29.11.2008. / 17:02

Autor: Petra Horvat

Sarajevo

Ministri iz regije potpisali izjavu o jačanju suradnje

Ministri iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore nakon potpisivanja izjave jednoglasno su potvrdili da likvidacija Ive Pukanića dokazuje da je na Balkanu mafija jedinstvena

Ministri unutarnjih poslova i sigurnosti Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore potpisali su u Sarajevu zajedničku izjavu kojom se obvezuju na jačanje policijske suradnje na području organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. Ministri su iskazali i potrebu da se zakonodavni okvir uskladi s pravnom stečevinom EU-a.

Ministri su suglasni da će unutar nacionalnih zakonodavstava primijeniti europske standarde, primijeniti potpisane ugovore o policijskoj suradnji i zaključiti nove, ojačati suradnju u svezi s pranjem novca, financijskim istragama i zaštiti svjedoka, te unaprijediti suradnju u pogledu borbe protiv kibernetičkog kriminala.

Izjavu su potpisali ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, ministri unutarnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko, Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Jusuf Kalamperović. U izjavi je navedeno da će u primjeni novih iskustava, u cilju stvaranja identične zakonodavne platforme država regije, zatražiti pomoć europskih partnera.

"Europska perspektiva je zajednički cilj svih država jugoistočne Europe, a dostignuća u oblasti pravosuđa i unutarnjih poslova imaju pozitivan utjecaj na stabilnost i razvoj demokracije u regiji", navedeno je u izjavi.

Ministri su jednoglasno potvrdili kako je ubojstvo Ive Pukanića dokaz da se na području Balkana radi o jedinstvenoj mafiji.

"Jedna od osnovnih karakteristika slučaja 'Pukanić' je da su u toj likvidaciji sudjelovali i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. To znači da niti jedna od mafija ili organiziranih kriminalnih skupina u našim zemljama nije ograničena državnim granicama. Mnogo je argumenata koji govore u prilog tvrdnji da je riječ o jedinstvenoj mafiji", izjavio je hrvatski ministar Tomislav Karamarko.

Ministar Crne Gore Kalamperović inicirao je suradnju na području ispunjavanja uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane zemalja jugoistočne Europe, kao i reguliranje pitanja dvojnog državljanstva, kako kriminalci zahvaljujući dvojnom državljanstvu ne bi mogli izbjeći suočavanje s pravdom. 

Vezane vijesti

S HDZ-om 'za stolom'

S HDZ-om 'za stolom'

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je, komentirajući izjavu predsjednika RH Ive Josipovića o potrebi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika