24.11.2008. / 11:16

Autor: Hrvoje Šimičević

Krah ili oporavak?

Vlada SAD-a pokušava spasiti Citigroup

Američka vlada već je iz svog progama sanacije tržišta sa 25 milijardi dolara potpomogla Citigroup, a zauzvrat je preuzela dionički udio u banci

Američko Ministarstvo financija zajedno sa Federalnim rezervama razmatra plan spašavanja banke "Citigroup Inc", zbog zabrinutosti tržišta za zdravlje bankovne bilance, prenose agencije.

Dionice Citigroupa izgubile su 60 posto dionica tijekom prošlog tjedna, a kao jednu od opcija spašavanja, dvije institucije spominju i  preuzimanje dijela rizične imovine iz bilance banke, kako bi se banci oslobodio prostor i omogućio bolji položaj za prikupljanje kapitala.

Dionice Citigroupa izgubile su na vrijednosti ponajprije zbog gubitka povjerenja među ulagačima, koji su zabrinuti da bi se sav rizični dug mogao pretvoriti u nepopravljive gubitke u Citigroupu, s obzirom na pogoršanje gospodarskog stanja na tržištu.

Američki mediji objavili su kako Vlada ne namjerava dopustiti krah Citigropua, jer bi to uvelike utjecalo na cjelokupno globalno tržište, koje je do sada pokazalo veliku ranjivost i uvjetovanost rušenjem velikih korporacija. Naime, rečena tvrtka posluje u više od 100 zemalja diljem svijeta, a do sada se pokazala najranjivijom od svih velikih američkih banaka. Američka vlada već je iz svog progama sanacije tržišta sa 25 milijardi dolara potpomogla Citigroup, a zauzvrat je preuzela dionički udio u banci.

Prošle godine bankarska grupacija Citigroup bila je na vrhu Forbesove liste 2000 globalnih kompanija rangiranih prema prihodima, dobiti, vrijednosti imovine i tržišnoj kapitalizaciji, a prihod joj je na kraju 2006. godine iznosio 1,8 trilijuna dolara. Proces racionalizacije, odnosno restrukturiranja u poslovanju u Citigroupu dogodio se oko godinu dana od eskalacije gospodarske krize u SAD-u.

Tada je započelo smanjenje rashoda od nekoliko milijardi dolara usporedno s ukidanjem više od 10 tisuća radnih mjesta. Očigledno je da se Citigroup nije uspio othrvati nenadanim situacijama koje su zbog financijske krize uslijedile na američkom tržištu, unatoč mjerama koje su tada inicirane u svrhu ostvarenja konzistentne konkurentnosti s obzirom na druge bankarske divove.

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika