Objavljeno u Nacionalu br. 680, 2008-11-24

Autor: Kristina Gaćarić

Preporod Buzetske pivovare

Favorit osvaja Italiju

Poznata pivovara iz Istre ponovno je u tržišnoj ekspanziji: u posljednje tri godine u razvoj i modernizaciju novi je vlasnik uložio 60 milijuna kuna

Buzetska pivovaraBuzetska pivovaraBuzetska pivovara BUP u prvih osam mjeseci 2008. godine ostvarila je rast proizvodnje od 14 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od siječnja do kolovoza 2007. prodano je 65.302 hektolitra Favorit piva, dok je u istom razdoblju ove godine prodano 74.146 hektolitara. Nakon godina stagnacije, ponovna ekspanzija Buzetske pivovare počela je 2005. godine, kada je pivovaru preuzeo novi vlasnik, a u razvoj i modernizaciju uloženo više od 60 milijuna kuna. Vjekoslav Osvatić, direktor Buzetske pivovare objasnio je: “BUP d.o.o. osnovan je 1977. godine i u tih 30 godina imao je uspona i padova, od stečajeva do promjene vlasnika, da bi se danas uz ubrzani rast stabilizirao i postupno svoj proizvod Favorit pivo vratio na vodeću poziciju na istarskom tržištu.

Zbog teške situacije u kojoj je Pivovara bila, 1990. godine pripojila se ljubljanskoj pivovari Union. To se pokazalo kao loš potez jer Union nije zadržao lokalnu marku, nego su zatvorili pogon i otpustili radnike, a pivovara je postala skladište za ljubljansko pivo. Od preuzimanja Buzetske pivovare 2005. godine naša strategija je bila poboljšanje piva Favorit, postupno povećanje proizvodnje i dosezanje vrhunskog pivarstva unatoč velikoj konkurenciji. Istarsko tržište, gdje se ljeti udvostručuje broj potrošača zbog dolaska turista, bilo nam je zanimljivo jer je već imalo rado prihvaćenu marku piva koju je trebalo usavršiti te modernizirati proizvodnju i plasirati poboljšani proizvod na tržište. I nakon uloženih 60 mil. kuna prije dvije godine i dalje nastavljamo s razvojem i modernizacijom. Kontinuirano pratimo svjetske trendove u proizvodnji piva, a uspjeh potvrđuju i statistike - proizvodnja piva u Hrvatskoj u prvoj polovici 2008. manja je za 6 posto, dok smo mi ostvarili rast od 14 posto.”


Među strateškim pravcima razvoja Buzetske pivovare je i trajno ulaganje u unapređenje sustava proizvodnje, što je rezultiralo dobivanjem certifikata ISO 9001 i HACCP-a. “BUP proizvodnju temelji na maksimalnom poštivanju ekoloških standarda i razradi strategije razvoja. Prva značajna investicija bila je nabava novog uređaja za filtriranje piva prije punjenja. Zatim su ugrađeni uređaji za pripremu i uklanjanje kisika iz tehnološke vode, CIP stanica, spremnici tople i hladne vode, a svi ti uređaji osiguravaju poštivanje europskih ekoloških normi te racionalizaciju potrošnje energije i drugih proizvodnih komponenti. Novi pogon punionice može napuniti 120 bačvi na sat i najmoderniji je ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj regiji. Kako bismo uspješno slijedili svjetske trendove, zaposlenike obrazujemo kroz radionice vodećih domaćih i stranih stručnjaka”, objasnio je Osvatić.

Od ove godine BUP je proširio tržište i na Italiju. “Od 2005. izvozimo pivo u BiH, oko 5000 hektolitara godišnje, a ove godine plasirali smo proizvod i u Italiji, gdje se zasad pivo može kupiti samo kao točeno u kafićima, dok se ljudi na njega ne naviknu, a potom će se prodavati i u trgovinama. Kupci su zadovoljni kvalitetom pa očekujemo daljnji rast izvoza na to tržište”, rekao je Osvatić. U Hrvatskoj postoji nekoliko jakih pivskih brandova koji su u vlasništvu stranaca. Osvatić kaže da konkurenciju poštuju, ali je se ne boje. “Procesom modernizacije i razvoja stvorili smo vrhunski proizvod. Iako postoji jako tržišno nadmetanje, vjerujemo u uspjeh pivovare. Istra nam je divan dom i Istrijani su velika podrška, ali vjerujem da će Favorit pivo naći put do ljubitelja piva u cijeloj Hrvatskoj. Radi afirmacije na tržištu, naročitu brigu posvetili smo kreiranju vlastite recepture i tehnologiji, koju vode i razvijaju naši stručni kadrovi.”

Općina Buzet ima 6000 stanovnika i jedna je od općina s najmanjom stopom nezaposlenosti. Otkad je promijenila vlasnika, Buzetska pivovara pridonijela je razvoju cijele općine. Zahvaljujući uspjehu pivovare koja je danas generator razvoja Istarske županije, Buzet osim gradom tartufa nazivaju i gradom bire. Općina Buzet je još 1958. godine, kada se javila prva ideja o gradnji pivovare na sjevernom Jadranu, bila zainteresirana. Izgradnja je započela tek 1975. godine. U odlučivanju o mjestu gdje će biti izgrađena pivovara, Buzet je bio konkurentan zbog lokacije i raspoloživosti vrlo kvalitetne vode. Pivovara je imala brojne oscilacije u proizvodnji i plasmanu piva, ali modernizacijom, poboljšanjem kvalitete piva i promišljenom marketinškom strategijom, otkad je promijenila vlasnika pivovara bilježi rast.

“Zahvaljujući stručnjacima u menadžmentu i proizvodnji ove hrvatske pivovare te našim djelatnicima, u samo tri godine modernizirali smo proizvodnju, poboljšali uvjete rada, okrenuli se obnovljivim izvorima energije, ostvarili cjelokupnu racionalizaciju proizvodnog ciklusa, značajno ulaganje u zaštitu okoliša te brigu o kupcima, što je rezultiralo godišnjim rastom od preko 20 posto”, objasnio je Osvatić i napomenuo da je Buzetska pivovara jedna od rijetkih pivovara koja je u stopostotnom hrvatskom vlasništvu. Objasnio je i koji su daljnji planovi:
“Nastavit ćemo s ulaganjem u povećanje kapaciteta i modernizaciju, zbog čega ćemo u naredne tri do četiri godine uložiti oko sto milijuna kuna. Dosadašnjim ulaganjima u modernizaciju i razvoj smatramo da smo unaprijedili kulturu pijenja piva i pokazali da smo proizvođači vrhunskog piva u Hrvatskoj.”

Tajna proizvodnje

Favorit je svijetlo pasterizirano pivo s malom koncentracijom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno vrenjem pivske sladovine. Za dobivanje piva koriste se voda, slad i kukuruzna krupica, hmelj i pivski kvasac. Sadrži 12 posto ekstrakta i 5,2 posto alkohola. Favorit pivo se puni i isporučuje u bocama od 0,5 i 0,33 litara, u limenkama od 0,5 i 0,33 litara, PET ambalaži od 2 litre i bačvama od 30 i 50 litara.


Vezane vijesti

Znanstvenici će obnoviti pivo s broda potopljenog 1840.

Znanstvenici će obnoviti pivo s broda potopljenog 1840.

Ako biste rado probali pivo staro 170 godina, ne gubite nadu jer finski istraživači možda uspiju obnoviti pivo iz 1840. zahvaljujući tome što su u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika