28.11.2008. / 13:05

Autor: Petra Horvat

Zdravstvena skrb

Sukob Matice umirovljenika i HSU-a oko reforme

HSU optužuje Maticu da je svojom odlukom da podrži zdravstvenu reformu znatno oslabila umirovljenička prava, a Matica tvrdi da im HSU podmeće kako bi izmanipulirali javnost

Matica umirovljenika Hrvatske oštro se oglasila na priopćenje Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u kojem je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja optužio Maticu da je podržala reformu zdravstva ministra Milinovića, koju su 25 predstavnika umirovljeničkih udruga kao i Sindikat umirovljenika odbili podržati.

"HSU je sa čuđenjem primila vijest da je Matica umirovljenika podržala zdravstvenu reformu ministra Milinovića. Naime, na prošlotjednoj prezentaciji prijedloga reforme u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi sve umirovljeničke udruge (25 predstavnika), uključujući i Sindikat umirovljenika te Hrvatsku stranku umirovljenika donijele su jednoglasnu odluku i pregovarački stav da se ovakva reforma ne može podržati dok se u nju, i to pismeno, ne uključe umirovljenički zahtjevi", stoji u priopćenju HSU-a.

"Matica odlučno odbacuje tendenciozne i neistinite tvrdnje koje su HSU i Silvano Hrelja posebnim priopćenjem servirali u javnost. Optužujući Maticu da je podržala prijedlog zdravstvene reforme, namjerno su prešutjeli da je podrška dana uz brojne uvjete, među kojima je i upozorenje da je neprihvatljivo uvođenje bilo kakvih novih doprinosa na mirovine, jer umirovljenička populacija nije u stanju podnijeti ni minimalna dodatna financijska opterećenja", stoji u posebnom priopćenju Matice.

Također, Matica je istaknula da je odluku da se predložena reforma podrži jednoglasno donijeli članovi Izvršnog odbora Matice koji predstavljaju 276 udruga iz cijele Hrvatske, s ukupno 260 000 članova.

"HSU, jedna od šest umirovljeničkih stranaka u Hrvatskoj, međutim, drsko se i paternalistički postavila prema Matici tvrdeći da je ona 'samo jedna od umirovljeničkih udruga'. Pri tome joj podmeće da podupire 'neizmijenjeni prijedlog reforme' i da time nanosi štetu 'ne samo Matici umirovljenika, nego i umirovljeničkoj populaciji uopće'", navedeno je u priopćenju Matice koja tvrdi da je podršku reformi dala uz brojne uvjete kako bi maksimalno zaštitila umirovljeničku populaciju.

Matica je optužila HSU da pokušava izmanipulirati javnost i stvoriti sliku da samo oni štite umirovljenička prava, te podmetnuti neistinitu tvrdnju da Matica podržava reformu bez ikakvih uvjeta.

Oštro su osudili i napise HSU-a koji se odnose na predsjednika Matice Vladimira Lokmera. "Napominjemo i da je gospodin Lokmer član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te da je na tu funkciju izabran uz potporu svih umirovljeničkih udruga i HSU-a. Stoga nas dodatno čudi njegova odluka da 'iskoči' iz usuglašenog stajališta svih umirovljeničkih udruga i HSU-a koje je zastupao prošloga tjedna i koje je kao jedinstveno mišljenje predočeno ministru", dio je priopćenja HSU-a koji se odnosi na Lokmera.

"To što su osobno, na nizak način, prozvali predsjednika Matice Vladimira Lokmera da je 'član Upravnog vijeća HZZO-a' kao da je to nekakav grijeh, samo pokazuje s kakvim metodama se u dijelu HSU-a služe da bi postigli uske politikantske i sebične ciljeve", zaključuje se u priopćenju Matice.

Vezane vijesti

Hrelja: HDZ želi kupiti umirovljeničke glasove za 100 kuna

Hrelja: HDZ želi kupiti umirovljeničke glasove za 100 kuna

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) smatra da je jednokratna naknada od 100 kuna umirovljenicima prije izbora izraz krajnje drskosti i bezočnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika