25.11.2008. / 08:58

Autor: Nacionalova redakcija

Nije CIA, nego BIA

Prijetnje Williamu Montgomeryju stigle iz Srbije

Prijetnje bivšem američkom veleposlaniku u Hrvatskoj i Srbiji Williamu Montgomeryju, koji sa suprugom Lynne živi u Popovićima kraj Dubrovnika, došle su iz Srbije, doznao je Nacional. Srbijanske tajne službe došle su do saznanja o mogućnosti likvidacije Montgomeryja i informacije proslijedile hrvatskim kolegama, što isključuje dosadašnje spekulacije kako je CIA obavijestila hrvatsku stranu o prijetnjama bivšem veleposlaniku, premda je posve jasno kako američke tajne službe aktivno surađuju sa srbijanskim i hrvatskim kolegama. Montgomery više ne boravi u svojoj kući, nego živi u dubrovačkom hotelu pod stalnim policijskim nadzorom, a sve je izglednije kako će i njegova supruga Lynne odustati od čestih putovanja u Beograd.

Budući da prijetnje dolaze iz Srbije, sada postoji i mogućnost da prijetnje Montgomeryju dolaze iz krugova neke kriminalne ili političke skupine u Srbiji, kojoj se Montgomery zamjerio dok je bio veleposlanik u Beogradu. Za vrijeme svog mandata Montgomery je snažno utjecao na politička zbivanja u Srbiji, zalagao se za demokratizaciju Srbije i njeno jače povezivanje sa svijetom nakon Miloševićeve vladavine. Diplomatskim pritiscima utjecao je na pokojnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića da se riješi Miloševićeve kadrovske ostavštine, osobito na području sigurnosti i medijskih sloboda, zbog čega su stradali mnogi utjecajni Srbi bliski tadašnjoj vlasti. U rujnu ove godine bilo je objavljeno da je “Stracon security”, beogradska tvrtka koja se bavi pružanjem usluga sigurnosti i konzaltinga, dogovorila partnerstvo s američkim investitorima i njihovim kapitalom, koje će zastupati Montgomery i njegova supruga Lynne.

Potpisan je ugovor o zajedničkom ulaganju i upravljanju tvrtkom, čiji je cilj da postane vodeća regionalna tvrtka na tom području. Riječ je o središtima u kojima će se obučavati tjelesni čuvari za rad u trgovačkim centrima. Educirat će se i kadrovi koji nisu imali iskustva u vojnim ili policijskim strukturama. Radi se o prilično osjetljivoj vrsti djelatnosti, u kojoj uglavnom rade ili njome u Srbiji upravljaju bivši agenti tajni službi, policajci i vojnici. Stvaranje tako velike i značajne tvrtke moglo bi opasno zasmetati konkurenciji, koja ima vrlo dobre veze sa srbijanskim podzemljem, pa ni to ne treba isključiti kao mogući motiv.

Dosad se u hrvatskim medijima nagađalo da prijetnje Montgomeryju dolaze zbog afere “Pet zvjezdica” ili zbog poznanstva s ubijenim suvlasnikom NCL Media Grupe Ivom Pukanićem koji je pisao o duhanskoj mafiji. Srbijanski mediji već godinama neutemeljeno povezuju Montgomeryja kao izvor informacija u vezi s duhanskom mafijom na Balkanu, o čemu je Nacional pisao. Kad je riječ o aferi “pet zvjezdica”, Montgomery je uskoro trebao svjedočiti protiv dubrovačkog poduzetnika Antuna Kralja i njegova sina Antoana, te bivšeg pročelnika za izdavanje građevinskih dozvola u županijskoj upravi Ive Žeravice. Njih je vlasnik Jadranskih luksuznih hotela Goran Štrok prijavio da su od njega iznuđivali novac kako bi dobio potrebne dozvole za otvaranje hotela Bellevue. Protiv oca i sina Kralja i Žeravice podignuta je optužnica zbog traženja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na kazneno djelo. Inače, zbog prijetnji ubojstvom Antoan Kralj također je pod policijskom zaštitom, što je policija potvrdila početkom studenoga.

Vezane vijesti

Romi protjerani, načelnik priveden

Romi protjerani, načelnik priveden

Zadarska policija danas je zbog verbalnih prijetnji upućenih romskoj obitelji privela 63-godišnjeg načelnika općine Škabrnja Luku Škaru. "Verbalne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika