24.11.2008. / 17:50

Autor: Petra Horvat

Reakcija na tumačenje Odbora za zakonodavstvo

Čačić: 'HDZ na drugi način tumači Ustav kada se radi o njihovim zastupnicima'

'Mandatno-imunitetno povjerenstvo je prvo pred Sabor izašlo s prijedlogom da mi se aktivira zastupnički mandat, no od toga se odustalo zbog pritisaka iz HSS-a i HSLS-a', smatra Čačić.

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, danas je najavio podnizanje tužbe Ustavnom sudu ukoliko Sabor prihvati tumačenje Odbora za zakonodavstvo po kojem je Čačić, propuštanjem zakonskog roka od osam dana, izgubio pravo za ponovnim aktiviranjem zastupničkog mandata. Čačić je izrazio uvjerenje da mu mandat, koji je potvrđen na izborima, ne mogu oduzeti ni Sabor ni vladajući HDZ.

Odbor za zakonodavstvo danas je donio vjerodostojno tumačenje članka 13. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, po kojemu je Čačić, propuštanjem roka od osam dana, izgubio pravo da po isteku nespojive dužnosti sa zastupničkom (smiojenjen je s dužnosti varaždinskog župana) može podnijeti zahtjev za ponovo aktiviranje zastupničkog mandata.

"HDZ na jedan način tumači Ustav i zakon kada je riječ o njihovim zastupnicima, a na drugi kada je riječ o zastupnicima iz oporbe", smatra Čačić. Podsjetio je na slučaj bivšeg požeško-slavonskog župana, HDZ-ovca Ante Bagarića, kojem je dopušten povratak u saborske klupe iako je propustio zakonski rok za podnošenje zahtjeva.

"Mandatno-imunitetno povjerenstvo je prvo pred Sabor izašlo s prijedlogom da mi se aktivira zastupnički mandat, no od toga se odustalo zbog pritisaka iz HSS-a i HSLS-a", smatra Čačić.

Također, njegovo je uvjerenje da je HDZ-ovo mišljenje uvelike ovisilo o raspoloženju Iva Sanadera. "Odluka HDZ-a uvelike ovisi o tome je li njihov šef ustao na lijevu ili desnu nogu. Kada je odlučivao MIP ustao je na desnu pa im je preporučio da se drže zakona, prilikom odlučivanja na Odboru za Ustav i Poslovnik ostao je sjediti u fotelji, a kada se odlučivalo na Odboru za zakonodavstvo ustao je na lijevu nogu i odlučio da se zakon ne poštuje. Očito interesi HSS-a i HSLS-a, njegovih partnera na sjeveru Hrvatske, vrijede više od Ustava i zakona", smatra Čačić.

Na pitanje hoće li, ukoliko Sabor potvrdi vjerodostojno tumačenje Odbora za zakonodavstvo, neki od HNS-ovih zastupnika u Čačićevoj izbornoj jedinici podnijeti ostavku kako bi Čačiću omogućio povratak u Sabor, predsjednik HNS-a je odgovorio da rezervni planovi ne dolaze u obzir.

"Bio sam prvi na listi, Zlatko Koračević izabran je izravno, a Zlatko Horvat i Željko Vincelj kao zamjenski zastupnici. Nemamo što razgovarati, Ustav je jasan i jedini pravorijek može dati Ustavni sud", rekao je Čačić.

Vesna Pusić, predsjednica HNS-ovog Kluba zastupnika, nakon sjednice Odbora za zakonodavstvo najavila je ustavnu tužbu ako Sabor potvrdi tumačenje tog odbora. "Čačić ima izborni mandat, a ne može u Sabor jer je mandat, po mišljenju Odbora za zakonodavstvo, za to nedovoljan. Ako tumačenje dobije potporu Sabora onda ćemo se obratiti Ustavnom sudu za još jedno, još vjerodostojnije tumačenje", najavila je Vesna Pusić.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika