25.11.2008. / 13:21

Autor: Petra Horvat

Srbija

Ljajić: 'Srbija provodi sveobuhvatnu potragu za Ratkom Mladićem'

Ljajić se osvrnuo i na izvješće glavnog tužitelja Sergea Bremmertza o suradnji Srbije sa haaškim sudom, rekavši kako vjeruje da će Bremmentz Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvješće koje je krajnje objektivno

Prema riječima predsjednika srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasima Ljajića, Srbija čini sve kako bi uhitila haaškog bjegunca Ratka Mladića. Ljajić tvrdi kako Srbija nikada nije ozbiljnije i sveobuhvatnije tražila Mladića, no kako trenutno ne postoji trag koji bi do njega doveo.

Nedavno je srbijanska policija provela premetačinu tvrtke "Vujić" u Valjevu, a na pitanje hoće li se i nakon premetačine nastaviti ispitivanje mogućih financijera Mladićeva skrivanja, Ljajić je kazao da će akcije biti nastavljene sve dok se ne dođe do Mladića.

Osvrnuo se i na izvješće glavnog tužitelja Sergea Bremmertza o suradnji Srbije sa haaškim sudom, rekavši kako vjeruje da će Bremmentz Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvješće koje je krajnje objektivno.

Ljajić vjeruje kako se Bremmentz uvjerio u postojanje političke volje u Srbiji za završetak suradnje s Tribunalom, a prema njegovom mišljenju Bremmentz, kad je riječ o suradnji Srbije sa Sudom, u izvješću neće rabiti termine ni pozitivan ni negativan.

"Bremmentz nije netko o kome će ovisiti stajalište EU iz razloga što neće davati političko izvješće niti želi da ocjena ima političke implikacije, ali Nizozemska ostaje problem jer inzistira na pozitivnom izvješću haaškog tužitelja, nego na punoj suradnji Srbije s Haagom", smatra Ljajić.

Istaknuo je, pritom, da Nizozemska pod time podrazumijeva isključivo uhićenje Mladića i njegovo dovođenje u Haag.
"Samo su dva načina da Srbija nastavi europski put: ili da Nizozemska promijeni stajalište, što je manje vjerojatno, ili da pronađemo i izručimo Mladića", rekao je Ljajić.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTYjem rekao je i kako se traga i za Goranim Hadžićem, ali kako nije siguran da bi njegovo uhićenje bilo dovoljno da uvjeri Nizozemsku da promijeni stajalište.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika