27.11.2008. / 13:59

Autor: Katarina Zorić

Najava ministra

Uskočki sudovi kreću s radom početkom godine

Uz 60-ak sudaca, koje je ministar nazvao sudačkom elitom, u odjelima će raditi i službenici i savjetnici koji također moraju proći sigurnosnu provjeru. Tim će se sucima plaća, koju su neki novinari već nazvali nadnicom za strah, povećati za 2700 kuna neto, čime će se izjednačiti s plaćom USKOK-ovih tužitelja, no službenicima i savjetnicama plaća neće rasti

Odjeli za predete USKOK-a na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku trebali bi početi s radom početkom iduće godine, a u njima će raditi 60-ak posebno odabranih i sigurnosno provjerenih sudaca kojima će se zbog rada na predmetima povezanim s korupcijom i organiziranim kriminalom povećati primanja, izvijestio je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Uz 60-ak sudaca, koje je ministar nazvao sudačkom elitom, u odjelima će raditi i službenici i savjetnici koji također moraju proći sigurnosnu provjeru. Tim će se sucima plaća, koju su neki novinari već nazvali nadnicom za strah, povećati za 2700 kuna neto, čime će se izjednačiti s plaćom USKOK-ovih tužitelja, no službenicima i savjetnicama plaća neće rasti.

Cijeli projekt osnutka tzv. uskočkih odjela, koji se planiraju osnovati i na zagrebačkome te splitskome Općinskom sudu, vrijedan je pet milijuna kuna.

Šimonović je rekao da će se do kraja ove godine završiti s "antimafijaškim paketom", to jest zakonodavnim promjenama i kadrovskim popunjavanjem, a 2009. će biti "godina akcije" tzv. uskočkih sudova.

Ministar je rekao da "uskočki predmeti zbog posebne društvene važnosti neće trpjeti nikakva odgađanja, pa će tako istražni i raspravni suci na 'uskočkim sudovima' u roku od sedam dana od pokretanja istrage ili podizanja optužnice morati izvijestiti predsjednika suda kada će biti prvo ročište".

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin objasnio je da će uskočki suci rješavati i ostale kaznene predmete kada za to budu imali vremena. Dodao je da će i Vrhovni sud predmete tzv. sitne korupcije prebacivati u nadležnost općinskih sudova kako 'uskočki sudovi' ne bi bili opterećeni lakšim slučajevima.

Planirano je da u zagrebačkome uskočkom sudu rade 23 suca, splitskome 14, riječkome 13 i osječkome 11 sudaca, koji neće imati posebnu zaštitu osim ako mjerodavne službe to ne ocijene potrebnim, kao što je i sada.

Na upit kako to da su suci pristali na sigurnosnu provjeru koju su prije nekoliko godina pri donošenju Zakona o USKOK-u odbijali, Hrvatin je rekao kako suci time žele poručiti da se i oni najodlučnije uključuju u borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika