30.11.2008. / 11:32

Autor: Petra Horvat

Mombai

Indijski ministar unutarnjih poslova podnio ostavku

Pati je dao ostavku nakon sastanka Stranke kongresa na vlasti na kojem je rekao da je spreman povući se ako to može pomoći padu pritisaka na vladu

Shivraj Patil, indijski ministar unutarnjih poslova, danas je podnio ostavku jer osjeća moralnu obvezu nakon napada islamističkih militanata u Mombaiju. U medijima je izneseno mnoštvo kritika na račun Patija što nije osigurao unutrašnju sigurnost, a svoju je ostavku podnio premijeru Manmohanu Singhu preuzevši moralnu odgovornost za napade u kojima je smrtno stradalo skoro 200 ljudi.

Pati je dao ostavku nakon sastanka Stranke kongresa na vlasti na kojem je rekao da je spreman povući se ako to može pomoći padu pritisaka na vladu. Govora o njegovoj ostavci bilo je i ranije, nakon atentata u New Delhiju u rujnu u državi Assam u listopadu.

Indijski ministar financija Palaniappan Chidambaram bit će novi indijski ministar unutarnjih poslova, premijer Manmohan Singh privremeno će preuzeti resor financija, a ostavku je podnio i savjetnik za nacionalnu sigurnost M. K. Narayanan.

Bush obećao pomoć u istrazi terorističkih napadaAmerički predsjednik George W. Bush jučer je obećao pružanje pune pomoći Indiji u istrazi napada, ističući kako ubojice neće imati zadnju riječ. U nizu koordiniranih napada u Mombaiju poginulo je i šest Amerikanaca, a napad je izazvao rast napetosti između Indije i Pakistana, dvaju nuklearnih suparnika.

"Dok se narod Indije, najmnogoljudnije svjetske demokracije, oporavlja od tih napada, može računati na podršku naroda SAD, najstarije svjetske demokracije", istaknuo je Bush. Također, smatra kako je narod Indije otporan i snažan i da su izgradili vibrantnu, multietničku demokraciju, te da će tu kušnju sigurno izdržati. Rekao je i da njegova administracija o svim događajima u Mombaiju informira novoizabranog predsjednika Baracka Obamu.

Jedna ekipa agenata FBI-a u subotu je otputovala u Indiju, da bi indijskim vlastima pomogla u istrazi, a druga ekipa je u pripremi ako bude potrebno. State Department je upozorio američke državljane u Mumbaiju da su njihovi životi još u opasnosti.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika