / 09:04

Autor: Katarina Zorić

Proračun za iduću godinu

Kalmetino ministarstvo najveći gubitnik

Među većim gubitnicima je Ministarstvo obrane. Prvotni je plan bio proračun od 6,2 milijarde kuna, ali uz rez od 685 milijuna kuna proračun će ostati na razini ovogodišnjeg

U jeku financijske krize, Vlada u Hrvatski sabor šalje proračun za idući godinu koji će, prema svemu sudeći, biti za 1,1 posto veći nego ovogodišnji i iznosit će 122,6 milijardi kuna. Međutim, to je još uvijek iznos kojemu nedostaje 13,2 milijarde kako bi se ispunile želje ministarstava, piše Jutarnji list.

Da je Vlada kojim slučajem udovoljila zahtjevima ministarstava, proračun bi iznosio astronomskih 137 milijardi kuna. Međutim, kako bi pridobila sindikate i prilagodila se uvjetima financijske krize, Vlada je morala kresati zahtjeve ministarstava.

Kalmetino Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ostaje bez čak 2,6 milijardi kuna iz prvotnog plana. Vlada tako zbog sveopće štednje usporava neke radove na željezničkim prugama, primjerice na dionici Križevci-Koprivnica, rekonstrukcijama mostova te odgađa početak izgradnje pruge Žabno-Gradec. Jadrolinija iduće godine neće moći računati na predviđenu obnovu putničke flote, a za početak izgradnje Zračne luke Pleso država je skresala 192,6 milijuna kuna.

Među većim gubitnicima je Ministarstvo obrane. Prvotni je plan bio proračun od 6,2 milijarde kuna, ali uz rez od 685 milijuna kuna proračun će ostati  na razini ovogodišnjeg.Nije udovoljeno željama ministra Branka Vukelića pa su sredstva za vojnu opremu srezane za 495,3 milijuna kuna. U MORH-u kažu kako neće odustati od velikih projekata poput kupnje oklopnih vozila ili preseljenja ministarstva i Glavnog stožera u vojarnu Croatia.

Koalicijski partner HSS za iduću godinu je u svom resoru poljoprivrede tražio preko pet milijardi kuna, a Šukerovom intervencijom srezani su na 4,3 milijarde. Uz smanjenje od 854,5 milijuna kuna, poljoprivredni proračun će iduće godine biti za oko 200 milijuna kuna manji nego ove. U HSS-u neće inzistirati na striktnom provođenju koalicijskog sporazuma jer su, kažu, svjesni da se proračun mora rezati u ovim uvjetima. Ipak, upozoravaju da će to ugroziti reformu i prilagodbe poljoprivrede pristupanju EU.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika