29.11.2008. / 14:49

Autor: Petra Horvat

Reakcija

Međunarodne institucije osuđuju prijetnje upućene Dragi Hedlu

Reporteri bez granica i Amnesty International osudili su prijetnje i pozvali hrvatske vlasti na hitno otkrivanje počinitelja i pružanje zaštite novinaru Hedlu

Amnesty International (AI),  nezavisna nevladina i neprofitna organizacija koja poduzima akcije u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava, objavila je priopćenje u kojem osuđuju propust hrvatskih vlasti da stanu na kraj prijetnjama novinarima. Priopćenje je objavljeno kao reakcija na posljednje prijetnje koje je primio novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl.

Komentator Jutarnjeg lista primio je prijetnje zbog svojih tekstova u kojima je ukazao na umiješanost Branimira Glavaša u ubojstvu hrvatskih Srba u Osijeku tijekom Domovinskog rata. "Opet ti sa svojim tekstovima. Čuvaj se ti i onaj Fehir. Neće to da završi tek tako. Imamo da vas masakriramo. Će da oboje letite u zrak", stoji u SMS porukama koje je Hedl primio od nepoznatog pošiljatelja. Nakon prijetećih poruka, koje je Hedl primio u četvrtak, dodijeljena mu je policijska zaštita.

Direktorica programa AI-a za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth iznijela je stav da su "prijetnje upućene Dragi Hedlu jasan pokušaj odvraćanja njega i drugih novinara koji imaju presudnu ulogu u otkrivanju kršenja ljudskih prava od objavljivanja njihovih otkrića".

Također, pozvala je hrvatske vlasti na provođenje hitne, nepristrane i učinkovite istrage kako bi se osiguralo da odgovorni za te prijetnje budu izvedeni pred sud. "Organizacija također poziva vlasti da poduzmu učinkovite mjere kako bi se stalo na kraj sve češćim zastrašivanjima i napadima koji su ponekad kobni", poručuje AI.

Najnovije prijetnje smrću Dragi Hedlu osudili su i Reporteri bez granica, ocijenivši da one pokazuju kako odgovorni za zločin nastoje prikriti svoja nedjela. "Čini se kako su novinari koji pišu o ratnim zločinima postali glavne mete onih koji žele da se zaborave njihove odgovornosti u ratu", stoji u priopćenju te međunarodne novinarske udruge.

"Tražimo da hrvatske vlasti udvostruče napore u otkrivanju onih koji su uputili te prijetnje i pruže novinarima policijsku zaštitu", poručuju Reporteri bez granica koji su ponudili pomoć hrvatskim kolegama koji nailaze na teškoće u svom radu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika