Objavljeno u Nacionalu br. 681, 2008-12-02

Autor: Katja Mihovilović

Teen romansa od 130 milijuna dolara

Vampiri vladaju Hollywoodom

Film 'Sumrak', priča o zabranjenoj ljubavi srednjoškolke i vampira, u prva dva tjedna prikazivanja zaradio je čak 130 milijuna dolara

ZVIJEZDE FILMA Dvadesetdvogodišnji Robert Pattison i 18-godišnja Kristen Stewart u filmu 'Sumrak' glume zaljubljene Edwarda i BelluZVIJEZDE FILMA Dvadesetdvogodišnji Robert Pattison i 18-godišnja Kristen Stewart u filmu 'Sumrak' glume zaljubljene Edwarda i BelluDonedavno je bilo teško povjerovati da bilo koji književno-filmski fenomen može tako ekspresno biti proglašen nasljednikom “Harryja Pottera” , kao što je to pošlo za rukom jednoj od najvećih američkih književnih senzacija posljednjih godina - romanu za tinejdžere “Sumrak”. Filmska adaptacija toga prvog romana autorice Stephanie Meyer imala je prije desetak dana američku premijeru i do ponedjeljka, 30. studenog, zaradila čak 130 milijuna dolara.

Takav fantastičan uspjeh nije bio neočekivan, jer je riječ o serijalu koji već godinama privlači nevjerojatno vjernu, gotovo fanatičnu čitalačku publiku, ne samo, kako se isprva pretpostavljalo, romantične srednjoškolke, nego osobe svih generacija. Priča o zabranjenoj ljubavi introvertirane, buntovne tinejdžerice Belle Swan i stotinjak godina starijeg, melankoličnog i zagonetnog vampira Edwarda Cullena, koji je očuvao izgled 17-godišnjaka, već nakon prvog objavljivanja osvojila je publiku - većinom žensku.

Tako “Sumrak” već u američkim medijima opisuju kao chick-flick - film za žene - jer su u prvom vikendu prikazivanja čak 75 posto gledateljstva bile žene. Budući da je snimljen za samo 40 milijuna dolara, unatoč velikom oslanjanju na specijalne efekte, neki su mu već prigovorili zbog loših akcijskih prizora, ali to će se zacijelo popraviti u nastavku. Zahvaljujući trijumfalnom prvom filmu, producenti su već redateljici Catherine Hardwicke najavili da će se snimati i nastavak, “Mladi mjesec”, kojega se premijera očekuje za dvije godine.


Fenomen “Sumraka” nije ništa novo, o tragičnoj ljubavnoj priči Belle i Edwarda već se godinama sve više priča, a nedvojbeno će nakon ovoga filma taj tinejdžerski bestseller imati još više poklonika. Zahvaljujući njemu, skromna američka kućanica Stephanie Meyer pretvorila se u svjetsku književnu zvijezdu, gošća je brojnih foruma i konvencija, a znatno je utjecala i na neke ključne odluke u produkciji filma - osobito pri odabiru glavnih glumaca. Ta 35-godišnjakinja iz Phoenixa nakon završenog se studija književnosti udala i posvetila brizi za trojicu sinova, a nakon jednog neobičnog sna odlučila je prvi put u životu napisati knjigu.

U samo tri mjeseca tako je nastao roman “Sumrak”, koji je, nakon što je 2005. objavljen, probudio čitalačku fascinaciju vampirima i vukodlacima, tinejdžerima s natprirodnim sposobnostima i ljubavima koje se, prema svim pravilima prirode i morala, ne bi smjele prakticirati. Od novih izdavača dobila je basnoslovnih 750.000 dolara, za rukopis “Sumraka” i dva nastavka, što ih je tek trebala napisati. Sljedeće tri godine Stephanie Meyer prionula je pisanju te 2006. objavila “Mladi mjesec”, iduće godine “Pomrčinu”, a ove godine i “Praskozorje”. Sva četiri romana, dosad prodana u 25 milijuna primjeraka, prate sudbine Belle i Edwarda. Njihova veza prolazi kroz dramatične uspone i padove, ali je autorica u radnju s vremenom uvela i sporedne likove, tako da već postoje priručnici o serijalu “Sumrak”, ne bi li neupućenim čitaocima olakšali snalaženje u tom kompleksnom svijetu gdje vladaju mitološka stvorenja. Nije Stephanie Meyer samo preko noći postala showbiz zvijezda i, zbog snažnih opisa strasti i čežnje što ih osjećaju Bella i Edward, ljubimica tinejdžerica diljem svijeta, nego su se i mladi glumci, odabrani za glavne uloge u novom hit filmu, brzo morali priviknuti na novostečenu slavu. Mjesecima, nakon što je objavljeno da će se ove godine snimati filmska adaptacija “Sumraka”, na internetskim fan sajtovima toga književnog serijala zaredala su nagađanja o tome koji bi glumci bili idealni za glavne uloge. Nakon dugotrajnog nagađanja, na službenoj stranici Stephanie Meyer objavljeno je da će Bellu glumiti 18-godišnja Kristen Stewart, a Edwarda 22-godišnji britanski glumac i glazbenik Robert Pattison.

Kao što se i očekivalo, riječ je o dvoje relativno nepoznatih glumaca - najeksponiranija uloga Kristen Stewart bila je kći lika što ga glumi Jodie Foster u filmu “Soba panike”, a Robert Pattison proslavio se kao tragični Cedric Diggory u četvrtom nastavku sage o Harryju Potteru - no posljednjih mjeseci oni su zvijezde naslovnica svih američkih časopisa, kako filmskih, tako i onih koji analiziraju sve - od mode, preko showbiza, do politike. U samo nekoliko mjeseci dvoje mladih glumaca moralo se priviknuti na histerično vrištanje maloljetnih obožavateljica, ali i njihovih majki, koje ih dočekuju na svakom njihovu javnom pojavljivanju, ali i na činjenicu da su postali dio stroja koja neće samo tako stati - filmovi će se snimati sve dok Stephanie Meyer bude pisala nove nastavke svoje sage. Osamnaestogodišnja Kristen Stewart spominje se kao jedna od najtalentiranijih glumica mlade generacije, dok 22-godišnjeg bivšeg manekena, Britanca Roberta Pattisona, već najavljuju kao veliku novu zvijezdu. Zahvaljujući njegovoj gotovo apolonskoj ljepoti, koja mu je i donijela ulogu Edwarda Cullena, nazivaju ga i novim Judeom Lawom.

Ipak, većinu medijskih analitičara najviše zanima kako se jedan u biti frivolni i ne odviše vješto napisan roman, namijenjen zaljubljivim tinejdžericama, do te mjere uspio progurati u mainstream da se novi nastavci nestrpljivo iščekuju mjesecima, da se žene svih godišta učlanjuju u internetske klubove obožavatelja “Sumraka”, a da najzagriženiji ljubitelji djela Stephanie Meyer uoči ponoćnih premijera novih romana organiziraju tematske “vampirske” zabave.

U prvom redu podsjeća na senzaciju što ju je donedavno uzrokovalo objavljivanje najnovijega nastavka “Harryja Pottera”, kao i svih filmskih verzija te priče, a prije toga adaptacija Tolkienove trilogije “Gospodar prstenova”. Dapače, lani je saga “Sumrak” uspjela istisnuti “Harryja Pottera” s prvoga mjesta New York Timesove liste najuspješnijih književnih serijala. Ipak, udjela u tom fantastičnom uspjehu zacijelo ima i sama radnja priče. Jer tematika vampira, vukodlaka i drugih REDATELJICA FILMA, 53-godišnja Catherine HardwickeREDATELJICA FILMA, 53-godišnja Catherine Hardwickenatprirodnih stvorenja oduvijek privlači ljubitelje umjetnosti, kako književne, tako i televizijske i filmske.

Posljednjih desetak godina gotovo ni jedna druga televizijska serija nije stvorila toliko fanatičnu i analizama sklonu publiku kao “Buffy - ubojica vampira”. Naoko banalna priča o plavokosoj srednjoškolki, koja je proročanstvom predodređena za borbu protiv vampira i drugih zloćudnih stvorova, bila je mnogo više od toga - metafora o bolima odrastanja, neostvarenim prvim ljubavima, seksualnim dvojbama i frustracijama, roditeljskom neshvaćanju tinejdžerskih muka, te nespretnom prelasku iz djetinjstva u odraslu dob. Za razliku od Stephanie Meyer, koja je mormonka, pa u svojim romanima izbjegava eksplicitnu spolnost, autoru serijala “Buffy - ubojica vampira”, Jossu Whedonu, taj je fantastičan svijet poslužio za analizu brojnih aspekata kompleksnosti ljudskoga života. Od mnogih kritičara proglašena jednom od najinteligentnijih i najoriginalnijih serija u posljednje vrijeme, “Buffy - ubojica vampira” ipak nikad nije doživjela otvoreno prihvaćanje od kritike. Ipak, svijet Buffy Summers te njezinih prijatelja i neprijatelja toliko je potkraj 90-ih zaokupljao američku TV publiku da je 1999. stvorena i spin-off serija “Angel”, u kojoj je glavni junak bio istoimeni vampir, nekadašnji nemilosrdni ubojica koji je s vremenom dobio dušu te se dobrim djelima odlučio iskupiti za sva zla što ih je u prošlosti počinio.

Do kraja treće sezone “Buffy”, kad je lik Angela prešao u svoju vlastitu TV seriju, njegova nesretna ljubav s djevojkom čija je zadaća eliminirati ga bila je okosnica radnje. Njezina moralna dvojba i borba s vlastitom savješću, kao i snažna uzajamna emocionalna povezanost glavnih likova, očito je nadahnula i samu Stephanie Meyer, koja u svom romanu ističe Edwardov strah da se u trenutku strasti ne prepusti vampirskim instinktima, čega se on najviše boji. Jer vampiri Stephanie Meyer posebna su soja - riječ je o izrazito tankoćutnim stvorenjima koja žive u luksuzno uređenoj obiteljskoj kući, visoko su obrazovani, ne spavaju u lijesovima niti se danju skrivaju u kućama, a odrekli su se i ljudske krvi. Ipak, Edward je u stalnom strahu da ne naudi Belli, ali strahuje i od pomisli da njihova veza ima budućnost samo ako ona postane vampirica. Upravo je njegovo opiranje ostvarenju njihove ljubavne veze, razmotri li se ona kao analogija tinejdžerske seksualnosti, jedan od glavnih razloga zbog kojih je ta knjiga postala toliko popularna i među konzervativnijim Amerikancima - mnogi je smatraju gotovo pamfletom protiv maloljetničkog seksa te je djeci prezentiraju kao knjigu koja slavi spolnu apstinenciju prije braka.

Slične dvojbe u ljubavi prema vampirima proživljavaju još dvije junakinje američkih TV serija o vampirima, potvrđujući da je doista posrijedi fenomen koji trenutačno zaokuplja maštu američke javnosti. Hvaljeni producent, redatelj i scenarist Alan Ball, koji se istaknuo izvrsnom crnohumornom serijom “Dva metra pod zemljom”, od rujna ove godine okušava se u posve drukčijem žanru - vampirskom, te se na TV mreži HBO počela emitirati njegova serija o kojoj se već govori kao o jednoj od trenutačno najboljih na američkoj televiziji uopće. Riječ je o televizijskoj ekranizaciji književnoga serijala autorice Charlaine Harris, 57-godišnje spisateljice iz Mississippija, koja je u sklopu serijala “Southern Vampire Mysteries” objavila osam veoma neobičnih, ali i iznimno uspješnih romana.

Protagonistica njezinih romana skromna je mlada konobarica Sookie Stackhouse iz fiktivnog gradića Bon Temps u Louisiani, obdarena telepatskim sposobnostima. U stalnom doticaju s gostima bara u kojem radi, Sookie je primorana stalno slušati njihove misli, zbog čega je mnogi smatraju ludom. Jedini odmor od tog neprestanog napora donosi joj druženje s Billom Comptonom, karizmatičnim 173-godišnjim samotnjakom, vampirom, što znači da njegove misli ne može čitati. A iako je u njihovu fiktivnom svijetu otkrivena formula za rješavanje problema vampira - u trgovinama mogu kupiti sintetsku krv i više ne moraju ubijati ljude - odluka da se prepusti ljubavi s Billom za Sookie ipak nije nimalo jednostavna.

Glavna junakinja serije novozelandska je glumica i nekadašnja dječja dobitnica Oscara Anna Paquin, a “True Blood” po gledanosti je treća HBO-ova serija - iza “Seksa i grada” i “Obitelji Soprano”. Nešto manje uspjeha imala je još jedna američka serija koja se nekoliko godina nakon završetka “Buffy” i “Angela” oslonila na čežnju američke publike za serijama vampirske tematike - “Moonlight”, čijih se 16 epizoda od rujna prošle do svibnja ove godine prikazivalo na američkoj TV mreži CBS.

AUTORICA ROMANA Stephanie Meyer na američkoj premijeri filmaAUTORICA ROMANA Stephanie Meyer na američkoj premijeri filmaTa ljubavna priča s elementima znanstvene fantastike također se temeljila na gotovo istovjetnom motivu - besmrtnom vampiru Micku St. Johnu, koji danas radi kao privatni detektiv u Los Angelesu, a bori se s neostvarivom ljubavi prema plavokosoj novinarki Beth. Poput većine serija fantastične tematike, i “Moonlight” je imala vjernu publiku, ali to nije uspjelo spriječiti njeno ukidanje u svibnju ove godine.

No od ovoga mjeseca svi gledaoci željni romantičnih saga o vampirima i njihovim besmrtnim ljubavima ne trebaju se oslanjati na televizijsku produkciju, jer prvi put u posljednjih 15 godina, otkako su Tom Cruise i Brad Pitt zabriljirali u “Intervjuu s vampirom” Neila Jordana prema romanu i scenariju Anne Rice, takav film ruši sve rekorde gledanosti, unatoč očekivano lošim ocjenama kritičara, što, dakako, nimalo ne smeta milijunima obožavatelja ovoga novog fenomena. A da se ovakav trijumf “Sumraka” u kinodvoranama očekivao već mjesecima, dokazuje i to što su producenti šestog filmskog nastavka o Harryju Potteru premijeru “Harryja Pottera i Princa miješane krvi” odlučili odgoditi za iduću godinu, umjesto da ga u studenome prikazuju usporedo s glavnim konkurentom, kako je prvotno bilo planirano.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika