01.12.2008. / 15:57

Autor: Katarina Zorić

Suđenje Glavašu

Saslušani članovi obitelji ubijenih Srba

Supruga ubijenog Jovice Grubića prisjetila se da je njen suprug, zaposlen u Hrvatskim šumama, nestao 13. studenog 1991. Njegovo je tijelo u ožujku 1993. u Dravi kod Sarvaša pronašao lokalni ribar, nakon čega ga je supruga i identificirala

Ispitivanjem troje novih svjedoka danas je nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za zločin nad osječkim Srbima. Svjedočili su članovi obitelji nestalih Osječana čija su tijela izvučena iz Drave.

Supruga ubijenog Jovice Grubića prisjetila se da je njen suprug, zaposlen u Hrvatskim šumama, nestao 13. studenog 1991. Njegovo je tijelo u ožujku 1993. u Dravi kod Sarvaša pronašao lokalni ribar, nakon čega ga je supruga i identificirala.

Jelica Grubić dodala je da joj je, uz odjeću po kojoj ga je prepoznala, nakon identifikacije donesena i selotejp traka koju je navodno imao na očima.

Za razliku od kolege njenog pokojnog supruga, koji je na suđenju svjedočio prošlog tjedna, svjedokinja je kazala da je Jovica Grubić na poslu primao prijetnje.

Posvjedočila je da je u vrijeme rata, dok je boravila u podrumu svoje zgrade, čula susjede kako govore o "spiskovima ljudi srpske nacionalnosti". Popis je, kaže, trebalo odnijeti u mjesnu zajednicu, no nije znala zbog čega su oni sastavljani.

Nakon suprugova nestanka Jelica Grubić je sa sinom, koji je u vrijeme očeva ubojstva imao 13 godina, odselila u Srbiju, gdje i danas živi.

Svjedoci Marija Zelinac i Miodrag Vukajlović djeca su nestalog Svetislava Vukajlovića. Njegova kćer, koja je u vrijeme zločina kao prognanica živjela u Rijeci, pojedinosti o očevoj smrti doznala je tek mjesecima nakon što su ga posljednji put u Osijeku vidjeli susjedi. Od njih je čula i da su ga prije nestanka više puta tražili uniformirani ljudi.

"Kada sam u travnju 1992. otišla u Državno odvjetništvo oni su mi predočili fotografije leša na kojima sam nedvojbeno prepoznala oca", kazala je.

Njen brat Miodrag Vukajlović kazao je da mu nije ništa poznato vezano uz očev nestanak i ubojstvo, osim da je s još nekim tijelima pronađen u Dravi. Ipak, prisjetio se događaja zbog kojega je sam napustio Osijek, u koji se vratio tek 1996.

U srpnju 1991. napala ga je skupina mladića, nakon što mu je vlasnik jednoga lokala kazao da u njemu "Srbi više ne mogu dobiti piće". Skupina mladića potom ga je pričekala ispred lokala, provocirala ga u vezi oca, a potom istukla, upozorivši ga da se skloni ili će ga ubiti. "To sam shvatio kao opomenu i idućeg dana napustio Osijek", rekao je svjedok.

Suđenje Glavašu i ostalim optuženicima nastavlja se sutra novim svjedočenjima.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika