25.11.2008. / 10:43

 

EUR/USD korekcija

Tjedni pregled i analiza

Tržište nekretnina za stanovanje i dalje je depresiji, a podaci pokazuju da su graditelji započeli gradnju 791000 građevina u listopadu po godišnjoj stopi, što su najgore brojke ikad. Dolar bi ovog tjedna trebao nešto oslabiti u odnosu na većinu valuta, budući da bi se interes za kupnju dionica mogao oporaviti, a izvještaji bi mogli pokazati slabljenje gospodarstva SAD-a u trećem kvartalu

USD

Dolar je protekloga tjedna ojačao u odnosu na većinu valuta, uz pad globalnih tržišta na čelu s automobilskom industrijom i financijskim sektorom – pošto je odgoda „plana spašavanja“ za autoindustriju te plan Citigroupa za ukidanje 52000 radnih mjesta pokrenula zabrinutost da bi i druge financijske institucije mogle smanjivati broj radnih mjesta uslijed financijskih previranja. Dolar je ostao snažan u odnosu na euro i funtu, unatoč izvještajima koji su u studenom pokazali smanjenje proizvodnog sektora u New Yorku najbržim tempom, dok su podaci za filadelfijsko područje dosegli najnižu vrijednost u proteklih 18 godina, budući da su ulagači kupovali dolarska sredstva te vrijednosnice SAD-a kao „utočište“ uslijed ulaska Japana i Europe u recesiju. Međunarodna potražnja za dolarskim sredstvima porasla je još više nego su to analitičari predviđali u rujnu, kao rezultat pada na tržištu dionica i roba, što je povećalo privlačnost sigurnosti dolara – ovo je prevagnulo nad nedavnim izvještajima o slabljenju regionalne ekonomije te mogućoj recesiji.

Tržište nekretnina za stanovanje i dalje je depresiji, a podaci pokazuju da su graditelji započeli gradnju 791000 građevina u listopadu po godišnjoj stopi, što su najgore brojke ikad. Dolar bi ovog tjedna trebao nešto oslabiti u odnosu na većinu valuta, budući da bi se interes za kupnju dionica mogao oporaviti, a izvještaji bi mogli pokazati slabljenje gospodarstva SAD-a u trećem kvartalu. Pratite ovotjedne ekonomske objave SAD-a: podatke o prodaji nekretnina za stanovanje, BDP, indeks osobne potrošnje, indeks potrošačkog povjerenja, indeks cijena nekretnina, narudžbe trajnih dobara, podatke o osobnim prihodima, podatke o osobnoj potrošnji, stopu nezaposlenosti, indeks potrošačkog povjerenja Sveučilišta u Michiganu, važne međuvalutne objave, izjave i/ili komentare članova Riznice ili drugih centralnih banaka, fiskalne rezultate velikih korporacija, indekse gospodarskih kretanja te vijesti vezane uz glavne korporacije.

JPY

Japanski jen je prošlog tjedna ojačao u odnosu na većinu drugih valuta, uslijed pada na globalnom tržištu na čelu sa proizvođačima roba, automobila te zabrinutošću financijskih kompanija da će recesija koja se produbljuje nagristi profite. Jen je i zadržao više vrijednosti u toku tjedna, usred listopadskog smanjenja japanskog izvoza najbržom stopom u gotovo 7 godina, a sve intenzivnija svjetska financijska kriza obuzdala je prodaje automobila i elektroničkih uređaja, što je potaklo zabrinutost da bi se recesija mogla još produbiti te natjerati guvernera Bank of Japan, Masaakija Shirakawu, i njegovo osoblje da nalaze nove načine dolaženja do novca za zajmove u pokušaju da podupru sve lošije gospodarstvo regije. Dok se stanje u globalnoj ekonomiji pogoršava, potrošači sve manje troše na robu koja nije nužna, što smanjuje profite korporacija te dohodak zemalja orijentiranih na izvoz – ovo se posebno odnosi na Japan i EU, čija su oba gospodarstva u recesiji u zadnjem kvartalu.

Jen bi se ovoga tjedna trebao povući u odnosu na većinu valuta, budući da bi mogao porasti interes za kupnju na tržištu dionica, a sve su glasnije i špekulacije o daljnjem rezanju kamatnih stopa centralne banke. Pratite ovotjedne japanske gospodarske objave: objavu mjesečnog izvješća Bank of Japan, podatke o veleprodaji, objavu sa sastanka bank of Japan, tokijski te cjelokupni japanski indeks potrošačkog povjerenja, stopu nezaposlenosti, indeks potrošnje kućanstava, indeks maloprodajne trgovine, podatke o industrijskoj proizvodnji, važne međuvalutne objave, izjave/komentare članova centralnih banaka, američke indekse kretanja, performanse roba, vijesti vezane uz glavne korporacije i njihove fiskalne rezultate.

EUR

Euro je prošlog tjedna pao u odnosu na dolar, kako je potražnja za dolarom kao „utočištem“ porasla – bez obzira na podatke o slabljenju gospodarstva u SAD-u, padu proizvodnje u New Yorku i Philadelphiji te planu Citigroupa o smanjenju broja radnih mjesta, što je sve dalo prostora euru da se oporavi, međutim čini se da euro nije u stanju podnijeti nikakve brze dobitke, budući da su se ulagači usredotočili na traženje utočišta u sve slabijem tržištu roba i financijskom tržištu. Euro je prošli tjedan i ostao slab, budući da su sektor proizvodnje i usluga u europskoj industriji u studenom zabilježili najbrži pad u zadnjem desetljeću – a analitičari predviđaju i daljnji pad inflacije u euro-zoni, što bi utrlo put daljnjim smanjenjima rata kamata. Izvještaji navješćuju da EU priprema koordinirani paket poticaja koji bi pokrenuo gospodarstva 27 država, baziran na doprinosima svake od vlada EU. Unatoč ogromnom manevru, utjecaj predloženih mjera pokazao se kao minimalan, budući da zabrinutost zbog recesije koja se produbljuje stalno raste. Vjerojatno je da će se euro oporaviti, budući da se očekuje porast kupovnog interesa na tržištima dionica uz špekulacije o smanjenju rata, ali taj oporavak neće biti značajniji, s obzirom na općenito slabo stanje europskog gospodarstva. Pratite ovotjedne ekonomske objave euro-zone: tekuće račune, njemački IFO, nove industrijske narudžbe za euro-zonu, njemački BDP, njemački indeks privatne potrošnje, njemački uvoz i izvoz, njemački indeks potrošačkog povjerenja, francuski indeks poslovnog povjerenja, njemačku stopu nezaposlenosti, indikator poslovne klime za euro-zonu, indeks potrošačkog povjerenja euro-zone, indeks industrijskog povjerenja, francuski proizvodni indeks cijena, talijanski proizvodni indeks cijena, procjenu indeksa potrošačkog povjerenja euro-zone, stopu nezaposlenosti euro-zone, važne međuvalutne objave, izjave/komentare članova centralnih banaka, vijesti vezane uz glavne korporacije, američke indekse kretanja i fiskalne rezultate velikih korporacija.

Sirova nafta

Cijena sirove nafte pala je prošlog tjedna na najnižu vrijednost od svibnja 2005, uz jačanje dolara i pad na tržištima dionica. Cijene su prošli tjedan i ostale niske, uz smanjenje proizvodnog sektora u New Yorku i Philadelphiji – što je potaklo zabrinutost da će potražnja za naftom i dalje slabiti uz slabljenje cjelokupnog gospodarstva. Podaci odjela za energiju SAD-a pokazali su da se ulaganja u sirovu naftu penju više od prognoziranog. Recesija u dalje pritišće cijenu nafte, a zemlje OPEC-a ovaj tjedan na sastanku u Kairu razmatraju smanjenje proizvodnje, kako bi spriječile daljnji pad cijena.
Planovi EU o koordiniranom paketu poticaja, moguće rezanje rata te špekulacija o tome hoće li Bank of Japan razmotriti uvođenje više sredstava u financijski sustav – ništa od toga nije imalo značajniji utjecaj na cijene nafte, budući da su se ulagači klonili tržišta roba. Cijena sirove nafte mogla bi se ovaj tjedan oporaviti ako poraste interes za kupnju, što bi vodilo do slabljenja dolara. Pratite ovotjedne gospodarske objave SAD-a, izjave i komentare članova centralnih banaka, vijesti vezane uz glavne korporacije, indekse kretanja u SAD-u, faktore geopolitičkog rizika, izvješća o zalihama, fiskalne rezultate korporacija te planove/vijesti vezane uz podupiranje gospodarstva.

S aspekta tehničke analize valutni par EUR/USD u toku jučerašnjeg dana snažno je krenuo prema gore te je proboj i testiranje linije otpora rezultiralo trenutnim maksimum na cijeni 1.2959. Od te cijene imamo mali pad prema dolje te u toku dana očekujemo nastavak korekcije te kasnije potencijalno testiranje maksimuma i njegovo probijanje. Trokut koji vidimo na slici još nije završio s svojim „klasičnim“ targetom tako da kroz vremenski od dva ili više dana očekujemo nastavak rasta.

Vezane vijesti

Tjedna analiza PBZ-a: Javni dug i državna jamstva na 50% BDP-a

Tjedna analiza PBZ-a: Javni dug i državna jamstva na 50% BDP-a

Prema podacima Ministarstva financija ukupni prihodi državnog proračuna protekle su godine iznosili 110,6 mlrd kuna, a rashodi 122,9 mlrd kuna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika