Objavljeno u Nacionalu br. 680, 2008-11-24

Autor: Maroje Mihovilović

Predsjednikova opasna igračka

Obama ne da svoj BlackBerry

Novi predsjednik SAD-a obožava svoj uređaj koji mu služi u komunikaciji, ali mu donosi i pravnu i fizičku opasnost

Sa suprugom Michelle i kćerima Sashom i Mailiom Obama također komunicira preko BlackBerryja, ali ga supruga i često upozorava kad pretjeraSa suprugom Michelle i kćerima Sashom i Mailiom Obama također komunicira preko BlackBerryja, ali ga supruga i često upozorava kad pretjeraNovoizabrani američki predsjednik Barack Obama našao se pred velikom dilemom u vezi sa svojim skorašnjim predsjednikovanjem - hoće li zadržati svoj BlackBerry, ili neće. O toj njegovoj odluci uvelike će ovisiti i kako će on kao predsjednik djelovati, koliko će biti efikasan, dostupan, ali i pravno ranjiv. Njegovi savjetnici govore kako bi se trebao lišiti svog BlackBerryja zbog vlastite sigurnosti - pravne i fizičke - ali on se - tvrde američki mediji - oko toga još koleba.

BlackBerry je mali prijenosni elektronički uređaj, vrlo popularan među američkih poslovnim ljudima, političarima i političkim operativcima, profesionalcima najrazličitijih vrsta. Izumila ga je kanadska tvrtka koja je svojedobno proizvodila pagere. Razvijajući funkcionalne sposobnosti pagera, inženjeri te tvrtke uspjeli su stvoriti uređaj kojim se preko mobilne telefonske mreže mogla slati i elektronička pošta. Taj se novi uređaj poslovnim ljudima jako svidio, jer su svoje e-mailove čitali i slali i izvan ureda, odnosno izvan svog doma, pa se taj uređaj - nakon što je lansiran 2002. godine - počeo odlično prodavati.

Tom su uređaju dodane i razne druge funkcije - ima i glavne funkcije mobilnog telefona, te se njime može razgovarati i slati SMS poruke, a tu su i druge, poslovnim ljudima važne funkcije, kao što su slanje faksova te surfanje internetskim stranicama. Budući da je to u prvom redu uređaj za tekstovnu komunikaciju, ima i minijaturnu punu tipkovnicu, na kojoj se brzo može pisati palcima. BlackBerryji se odlično prodaju u SAD-u i Kanadi, ali nisu toliko popularni u Europi.

Minulih godina BlackBerry je postao popularan i među političarima, pa su se njime čak počeli služiti i neki stariji senatori, kojima moderna tehnologija i nije osobito bliska. Mladi Obama, kojem je moderna tehnologija, naprotiv, jako bliska, intenzivno se koristi BlackBerryjem u svakodnevnoj komunikaciji sa suradnicima, obitelji, prijateljima, pristašama i simpatizerima. On svoj BlackBerry drži u maloj kožnatoj futroli za pojasom. Svojedobno se glumica Scarlett Johansson hvalila kako često komunicira s Obamom preko BlackBerryja. Nedavno su fotografi snimili Obamu u gledalištu igrališta gdje su njegove kćeri igrale nogomet. U jednom trenutku jako se zadubio u svoj BlackBerry i počeo preko njega komunicirati, ali ga je supruga Michelle udarila po ruci, da ga upozori da se okani BlackBerryja i usredotoči na svoje kćeri, pa ga je smjesta spremio.

Nedvojbeno bi Obami, i kad preuzme predsjednički položaj, njegov BlackBerry bio vrlo koristan za posao, ali ne samo BlackBerry. Obama odlično razumije kako se posljednjih godina zahvaljujući internetu, modernim telekomunikacijama, elektroničkoj pošti, SMS-ovima, YouTubeu, Wikipediji, Googleu, laptopima, BlackBerryjima i sličnim stvarima promijenio svijet, pa i politička sfera. Cijelu svoju predizbornu kampanju uvelike je temeljio na toj sferi, preko interneta je djelotvorno skupljao donacije, spretno agitirao, elektroničkom poštom dopirao do pristaša, ali i drugih, pa bi se sličnim metodama mogao - na drukčiji način - služiti i kao predsjednik. Već je najavio da će u predsjednički Ovalni ured unijeti nešto čega dosad nije bilo - na svoj će stol staviti laptop. Iako je Ovalni ured mjesto gdje radi šef tehnološki najnaprednije države svijeta, taj ured je tehnološki bio slabije opremljen od bilo kojeg ureda bilo koje američke kompanije.


Obama je tijekom cijele predizborne kampanje za novog predsjednika SAD-a imao kod sebe BlackBerry uređajObama je tijekom cijele predizborne kampanje za novog predsjednika SAD-a imao kod sebe BlackBerry uređajOn bi sad to mogao promijeniti, ali je pitanje hoće li to učiniti, i to iz pravnih razloga. U SAD-u postoje propisi koji vrlo precizno reguliraju kako djeluje američki predsjednik, a sve što on odluči, svaki njegov potez, smatra se dijelom odlučivanja državnog aparata, pa sva njegova aktivnost može biti podvrgnuta pomnoj provjeri i kontroli, ako sudovi iz nekog razloga odluče da je to potrebno. Od afere Watergate, koja je 1974. tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona stajala njegova položaja, pri čemu su njegovu padu posebno pridonijele otkrivene tajne snimke svih njegovih razgovora u Ovalnom uredu, funkcioniranje Bijele kuće organizirano je tako da američki predsjednik ostavlja što manje pisanog ili snimljenog audiomaterijala svojih odluka i poteza. Zato korespondira jedino telefonom, koji se ne smije prisluškivati, te putem službenih dokumenata koje mu pripremi njegov stožer, a koje on potpisuje, šalje i kurtoazne čestitke za blagdane, te - naravno - prima ljude u svoj ured u Bijeloj kući, ili ondje gdje provodi slobodne dane, na razgovore. No izričito mu se savjetuje da ne korespondira na druge načine, posebno ne elektronsičkom poštom ili SMS porukama, jer ti elektronički zapisi mogu također biti predmetom sudskih provjera i istraga.

Prethodni američki predsjednici Bill Clinton i George W. Bush držali su se tih uputa, što je Clintonu - koji je bio zainteresiran za internet i druge tadašnje novotarije u komunikacijskoj sferi - teško palo. Bushu, kojeg ta sfera i nije zanimala, i o njoj nije ništa znao, ova zabrana u njegovu staromodnom načinu predsjedničkog djelovanja nije bila nikakav problem. Prije dvije godine Bush je izazvao mnogo smijeha, ali i ozbiljne političke nedoumice intervjuom što mladoj, ali već slavnoj financijskoj novinarki američke poslovne informativne televizijske mreže MSNBC - Mariji Bartiromo. Ona ga je, među ostalim, pitala koristi li se internetom, a on je priznao da se katkad služi programom Google Earth, kojim se može, pomoću satelitskih snimki “iz zraka”, promatrati bilo koja lokacija na svijetu, te da tako gleda svoj ranč u Texasu, pa se “prisjeća mjesta gdje bi volio biti”. No mnogo je važniji bio njegov odgovor na pitanje služi li se elektroničkom poštom:

Obama se odvaja od svog BlackBerryja, a nosi ga u kožnatoj futroli koja je zakvačena za pojas hlačaObama se odvaja od svog BlackBerryja, a nosi ga u kožnatoj futroli koja je zakvačena za pojas hlača“Trudim se da se ne koristim elektroničkom poštom. Ne samo da se trudim, nego se i ne koristim elektroničkom poštom, i to zbog raznih mogućih zahtjeva za kontrolom dokumenata koji mogu biti upućeni predsjedniku. Ne želim primati elektroničku poštu, jer, znate, ako bih bio uvučen u neku priču, ne bih mogao reći ‘Pa, nisam čitao taj e-mail.’ No, netko bi mogao reći: ‘Pa, ja sam ga poslao na vašu adresu, kako možete reći da ga niste vidjeli?’ Drugim riječima, vrlo sam oprezan kad je riječ o elektroničkoj pošti.”

Bushu, eto, nije bilo dano ni da iskusi kako funkcionira elektronička pošta. Ali mnogi njegovi kritičari uvjereni su da mu elektronička pošta i internet nisu nedostajali, te da za njih čak i nije mario, čak i da ne zna mnogo o tome. U spomenutom intervjuu, primjerice, Bush je internetsku tražilicu Google pogrešno nazivao “The Google”, što je izazvalo veselost među znalcima visoke tehnologije. To pak nije prvi put da je on izgovaranjem netočnih termina pokazao da mu je sve to strano. Dvaput je u to doba u svojim izjavama spominjao internet, ali ga je nazivao “internets”, kao da je riječ o nekoliko mreža. I to je izazvalo dosta veselosti u stručnim krugovima, ali i novih neugodnih komentara o neznanju američkog predsjednika, pa i satiričnih televizijskih priloga, poput onoga što ga je tih dana napravila novinarka Jeanne Moos na TV mreži CNN. U nekim komentarima tvrdilo se da sve to govori kako je Bushu moderna tehnologija zapravo sasvim strana, te da mu više priliči - umjesto da sjedi za računalom - da bude na svojem ranču u Texasu i ruši stabla električnom pilom, što mu je - kako je sam otkrio - omiljena rekreacija. Prema tadašnjem mišljenju Jeanne Moos, električna pila vrhunac je tehničke osviještenosti sadašnjeg američkog predsjednika.

S Obamom je drukčije. On je tehnološki osviješten pa se, poput Busha, našao pred istim zahtjevom svojih savjetnika da prekine s BlackBerryjem i elektroničkim komuniciranjem, ali se javno još o tome nije izjasnio. Upozoravaju ga i oni koji se brinu za njegovu fizičku sigurnost - da uporaba BlackBerryja može i njega osobno ugroziti, jer bi netko sa sofisticiranim tehnološkim znanjem mogao čak pratiti fizičko kretanje predsjednika prateći njegov uređaj. On je predsjednik, može odlučiti kako želi, zadržati BlackBerry ili ne, a o tome će se nešto više znati sljedećih tjedana. Uvijek pak postoji mogućnost da se on - ako se liši svog BlackBerryja - koristi uređajima svojih najbližih suradnika.

Obama posjeduje model Black Berryja 8700, koji služi kao telefon, s njega se mogu slati e-mailovi, faksevi i surfati internetomObama posjeduje model Black Berryja 8700, koji služi kao telefon, s njega se mogu slati e-mailovi, faksevi i surfati internetomIzvrsan za pisanje

BlackBerry je mali prijenosni elektronički uređaj, vrlo popularan među američkim poslovnim ljudima i političarima. Osim što nudirazne funkcije, on je prije svega uređaj za tekstovnu komunikaciju i ima minijaturnu tipkovnicu na kojoj se brzo može pisati prstima. Veličina ekrana modela 8700 je 320 puta 240 inča.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika