26.11.2008. / 16:31

Autor: Ivana Zobenica

Tužbom protiv predsjednika

Rupel posvađao slovenski politički vrh?

Slovenska Vlada u četvrtak će raspravljati o slučaju veleposlaničkih kandidata, za koje Türk nije potpisao rješenja

U Sloveniji bi moglo doći do sukoba između predsjednika Danila Türka i premijera Boruta Pahora, i to zbog bivšeg šefa slovenske diplomacije Dimitrija Rupela. Naime, prijašnji slovenski ministar vanjskih poslova Rupel, javljaju slovenski mediji, angažirao je odvjetnika kako bi dokazao da predsjednik države Türk nije bio upravu kada je odbio potpisati njegovo imenovanje za veleposlanika u Austriji.

Danilo Türk prošli je tjedan odbio potpisati rješenja za sedam veleposlaničkih kandidata bivše Vlade. Dimitrij Rupel i kandidat za veleposlanika u Njemačkoj Borut Trekman obratili su se najpoznatijoj slovenskoj odvjetničkoj kući Čeferin-u, zatraživši pravno mišljenje o svojim radnim pravima.

Za Slovenski radio Türk je prokomentirao kako ne vjeruje da se odlazak na veleposlanički položaj može dobiti preko suda te da diplomati koji odlaze u inozemstvo kao najviši zastupnici svoje države moraju uživati i povjerenje predsjednika države.

Slovenski premijer Rupela smatra primjerenim kandidatom za veleposlaničko mjesto, jer iako im se politike razlikuju, Pahor na Rupela gleda kao na istaknutu osobu iz doba slovenskog osamostaljivanja. I njegov nasljednik na ministarskom mjestu Samuel Žbogar, slaže se s premijerom, no ipak dodaje kako je ta odluka u rukama predsjednika države.

Türk još nije potvrdio niti jednog veleposlanika kojeg je Pahor predložio, a na rješenje o imenovanju još uvijek čekaju Matjaž Šinkovec kandidat za veleposlanika u Washingtonu, Aleš Balut u Bratislavi, Andrej Benedejčič u Kijevu, Primož Šeligo u Teheranu te kandidat za veleposlanika u Moskvi Robert Kokalj.

Slovenska Vlada u četvrtak će raspravljati o slučaju veleposlaničkih kandidata, za koje Türk nije potpisao rješenja.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika