27.11.2008. / 11:27

Autor: Katarina Zorić

Glavni državni odvjetnik u Saboru:

Novim zakonskim alatima u borbu protiv kriminala

Bajić je naglasio kako takvi statistički pokazatelji nisu zatvaranje očiju pred problemima s kojima se Hrvatska suočila i s kojima će se tek suočiti. "Stabilizacija pozitivnih trendova nužan je preduvjet da bismo se koncentrirali na te probleme", rekao je Bajić

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je danas u Saboru da je stabilizacija pozitivnih trendova u kretanju klasičnog kriminaliteta nužan preduvjet za borbu protiv organiziranog kriminala.Podnoseći izvješće o radu državnih odvjetništava u 2007., Bajić je rekao da je nastavljen trend višegodišnjeg blagog pada kriminaliteta.

Naglasio je kako takvi statistički pokazatelji nisu zatvaranje očiju pred problemima s kojima se Hrvatska suočila i s kojima će se tek suočiti. "Stabilizacija pozitivnih trendova nužan je preduvjet da bismo se koncentrirali na te probleme", rekao je Bajić.

Ponovio je da je za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala nužno uključiti sve segmente društva, ojačati pravosuđe te izmijeniti Zakon o kaznenom postupku i određene financijske zakone. Upozorio je da je potrebno uvesti i nove zakonske alate, kako bi se izišlo na kraj pripadnicima organiziranog kriminala koji su legalizirali dio svojih aktivnosti i u novim se poslovima služe ucjenama, prijetnjama i korupcijom. "Tako šalju poruke da su jači i uspješniji od države, što nije točno", rekao je Bajić.

Glavni državni odvjetnik požalio se i da DORH ima poteškoća s popunjavanjem neatraktivnih mjesta državnih odvjetnika i njihovih zamjenika. Izvijestio je da je su ostala nepopunjena mjesta 93 državna odvjetnika i zamjenika. Izvijestio je da su 61 općinsko i 20 županijskih državnih odvjetništava lani zaprimili ukupno 88.875 prijava protiv poznatih i nepoznatih počinitelja kaznenih djela, što je za četiri posto manje nego 2006.

Podensena je kaznena prijava protiv 64 721 poznatog počinitelja, državna odvjetništva riješila su 52.984 prijave, a neriješeno je ostalo svega 138, ili 0,2 posto prijava, što, kaže Bajić, dokazuje uspješnost i ažurnost odvjetništava. 

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika