Objavljeno u Nacionalu br. 681, 2008-12-02

Autor: Eduard Šoštarić

Hrvatski saveznik u Bijeloj kući

Prijatelj HV-a u Obaminu kabinetu

Vodeći kandidat za savjetnika za nacionalnu sigurnost novog američkog predsjednika je umirovljeni marinski general James Jones, veliki prijatelj hrvatskog državnog i vojnog vrha te vrstan poznavatelj situacije u balkanskoj regiji

SUSRET PRIJATELJA Američki general James Jones i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić su dugi niz godina uspješno surađivaliSUSRET PRIJATELJA Američki general James Jones i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić su dugi niz godina uspješno surađivaliUmirovljeni marinski general i bivši zapovjednik Vrhovnog zapovjedništva NATO snaga za Europu James Jones najozbiljniji je kandidat za položaj savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame. Bude li imenovan na tu dužnost, Hrvatska bi mogla dobiti velikog prijatelja i saveznika u Bijeloj kući, moglo bi se reći i najvećeg od hrvatskog osamostaljenja. General James Jones u odličnim je odnosima s hrvatskim vojnim i državnim vrhom, izuzetno cijeni Hrvatsku vojsku i vrlo dobro poznaje kako Hrvatsku, tako i situaciju u cijeloj regiji. Jones je još početkom devedesetih godina dolazio vrlo često u Zagreb zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

Kada je bio šef američkog marinskog korpusa suočio se 2000. s problemom održavanja vježbi marinskog korpusa na području Bliskog istoka, pa je zamolio hrvatsku stranu da mu omogući održavanje vježbe pokraj Slunja. Hrvatska vojska je u vrlo kratkom roku odgovorila pozitivno na njegovu molbu i sve pripremila za zajedničku vježbu, zbog čega je Jones izrazio veliko zadovoljstvo i priznao kako još nije vidio da se vježba može organizirati tako brzo i uspješno. Nakon što je Jones imenovan zapovjednikom Vrhovnog zapovjedništva za Europu, uslijedili su posjeti hrvatskih generala sjedištu NATO-a.

Upravo je general Jones najzaslužniji što je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Josip Lucić u kolovozu 2004. dobio u Washingtonu odličje Legije zaslužnih, kojim ga je odlikovao američki predsjednik George Bush, a uručio mu zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers. U srpnju 2005. general Jones je posjetio Hrvatsku i susreo se s načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske generalom zbora Josipom Lucićem, a primio ga je i predsjednik države Stjepan Mesić. Tada je general Jones iznio otvoreno svoja osobna zapažanja o Hrvatskoj vojsci. Zahvalio se na “toplom prijamu koji su imali u Hrvatskoj”, ističući da su razgovori bili “vrlo otvoreni i iskreni” i da iz Hrvatske “odlazi s punim razumijevanjem strateških ciljeva Hrvatske, a to je ulazak u EU i NATO”. Jones je na kraju, kao zapovjednik NATO-a, zahvalio Hrvatskoj na doprinosu operacijama Saveza u Afganistanu, dodavši “da je mnogo naučio zahvaljujući hrvatskom uvidu u trenutačnu situaciju na prostoru Balkana”.


Što se tiče budućeg rada, Jones se s Lucićem složio u mišljenju da bi NATO i Hrvatska “u budućnosti trebali bliskije surađivati”. “Sa svoje strane učinit ću sve što je moguće da surađujemo kao prijatelji i da kao oružane snage što prije postignete svoje ciljeve”, istaknuo je Jones. Iz odgovora na novinarska pitanja vrijedi izdvojiti Jonesovo izrazito pozitivno mišljenje o hrvatskim vojnicima u Afganistanu, koji “u misiju stižu vrlo dobro pripremljeni i sudjeluju u onome što se može nazvati najvažnijim dijelovima operacije”. Hrvatski vojnici razmješteni u Afganistanu bili su u neposrednoj zaštiti generala Jonesa tijekom njegova posjeta toj zemlji. Osiguranje tako važnih osoba ne dobiva se slučajno nekom rotacijom, nego je u odabiru sudjelovao i sam James Jones, čime je pokazao što misli o hrvatskim vojnicima.

To nam je potvrdio i Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti koji je osobno upoznao generala Jonesa prigodom njegova dolaska u Zagreb 2005. Cvrtila je tada bio savjetnik predsjednika Republike za vojna pitanja: “Generala Jamesa Jonesa sreo sam prvi put tijekom njegova posjeta Republici Hrvatskoj u srpnju 2005. godine. Kao tadašnji savjetnik predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića imao sam priliku sudjelovati u razgovorima s generalom Jonesom, te prisustvovati večeri koju je u njegovu čast organiziralo Ministarstvo obrane.

Tijekom razgovora general Jones je pokazao veliko poznavanje regionalnih problema, posebno onih vezanih uz sigurnost i stabilnost. Od početka ratova na prostoru bivše SFRJ general Jones je bio uključen u različite misije te je, prema njegovim riječima, nekoliko puta tijekom 90-ih boravio u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Također je istaknuo vrlo pozitivnu ulogu naših vojnika u međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF. Tijekom večere imao sam prilike razgovarati s njim o različitim temama, gdje je on pokazao veliko poznavanje međunarodnih odnosa i specifičnih regionalnih problema. Razgovarali smo i o Domovinskom ratu i iskustvu koje naši vojnici imaju iz tog razdoblja. Kako je prije dolaska u Republiku Hrvatsku posjetio Afganistan, pripadnici Vojne policije OSRH-a u misiji ISAF činili su njegovu pratnju u Kabulu. Kao iskusan časnik primijetio je kako se radi o velikim profesionalcima, koji svoju zadaću ispunjavanju vrlo savjesno i odgovorno.

Tada mi je rekao kako je odmah uočio da se radi o iskusnim vojnicima koji svoje znanje i iskustvo nisu stekli samo kroz vojne vježbe. Taj dio razgovora je zaključio izjavom kako bi on, kao iskusni marinac, odmah naše vojnike primio u Marinski JONES I LUCIĆ pred zgradom Ministarstva obrane u ZagrebuJONES I LUCIĆ pred zgradom Ministarstva obrane u Zagrebukorpus SAD-a jer, po njegovu mišljenju, iskazuju veliko znanje, iskustvo, odgovornost i profesionalnost u ispunjavanju zadaća. General Jones vrlo je komunikativna osoba koja lako održava atmosferu u društvu opuštenom i prijateljskom. Časnik je s vrlo velikim vojničkim iskustvom, ali i znanjima koja ga svrstavaju u sam vrh sigurnosne i obrambene elite SAD-a. Njegovim imenovanjem za savjetnika za nacionalnu sigurnost novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama dobiva suradnika s velikim vojnim znanjima, ali i odličnim poznavanjem onih regionalnih problema u kojima SAD imaju svoje posebne interese."

Novi američki predsjednik Barack Obama je nekim imenovanjima svojih budućih bliskih suradnika u Bijeloj kući i u vladi prilično iznenadio javnost, a među tim neočekivanim imenovanjima je svakako i moguće imenovanje umirovljenog marinskog generala Jamesa Jonesa na izuzetno utjecajan položaj predsjedničkog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Jones je svakako profesionalno kvalificiran za taj položaj, na kojem su, primjerice, nekada bili i Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Colin Powell i Condoleezza Rice. Tijekom 40-godišnje vojne karijere bio je na brojnim važnim zapovjednim dužnostima, pri kraju karijere i na položaju glavnog zapovjednika NATO-a te istodobno američkih snaga u Europi, a po završetku karijere dobio je i nekoliko zadataka provjere američke globalne sigurnosne politike. Ono što mnoge pristalice Baracka Obame u tom eventualnom imenovanju smeta jest politički profil 64-godišnjeg generala, koji je tijekom ove predizborne kampanje podržavao Obamina konkurenta, republikanskog kandidata Johna McCaina, te za kojeg mnogi smatraju da je bliži globalnoj doktrini republikanaca nego stavovima lijevog krila Demokratske stranke. Kada se ovo najavljeno imenovanje spoji s nekim drugim kadrovskim najavama u sigurnosnoj sferi, moglo bi se zaključiti i kakvu će politiku na međunarodnom planu voditi Obama. Neće to biti politika drastičnog zaokreta od politike kakva se sada vodi.

General Jones pripada onome što se može nazvati maticom američkog vojnog razmišljanja, jer je jedan od onih visokoškolovanih i jako iskusnih vojnika koji se protive drastičnim promjenama i mjerama u vojnoj doktrini, ali i u vojnoj organizaciji.

James Jones rođen je 1943. godine u američkoj saveznoj državi Missouri, mladost je proveo u Francuskoj, diplomirao 1966. godine u Washingtonu na jednoj visokoj školi za vanjske poslove te je sljedeće godine pristupio marincima kao potporučnik. Nakon bazične obuke bio je poslan u Vijetnam, gdje je ratovao kao zapovjednik jedne čete godinu dana, a potom je mijenjao nebrojene časničke položaje u Marinskom korpusu polako stječući sve više činove i usput se školujući, da bi kasnije dobivao i poslove koji nisu bili vezani samo uz trupu. Dok je neko vrijeme radio kao časnik za vezu Marinskog korpusa s američkim Kongresom upoznao je tadašnjeg aktivnog mornaričkog časnika Johna McCaina, koji je isto radio za mornaricu, a s kojim je postao bliski prijatelj. Sudjelovao je kao marinski časnik i u nekim konkretnim vojnim operacijama u raznim krajevima svijeta, naprimjer u organiziranju pomoći Kurdima nakon Zaljevskog rata, a imao je stanovitu aktivnu ulogu i u pružanju američke pomoći Bosni i Hercegovini te Makedoniji tijekom ratova na tlu bivše Jugoslavije.

On je 1999. godine imenovan zapovjednikom američkog Marinskog korpusa, pa je tako postao i član Združenog stožera američke vojske. Vrhunac njegove vojničke karijere bio je kada je kao prvi marinski časnik u povijesti 2003. godine imenovan zapovjednikom NATO-a te američkih vojnih snaga u Europi, što je bio do 2006. godine, kada je otišao u mirovinu. Ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice ponudila mu je tada da preuzme položaj zamjenika ministra vanjskih poslova, ali je on u dva navrata tu ponudu odbio. Preuzeo je neke civilne menadžerske poslove, ali je prihvatio i voditi dvije važne državne komisije, jednu koja je izvršila kontrolu američke vojne politike u Iraku i Afganistanu, i drugu koja se bavila problemima sigurnosti na Bliskom istoku, posebno u Izraelu.

Tijekom posljednje predizborne kampanje demokratski kandidat Barack Obama izazvao je veliko iznenađenje kada je tijekom jedne televizijske debate s McCainom, spominjući razne ljude koji bi mogli postati dio njegova tima ako pobijedi na izborima, spomenuo i generala Jonesa. Tada su se pojavile spekulacije da je Jones možda već pristupio njegovu predizbornom stožeru, što je sam Jones demantirao pojavivši se na jednom predizbornom skupu sa svojim prijateljem McCainom. Ipak, nakon Obamine pobjede ponovno su se pojavile medijske tvrdnje kako Jones surađuje s Obamom na nekim pitanjima sigurnosne politike, a 20. studenog pojavila se i tvrdnja kako će Obama Jonesa imenovati svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

Takvo eventualno imenovanje američki novinski komentatori stavljaju u kontekst nekih drugih najavljenih imenovanja te PRESS KONFERENCIJA na zagrebačkom aerodromu 2005. prigodom koje je Jones naglasio kako želi još bliže odnose s Republikom HrvatskomPRESS KONFERENCIJA na zagrebačkom aerodromu 2005. prigodom koje je Jones naglasio kako želi još bliže odnose s Republikom Hrvatskomspekulacija u sigurnosnoj sferi. Tako se naveliko u medijima tvrdi da Barack Obama namjerava zadržati dosadašnjeg ministra obrane Roberta Gatesa na istom tom položaju, što bi bio snažan znak kontinuiteta kada je riječ o dva najvažnija američka vojna angažmana u Iraku i Afganistanu. Nazire se dogovor sadašnje administracije s iračkom vladom po kojem bi američka vojska trebala napustiti Irak u naredne dvije i pol godine i u međuvremenu se koncentrirati na ratovanje u Afganistanu, a čini se da bi to moglo zadovoljiti i Obamu, iako je on tijekom predizborne kampanje agitirao za što brži izlazak iz Iraka.

Uz to, za novu ministricu domovinske sigurnosti, što je također važan segment američke sigurnosne politike, imenovana je dosadašnja guvernerka Arizone Janet Napolitano, koja je podržavala Bushovu invaziju Iraka. Napokon, mjesto ministrice vanjskih poslova Obama je ponudio bivšoj “prvoj dami Amerike”, senatorici Hillary Clinton, koja je također pri glasovanju u Senatu podržala Bushovu namjeru da napadne Irak. Sva ta provedena i najavljena imenovanja u ovoj sferi jasno ukazuju na to kakav će biti pravac Obamine politike.

Lovrić: 'Jones je iskusan vojnik'“General Jones je iskusan vojnik, koji je iskustvo gradio sudjelujući u operacijama. Zadnji je put posjetio OS RH kao vrhovni saveznički zapovjednik za operacije. Spomenutu dužnost vrhovnog NATO-ova zapovjednika obnašao je u vrlo važnom razdoblju približavanja Hrvatske NATO-u, od 2003. do 2006. Njegovi savjeti i potpora pomogli su u transformaciji Oružanih snaga RH u modernu i interoperabilnu vojsku”, kaže general pukovnik Drago Lovrić.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika