Objavljeno u Nacionalu br. 680, 2008-11-24

Autor: Plamenko Cvitić

Nova disciplina u MUP-u

Karamarko policiji: 'Ja sam vam jedini ministar'

Ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber svojim su potezima temeljito uzdrmali godinama stvaranu opasnu spregu pojedinih političara i dijelova policijskog aparata

Čišćenjem policije od utjecaja političara Tomislav Karamarko navukao je na sebe bijes lokalnih šerifa, ali i njihovih zaštitnikaČišćenjem policije od utjecaja političara Tomislav Karamarko navukao je na sebe bijes lokalnih šerifa, ali i njihovih zaštitnikaUnatoč otporu i negodovanju, koje još nije dospjelo do javnosti, novo vodstvo policije nastavlja sa započetim promjenama unutar svojeg sektora. U samo mjesec i pol, otkako su imenovani, ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber, osim konkretnih rezultata u istragama što su trenutačno otvorene, svojim su potezima temeljito uzdrmali dosadašnje političko-policijske strukture. To se, u prvom redu, odnosi na razvlašćivanje gotovo očite veze između nekih političara i dijelova policijskog aparata, a, s druge strane, do promjena bi trebalo doći i novim pristupom u kojem neće biti zataškavanja, blokiranja ili čak opstruiranja istraga. 

Ipak, jasno je da Karamarko i Faber svoje ciljeve neće moći postići u samo nekoliko dana, pogotovo uzme li se u obzir da se problemi unutar policijskog sustava gomilaju već godinama - pritom nije riječ samo o vremenu od kraja 2003., otkako je HDZ na vlasti, nego i na razdoblje vlade Ivice Račana, kad je umjesto depolitizacije i profesionalizacije hrvatska policija zapravo bila tek “dehadeizirana”. Ono što posljednjih tjedana zabrinjava mnoge jest neosporna činjenica da su Karamarko i Faber itekako odlučni u mijenjanju zatečenoga sustava. To su, uostalom, pokazali započetim kadrovskim promjenama, ali i potezima koji su usmjereni prema vrhu vladajuće garniture. U proteklih mjesec dana u policiji su se dogodile čak tri krupne stvari, koje svaka za sebe, ali i zajedno, ukazuju da novo vodstvo policije ima ozbiljne namjere.

Prvi potez Tomislava Karamarka bila je smjena šefa dubrovačke policije Ivana Krešića. Taj je čin, unatoč medijskim izvješćima koja su ga popratila kao da je riječ o rutinskoj i očekivanoj smjeni, zapravo imao višestruko znakovitu funkciju: osim smjene nesposobnog, ali zato vrlo bahatog načelnika Krešića, razvlašten je i njegov politički mentor i zaštitnik - Luka Bebić, predsjedniku Sabora i jedan od najmoćnijih ljudi u državi. Već je odavno znano da je Bebić jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera: on njemu bezrezervno vjeruje, a zauzvrat Bebić bespogovorno izvršava sve Sanaderove naloge, bilo da je riječ o Saboru, kojem Bebić predsjeda, stranci unutar koje ima veliku moć, ili pak putem obavještajno-policijskog sustava na terenu kojim Bebić rukovodi iz sjene. Zbog svega toga posve je jasno da je Bebić ključna osoba za veći dio hrvatskog juga, odakle potječe, i da ništa, pa ni rad policije u Dubrovniku i okolici, dosad nije bilo bez njegova izravnog nadzora. Kad se sve to uzme u obzir, postaje jasno da je Krešićevom smjenom novoimenovani ministar Karamarko odaslao poruku svim ostalim policijskim načelnicima u zemlji: ako mogu smijeniti Bebićeva pulena, mogu i vas, bez obzira na sve vaše zaštitnike. 

Policija je pokrenula istragu protiv bivšeg ministra MUP-a Berislava Rončevića zbog afere'kamioni'Policija je pokrenula istragu protiv bivšeg ministra MUP-a Berislava Rončevića zbog afere'kamioni'Krajem prošloga tjedna dogodio se još jedan znakovit pomak: policija se napokon uključila u istragu protiv svog donedavnog ministra Berislava Rončevića. Sporna nabava vojnih kamiona datira još iz 2004. godine, kad je Rončević bio ministar obrane, a cijeli slučaj otvorio je USKOK tek na inzistiranje predsjednika Mesića. U međuvremenu, Rončević je postao ministar unutarnjih poslova, pa se dosad istraga vodila bez policije. Otkako je na čelno mjesto u MUP došao Karamarko, više nisu postojali nikakvi razlozi da se u istragu ne uključi i policija, a zanimljivo je da se HDZ brže-bolje pobrinuo da Rončević dobije zastupnički imunitet koji ga štiti od kaznenog progona. Ako u mjesecima koji predstoje policija dođe do novih spoznaja o Rončevićevim postupcima, bit će to dodatan dokaz da Karamarko i Faber neće štedjeti nikoga.


Nakon što su tjedan dana prije obišli vrh splitske policije, u petak, 21. studenoga, novi ministar i ravnatelj policije posjetili su još dvije kritične policijske uprave na jugu Hrvatske: Šibensko-kninsku i Zadarsku. Kako ističu Nacionalovi izvori, posebno je zanimljiv bio Karamarkov govor u Zadru. On je ondje okupljenim policijskim načelnicima ukratko objasnio nužnost promjena i nove smjernice u radu. Svoj je govor, prema izvorima s juga, zaključio riječima: “I, da bude sasvim jasno: ja sam jedini ministar kojega imate.” Posljednjih dana te se riječi često citiraju i komentiraju u Zadru, jer je jasna poruka koju je Karamarko, inače rodom iz Zadra, odlučio poslati svom rodnom kraju:  njegova poruka glasila je da Zadrom više neće neformalno upravljati njegov negdašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta. Naime, iako je Kalmeta ulaskom u vladu Ive Sanadera dobio jedno od najglomaznijih ministarstava, što ga je trebalo posve zaokupiti, poznavatelji prilika u Zadru tvrde da se Kalmeta nikad nije odrekao moći da odlučuje o svim važnijim stvarima u Zadru.

Ravnatelj policije u dogovoru s ministrom MUP-a počeo je provoditi smjene nesposobnih načelnika županijskih policijskih uprava, za što stječe veliku podršku javnostiRavnatelj policije u dogovoru s ministrom MUP-a počeo je provoditi smjene nesposobnih načelnika županijskih policijskih uprava, za što stječe veliku podršku javnostiPrema nekim izvorima, i sam je Sanader to godinama tolerirao,  svjestan da Kalmeta donosi velik broj izbornih glasova HDZ-u. Ipak, u posljednje vrijeme na red je došao i odnos Sanadera i Kalmete, a kulminacija je dosegnula vrhunac u svibnju prošle godine, kad je Kalmetin vozač Danijel Miočić uhićen zbog iznude. Tih je dana postala upitna i Kalmetina funkcija. Ipak, taj je slučaj zanimljiv i zbog, prema nekima, nesnošljivog odnosa Tomislava Karamarka i Božidara Kalmete. Naime, upravo zbog sumnji o povezanosti Kalmete s vodstvom zadarske policije, PU zadarska sve do samog uhićenja svih aktera nije uopće bila obaviještena o istrazi usmjerenoj prema Kalmetinu vozaču. Od prijave iznuđivanja pa sve do uhićenja krajem svibnja 2007. sedmero aktera bilo je pod tajnim prislušnim mjerama, a, umjesto zadarske policije, u cijeli slučaj prema nekim izvorima bila je izravno uključena i Sigurnosno-obavještajna agencija, kojom je tada rukovodio Karamarko. Kad je Kalmeta to poslije doznao, prekinuo je dotadašnje dobre odnose s Karamarkom.
 Prošlotjednim izjavama na sastancima u Zadru i Šibeniku - Karamarko je dao do znanja policijskom menadžmentu da je itekako svjestan svih njihovih dosadašnjih veza s akterima visoke politike, te pokazao da ih smjenom može vrlo djelotvorno prekinuti. To je, uostalom, i njegova najvažnija poruka svim policijskim rukovoditeljima u zemlji: ako ste se spremni mijenjati i prihvatiti nove smjernice, nećete biti eliminirani iz sustava.

Karamarko želi smanjiti utjecaj Božidara Kalmete na zadarsku policijuKaramarko želi smanjiti utjecaj Božidara Kalmete na zadarsku policijuTomislav Karamarko i Vladimir Faber, naime, na čelu hrvatske policije imaju velike prednosti, ali i neke objektivne probleme. Prednosti su svakako činjenice da su vrlo povezani, vjeruju jedan drugomu, profesionalni su, nisu došli niotkud nego jako dobro poznaju novi teren, politički nisu povezani ni s jednom strankom, i njihovu egzistenciju i karijeru ne bi ugrozio ni odlazak s novih funkcija. Sve to daje im mogućnost da odista unesu tako potrebne promjene u policijski sustav. S druge pak strane, posve je iluzorno vjerovati da će umreženi političari šutke trpjeti vlastitu demontažu iz paralelnih sustava kontrole, a i moguće kaznene progone. Zbog toga je vrlo izvjesno da će u mjesecima koji slijede dio politike, ali i nekih medija, početi kampanju napada na njih dvojicu, a “municija” za napade bit će im svaki nesmotreni potez ili svaka nedovoljno čvrsta i argumentirana smjena nekog policijskog rukovoditelja. To se pogotovo odnosi na neke načelnike, za koje se smatra da uživaju izravnu zaštitu najvišeg državnog vrha, za čiju su smjenu potrebni čvrsti dokazi što ih treba prikupiti MUP-ova unutarnja kontrola.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika