29.11.2008. / 14:00

Autor: Petra Horvat

Indijska obavještajna služba

Teroristi infiltrirani u Mumbai mjesec dana prije napada

'Osam muškaraca unajmilo je kuću predstavljajući se kao malezijski studenti', rekao je anonimni izvor unutar indijske obvještajne službe

Izvori unutar indijske obavještajne službe objavili su da je osam islamskih militanata koji su sudjelovali u 60-satnom napadu u Mumbaiju infiltrirali su se u grad mjesec dana ranije, gdje su kao lažni studenti izvodili izviđačke misije uoči napada.

"Osam muškaraca unajmilo je kuću predstavljajući se kao malezijski studenti", rekao je anonimni izvor unutar indijske obvještajne službe. Drugi militanti su u luksuznim hotelima, te ostalim lokacijama na kojima su izvedeni napadi, skladištili oružje i municiju.

Druga skupina militantima u Mombai je stigla u srijedu navečer morskim putem. "Napadači su bili dobro građeni i u izvrsnoj tjelesnoj formi, u dobi od 24 do 30 godina i savršeno istrenirani za vojnu taktiku", tvrdi isti izvor.
Tijekom napada, teroristi su jeli suho voće i bademe koji su im osigurali energiju potrebnu za borbu sa sigurnosnim snagama.

Zbog osjetljivog karaktera tih informacija, izvor nije želio otkriti jesu li militanti bili Pakistanci ili pripremljeni u Pakistanu.
Premijer Manmohan Singh je kazao kako skupina koja stoji iza koordiniranih napada, u kojima je smrtno stradalo 195 osoba, ima sjedište izvan zemlje.

Amnesty International je pozvao indijsku vladu da osigura hitnu, učinkovitu i nezavisnu istragu tih događaja. Sve osumnjičenike treba ispitati i privesti sudu u skladu s međunarodnim standardima. Nezavisna nevladina i neprofitna organizacija posvećena borbi za ljudska prava izrazila je sućut obiteljima poginulih i ranjenih u napadima.

U Mumbaiju ubijen i posljednji terorist

Teroristički napad na Mumbai tijekom kojeg je poginulo najmanje 195 ljudi, napokon je završen. Napad koji je trajao 60 sati završio je likvidacijom posljednjeg terorista u luksuznom hotelu Taj Mahal. "U hotel Taj Mahal tijekom noći su likvidirana posljednja trojica terorista", izjavio je direktor indijske Garde nacionalne sigurnosti (NSG) J.K. Dutt.

Nakon posljednjih likvidacija odjeknule su eksplozije jer su komandosi uz pomoć eksploziva, kako bi neutralizirali niz mina iznenađenja postavljenih u zgradi, oslobađali zarobljene goste. Nakon dva dana provedenih u sobama, neki su gosti toliko preplašeni da se boje izaći iz njih. Obitelji i prijatelji zarobljenih gostiju i danas su okupljeni oko hotela gdje s nestrpljenjem očekuju bilo kakav podatak o svojim bližnjima.

Teroristi su tijekom napada na desetak lokacija koristili automatske puške i ručne bombe.

Prema posljednjim podacima, ukupan broj poginulih iznosi 195, od čega je 16 stranaca i 20 vojnika i pripadnika službi sigurnosti. Broj ubijenih u mombaškom Židovskom centru popeo se na šest. Među ubijenima su američki rabin Gavriel Noach Holtzberg, njegova izraelska supruga Rivkah, te još dvojica američkih i dva izraelska državljana.

Prema podacima izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, pronađeno je još jedno tijelo koje za sada nije identificirano. Za sada je jedini poznat podatak da se radi o tijelu ženske osobe. Rabinov 2-godišnji sin Moshe spašen je kada je kućepaziteljica uspjela pobjeći teroristima s mališanom u naručju.

Britanski milijunaš Andreas Liveras, vlasnik agencije za iznajmljivanje jahti, u četvrtak je tijekom napada telefonom BBC-u opisao napad, no njegovo je tijelo pronađeno izrešetano mecima. Prema nekim podacima, postoji mogućnost da su među teroristima bili i britanski državljani. Lokalne indijske vlasti već su ranije navele mogućnost da je napad imao međunarodnu dimenziju, a Foreighn Office to sada istražuje. 

Prema drugim podacima, koje istražuju ratna mornarica i obalna straža, napadači su došli iz Pakistana na otetoj indijskoj kočarici. Pretpostavlja se da su teroristi imali podršku unutar Mombaija, jer su bili dobro upoznati s planovima hotela. Također, istražuje se mogućnost da su ih u hotelima čekale zalihe oružja, te da su iz kontrolnih soba koordinirali akcije.

Teroristi su gostima hotela zaplijenili Blackberry i druge komunikacijske uređaje pomoću kojih su imali pristup internetu i međusobno komunicirali, te pratili djelovanje indijskih sigurnosnih snaga. Ukupno je ubijeno 11 terorista, a dvojica su uhićena, od kojih je jedan rodom iz Pakistana.

Završena talačka kriza u hotelu 'Oberoi'

Nakon više od 40 sati talačke krize, specijalne policijske snage uspostavile su kontrolu nad hotelom "Oberoi" u Mumbaiju, oslobodivši pritom sve taoce. Kako prenose agencije, ubijena su dvojica terorista koje su komandosi opisali kao osobe koje nisu pokazale znake kajanja zbog ubojstava 125 ljudi. U luksuznom hotelu Taj Mahal i u Židovskom centru talačka kriza i dalje se nastavlja.

Do sada su specijalne snage iz drugog luksuznog hotela Taj Mahal osobodile oko 400 ljudi. Specijalne su postrojbe potpomognute helikopterima zauzimale položaje na krovu Židovskog centra Chabad Labavitch u kojem prema pretpostavkama islamski teroristi drže najmanje 10 Izraelaca.

U seriji koordiniranih napada u indijskom gradu Mombaiju, oružani napadači jučer su usmrtili najmanje 125 osobu, a 300 ih je ranjeno, dok nepoznat broj osoba još drže kao taoce. Grad je bio blokiran vojskom i policijom. Napad je izveden na na najmanje deset lokacija, među kojima su i luksuzni hoteli Taj Mahal i Oberoi Trident, gdje su napadači tražili američke i britanske turiste.

Odgovornost za napad preuzela je nepoznata islamistička skupina 'Dekanski mudžahedini', koji traže oslobađanje mudžahedina iz indijskih zatvora. Prema procjeni stručnjaka za borbu protiv terorizma, napad nosi sva obilježja Al Qaide.. Visoki policijski dužnosnici izrazili su nadanje da će akcija spašavanja taoce uskoro završiti. Vladini službenici su izjavili da ih je napad zatekao potpuno nespremne, jer nije bilo obavještajnih podataka koji bi upućivali na nešto ovakvo.

Ovaj čin osudili su jučer gotovo svi strani državniici, a u obraćanju naciji indijski premijer Manmoan Sing je izjavio da su teroristički napadi u Mumbaiju vjerojatno planirani u inozemstvu. Kao najizglednija opcija u tom smjeru, spominje se Pakistan. Tamošnja vlasti oštro su odbacile bilo kakvo povezivanje Islamabada s terorističkom organizacijom koja je prihvatila odgovornost za napad.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika