27.11.2008. / 09:26

Autor: Petra Horvat

Teroristički napad u Indiji

Poginula najmanje trojica stranih državljana

Napad je izveden na na najmanje deset lokacija, među kojima su i luksuzni hoteli Taj Mahal i Oberoi Trident, gdje su napadači tražili američke i britanske turiste. Grad je i dalje pod policijskom blokadom, a burza, fakulteti i škole su zatvoreni

Svjetske novinske agencije su javile da su u srijedu navečer, od posljedica terorističkog napada u Mombaiju poginula najmanje tri strana državljana- britanski, japanski i australski. Stradali su  napadu na luksuzan hotel Taj Mahal, u kojem se zatekla i skupina od 30 zastupnika i ostalih dužnosnika Europskog parlamenta, no među njima nema ranjenih.

Prema najnovijim innformacijama, u nizu napada za koje je odgovornost preuzela islamistička skupina Dekanski mudžahedini, pognula je najmanje 101 osoba, a više od 300 je ranjeno.

Prema podacima indijske novinske agencije koja se poziva na liječničke izvore, među poginulima je i jedan poslovan čovjek iz Japana, te jedan 49-godišnji Australac. Visoki britanski povjerenik je izjavio da je među poginulima i jedan Britanac. Državna televizija je prenijela da su među ozlijeđenima državljani Australije, SAD-a, Španjolske, Norveške, Kanade, Singapura, Italije i Velike Britanije.

Glasnogovornica Europskog parlamenta Jaume Duch izjavila je kako su svi parlamentarci iz ranih europskih zemalja, koje je napad zatekao u hotelu Taj Mahal, dobro, te kako nema ozlijeđenih.

Izjavu je dao i jedan od parlamentaraca Daniel Caspary koji je u telefonskom razgovoru agenciji dpa rekao da se u trenutku napada s kolegama nalazio u tom hotelu. U predvorje hotela upala je skupina naoružanih muškaraca i otvorila vatru, no srećom nitko od parlamentaraca nije pogođen. Uspjeli su pobeći iz hotela, a trenutno su smješteni u francuskom konzulatu u Mombaiju, gdje očekuju povratak u Europu.

Visoki britanski povjerenik u Indiji Richard Stagg sa svojim je suradnicima obišao većinu bolnica u centru grada i izjavio je kako je u napadu poginuo jedan britanski državljanin, a sedmero ih je ranjeno.

U hotelima Taj Mahal i Oberoi Trident i dalje je zatočeno nekoliko desetaka osoba, među kojima su i japanski državljani. "Iako nisu oteti, ne mogu pobjeći iz hotela jer se ondje još nalazi skupina naoružanih muškaraca", izjavio je glasnogovornik japanske vlade Takeo Kawamura. Dodao je da su svi japanski državljani neozlijeđeni.

U Mombaiju ubijena 101 osoba, 287 ranjenih

U seriji koordiniranih napada u indijskom gradu Mombaiju, oružani napadači su usmrtili 101 osobu, 287 ih je ranjeno, a desetak osoba još drže kao taoce. Grad je blokiran vojskom i policijom. Napad je izveden na na najmanje deset lokacija, među kojima su i luksuzni hoteli Taj Mahal i Oberoi Trident, gdje su napadači tražili američke i britanske turiste.

Indijska televizija je izvijestila da u hotelu Taj Mahal u srcu turističke četvrti Colaba, te u hotelu Oberon Trident u financijskoj četvrti Nariman Point militanti drže desetke talaca. Zgrade spomenutih hotela okružuje vojska, a u hotelima su u tijeku akcije komandosa koji nastoje osloboditi taoce. Taj Mahal je tijekom noći gorio, no požar  je lokaliziran. Vatrogasne snage su i dalje razmještene oko hotela.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nastoji locirati 20 izraelaca za koje se ne zna jesu li jedne od žrtvi napada. Četvero napadača je pronašlo zaklon u zgradi Nariman u kojoj živi nekoliko židovskih obitelji. Napadači su nasumce pucali iz te kuće cijelu noć, pri čemu su ubili jedan par u njihovom domu i 16-godišnjaka koji je izašao na ulicu.

Vladini službenici su izjavili da ih je napad zatekao potpuno nespremne, jer nije bilo obavještajnih podataka koji bi upućivali na nešto ovakvo.

Odgvornost za napad je preuzela nepoznata islamistička skupina 'Dekanski mudžahedini' koji traže oslobađanje mudžahedina iz indijskih zatvora. Prema procjeni stručnjaka za borbu protiv terorizma, napad nosi sva obilježja Al Qaide.

Policija je objavila da su četiri osobe osumnjičene za teroristički napad ubijene, a devet ih je uhićeno. Stanje u Mombaiju danas je konfuzno, a izvješća o pucnjavi i eksplozijama dolaze sa sedam do 16 lokacija. Glavni željeznički kolodvor u gradu, bolnica, restoran i dva hotela neke su od napadnutih lokacija.

Kako je objavio američki State Department, za sada nema podataka o mogućim američkim žrtvama napada, no otvorena je posebna linija za pozive rođaka i prijatelja Amerikanaca koji bi se mogli nalaziti u opasnosti u Mombaiju. Stručnjak za terorizam s Australskog nacionalnog sveučilišta Clive Williams izjavio je kako je Mombai New York Indije, te kako je stoga ovo jasan napad na zapadnjake. "Uzimanje za metu Britanaca i Amerikanaca znači da postoji novi 'modus operandi'", ocijenio je Williams.

Poslovna žena iz Kanade koja je večerala u hotelu Oberoi kada su upali napadači kazala je kako je u hotelu vladao kaos. "Bio je to čisti kaos. Svaki puta kada smo čuli pucnjavu oni su bili odmah iza nas", rekla je Manuela Testolini. Bijela kuća, State Department i američki predsjednik Barack Obama osudili su napad, a Ban Ki -Moon je pozvao na brzo izvođenje napadača 'pred lice pravde'.

Indijska predsjednica Pratibha Devisingh Patil osudila je napade u Mumbaiju tijekom svog današnjeg posjeta Vijetnamu. "Najsnažnije osuđujem teroristički napad u Mumbaiju. To je bezuman napad i djelo je onih koji ne poštuju ljudski život i idu putem destrukcije", rekla je nakon sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Minhom Trietom.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika