24.11.2008. / 14:00

Autor: Jelena Badovinac

Drama u Seattleu

Vjekoslav Šutej - Nova nada uoči Badnjaka

Slavni dirigent kojem je sredinom kolovoza dijagnosticirana leukemija, s obitelji se nalazi u Seattleu gdje čeka transplantaciju koštane srži, zakazanu za 23. prosinac; njegove kolege, na čelu s Joseom carrerasom, održati će humanitarni koncert 19. prosinca u KC-u Dražen petrović, a prihod je namijenjen maestrovu liječenju

U borbu Vjekoslava Šuteja, šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, protiv leukemije svakoga se dana uključuje sve više ljudi iz cijelog svijeta pa će tako njegove kolege, na čelu sa slavnim tenorom Joséom Carrerasom, održati 19. prosinca koncert u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu čime će pokušati skupiti novac za oboljelog maestra. Dio novca od ove humanitarne akcije darovat će se Zakladi Ana Rukavina.
Prve simptome bolesti Vjekoslav Šutej osjetio je u kolovozu, tijekom ljetnog odmora na Jadranu. Umjesto da je u miru proveo odmor s djecom, vratio se u Zagreb gdje mu je u KBC-u Dubrava u početku dijagnosticirana upala pluća. Na pregled je stigao s visokom temperaturom i liječnici su ustvrdili pneumoniju, no nalazi krvi pokazali su da je u pitanju puno veća i ozbiljnija bolest. Već prema prvim nalazima shvatili su da je riječ o povećanom broju leukocita, što je jedan od prvih simptoma leukemije.


"Kad su shvatili da je riječ o leukemiji, Šutej je odmah nazvao svojeg prijatelja, tenora svjetskoga glasa Joséa Carrerasa, da mu pomogne oko daljnjeg liječenja. Naime, Carreras je 1988. godine također prebolio leukemiju. S obzirom na to da su već godinama veliki prijatelji, Carreras je odmah dogovorio liječenje i Điđi je prebačen u Seattle. Obitelj i liječnici nisu znali da li da taje informaciju za javnost, no Điđi je odmah rekao: 'Recite kakvo je stanje i gotovo, ništa nećemo tajiti'", rekao nam je Dražen Siriščević, urednik HTV-ove emisije "Opera box" i jedan od organizatora koncerta 19. prosinca. Također, objasnio je zašto Šuteja manje-više svi zovu Điđi. Naime, Vjekoslav se na talijanskom kaže Luiggi, a skraćeno od toga je Điđi.   
Prve pretrage u KBC-u Dubrava pokazale su da je riječ o akutnoj leukemiji, a s tom su se dijagnozom kasnije složili i doktori u Americi gdje se danas nalazi. U postavljanju dijagnoze sudjelovali su i liječnici s Rebra, a tim stručnjaka vodio je ravnatelj bolnice u Dubravi, prof. Kujundžić. Nakon samo tri dana provedenih u zagrebačkoj bolnici, Šutej je otputovao na liječenje u Seattle, u kliniku Fred Hutchinson Cancer Research. ....

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU EXTRE

Fotogalerija

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika