26.11.2008. / 15:58

Autor: Petra Horvat

Republika Srpska

Dodik: 'Mesić iznosi laži o Republici Srpskoj'

'U dokumentima iz Daytona nema ama baš nikakva uporišta za koncipiranje entiteta kao država u državi, a kamoli za ponašanje kao da je BiH dio nekog entiteta, a ne da je entitet dio BiH', rekao je predsjednik Mesić

Posjet predsjednika Stjepana Mesića Tuzli, gdje je održao predavanje u povodu Zasjedanja Antifašističkog vijeća Narodnooslobodilačke borbe Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovno je iskoristio za napad na njega.

Dodik je Mesićev dolazak u Tuzlu ocijenio ''nevažanim'' te je hrvatskog predsjednika optužio da svojim djelovanjem ne pridonosi regionalnoj stabilnosti, miješajući se u unutarnje stvari BiH.

''Mesić se već dulje vrijeme pokušava neprincipijelno miješati u unutarnje odnose u BiH i svojim političkim djelovanjem otežava odnose BiH i RS-a s Hrvatskom. Njegove izjave su posve nekorektne i hrvatski predsjednik se na taj način postavio kao navijačka strana u BiH'', rekao je Dodik te dodao kako Mesić poziva na rušenje Daytonskoga mirovnog sporazuma, iznoseći laži o RS-u. Mesić je pitanje Daytonskog sporazuma ponovo pokrenuo tijekom predavanja, kada je rekao:

''U dokumentima iz Daytona nema ama baš nikakva uporišta za koncipiranje entiteta kao država u državi, a kamoli za ponašanje kao da je BiH dio nekog entiteta, a ne da je entitet dio BiH".

Dodik je ocijenio i da je vrlo nekorektno što predstavnici međunarodne zajednice i zemalja akreditiranih u BiH podržavaju obilježavanje 25. studenog kao dana državnosti BiH, jer time ocrnjuju bosanskohercehovačke institucije. ''Ni Predsjedništvo BiH, ni Parlament niti Savjet ministara nisu donijeli odluku da 25. studeni bude dan državnosti. U tom pogledu u RS-u taj dan ne prihvaćamo kao dan državnosti i samim tim on to ni ne može biti, jer nema nijednog formalnog akta da bi se takvim proglasio'', naglasio je Dodik.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika