Objavljeno u Nacionalu br. 681, 2008-12-02

Autor: Maroje Mihovilović

Pozadina napada na Mumbai

Al Qaeda gura Indiju u rat protiv Pakistana

Teroristički napad Mumbai izvršila je skupina Pakistanaca koji su vjerojatno bili pripadnici Al Qaede, a Indija je za odmazdu spremna napasti Pakistan sa 100 tisuća vojnika

RAT ISPRED HOTELA Prošlog su se tjedna u MumbaijuRAT ISPRED HOTELA Prošlog su se tjedna u MumbaijuTeroristički napad na Mumbai izvršila je grupa sastavljena od samo deset terorista, od kojih su devetorica poginula tijekom 60-satnog napada i okršaja s komandosima, dok je jedan preživio. Preživjeli se zove - kako tvrdi indijski tisak - Ajmal Amir Kasab, ima 21-godinu i lakše je ranjen. Prilikom ispitivanja na policiji detaljno je ispričao tko je on, tko su bili njegovi drugovi, kako je akcija isplanirana i izvršena. Ono što je ispričao imat će posljedice po indijsko-pakistanske odnose, toliko dramatične da iz Pakistana stižu vijesti kako tamošnja vlada namjerava hitno prebaciti 100.000 vojnika s pakistansko-afganistanske na pakistansko-indijsku granicu jer se boji da bi sljedećih dana Indija mogla izvršiti vojnu akciju protiv Pakistana kao odmazdu za ono što se dogodilo u Mumbaiju.

Kasab je mladić iz sela Feridkota, smještenog nedaleko od grada Bahawalpura u dolini rijeke Ind u južnom dijelu pakistanske pokrajine Punjab. Riječ je o vrlo zaostalom dijelu Pakistana, gdje su jako moćne radikalne islamske organizacije, gdje mnogo mladića pohađa islamske vjerske škole, pa je u takvu školu išao i Kasab. U tim školama razne radikalne i terorističke grupe regrutiraju svoje članove, pa su kroz te škole prošli i mnogi stranci koji se pridružuju islamskim ekstremističkim grupama, a tu su bili čak i oni muslimanski britanski mladići koji su prije tri godine izvršili terorističke napade u Londonu. Kasab je pristupio terorističkoj organizaciji Lashkar-e-Taiba - Armiji čistih, koja se bori da se cijeli Kašmir pripoji Pakistanu.

Ta organizacija ima sjedište u velikom pakistanskom gradu Lahoreu, ali ima ogranke i vojna vježbališta u raznim dijelovima Pakistana. Ona organizira razne terorističke akcije u Indiji, nastojeći takvim akcijama oslabiti Indiju, te je tako natjerati da prepusti svoj dio Kašmira Pakistanu. Organizacija je stajala iza nekoliko spektakularnih akcija, pa je tako zajedno s još jednom pakistanskom terorističkom grupom sudjelovala 2000. u napadu na Crvenu tvrđavu u New Delhiju, a 2001. godine u napadu na indijski parlament. Poznato je da ta organizacija održava veze s terorističkim organizacijama indijskih muslimana, ali je održavala veze i s pakistanskom tajnom službom ISI, barem s nekim njenim dijelovima.


Kasab je detaljno opisao kako se ova akcija planirala godinu dana, kako su članovi grupe uvježbavani odvojeno na raznim lokacijama, a sva desetorica okupila su se u pakistanskom gradu Rawalpindiju tek nedavno. Oni su potom prebačeni u Karachi, odakle su se malim plovilom prebacili na pučinu gdje su se ukrcali u brod koji ih je trebao odvesti do Mumbaija. No, zbog opasnosti da ih ne otkrije indijska ratna mornarica, da bi se prikrili, oni su oteli jedan indijski ribarski brod, pobili posadu, te njime doplovili nedaleko od Mumbaija, te se do obale u središtu grada prebacili u dva gumena čamca. Tamo su se razdijelili u četiri grupe, najveća sastavljena od četvorice terorista otišla je u hotel Taj Mahal, a ostale tri s po dvojicom terorista krenule su prema prije određenim ciljevima koje su dobro poznavali, jer su mjesec dana ranije kao tobožnji studenti boravili više dana u Mumbaiju kako bi ih proučili. Kasab je imao zadatak da s jednim kolegom prvo ubije što više ljudi na središnjoj željezničkoj stanici u južnom Mumbaiju, a potom krene prema luksuznom rezidencijalnom dijelu Mumbaija Malabar Hillu, gdje je trebao ubijati tamošnje bogataše i uglednike. Prvi zadatak su izvršili, a prije izvršenja drugog presreli su ih policajci. U okršaju s njima ubili su šefa antiterorističke postrojbe u Mumbaiju, a policajci su likvidirali Kasabova druga i njega zarobili.

Ključna u njegovu svjedočenju je tvrdnja da su svi članovi grupe bili Pakistanci. Članovi grupe nisu se otprije poznavali, te AMERIKA KAO ARBITAR Aktualni američki predsjednikAMERIKA KAO ARBITAR Aktualni američki predsjedniksu se po nalogu šefova međusobno držali konspirativno, služili su se nadimcima, ali je on shvatio da je riječ o Pakistancima po njihovu naglasku, jer ih je većina govorila pakistanskim narječjem Punjabija. To je izazvalo uzbuđenje u Indiji, i smatra se dokazom da iza napada na Mumbai stoji Pakistan. U Indiji su već u nedjelju izbile demonstracije protiv Pakistana sa zahtjevom da Indija odgovori vojnim sredstvima. Indijske vlasti tvrde da cijela operacija pokazuje da je riječ o vrlo dugo i pomno planiranoj i odlično pripremljenoj akciji, koja je morala imati i značajnu logistiku, a po nekim indijskim procjenama tako složenu i sofisticiranu logistiku nije mogla pripremiti sama radikalna organizacija Lashkar-e-Taiba, nego su iza svega morale stajati i pakistanske sigurnosne strukture iz vojske ili obavještajne službe. Nakon napada na Mumbai situacija se u odnosima Indije i Pakistana potpuno promijenila, pa se počelo govoriti i o mogućnosti novog indijsko-pakistanskog rata.

To je izazvalo veliko uzbuđenje u svijetu, a i američka vlada se uzbudila zbog mogućnosti da zarate te dvije nuklearne sile, ali i zbog sveopće nove strategije SAD-a u ovom području. Zbog toga je američki predsjednik George W. Bush telefonom razgovarao s indijskim premijerom Manmohanom Singhom izražavajući solidarnost s Indijom, ali i urgirajući da Indija smanji napetosti prema Pakistanu. A i budući predsjednik SAD-a Barack Obama preko svojih suradnika uputio je sličan apel.

Američka administracija poduzela je i konkretne poteze kako bi smanjila napetosti. Tako je u Indiju otputovao tim stručnjaka američke federalne policije FBI kako bi ne samo pomogli u rasvjetljavanju pozadine ovog terorističkog akta, nego i diskretno kontrolirali istragu što je provodi indijska strana. Na taj način američka vlada ima prvoklasne informacije o tome što se stvarno dogodilo, a i pazi da indijska strana ne bi falsificirala rezultate istrage ili ih zlonamjerno ratnohuškački interpretirala. U Indiju je sa sličnim zadatkom doputovala i jedna ekipa britanskog Scotland Yarda, a i Interpol je u pregovorima da Indija prihvati i jednu njegovu ekipu.

Vodeći američki političari u vrlo utjecajnim američkim televizijskim nedjeljnim političkim talk-showovima sugerirali su američkoj administraciji da djeluje brzo i u diplomatskoj sferi. Već je u nedjelju američki predsjednik Bush obznanio da hitno u Indiju šalje svoju ministricu vanjskih poslova Condoleezzu Rice kako bi izrazila američku sućut indijskoj vladi zbog onoga što se dogodilo, te iskazala američku podršku u istrazi tko je to počinio, te u općoj borbi protiv svjetskog terorizma. No, očito je da je njen zadatak mnogo veći, a to je da pokuša obuzdati inicijative zaoštravanja odnosa između Indije i Pakistana. Neki od vodećih američkih političara uputili su i sugestije budućoj Obaminoj administraciji da se uključi u smirivanje napetosti, pa je tako utjecajni republikanski senator iz Indiane Richard Lugar predložio da Obama odmah za svojeg posrednika u pregovorima između Indije i Pakistana imenuje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona s osnovnim zadatkom da pokuša pomoći u razrješavanju najvećeg indijsko-pakistanskog spora, a to je Kašmir.

Gotovo svi američki političari smatraju da bi veliku nevolju izazvala eventualna odluka indijske vlade da započne gomilanje trupa na granici s Pakistanom, jer bi to izazvalo protureakciju pakistanske strane, koja bi morala svoje vojnike, sada smještene uz granicu s Afganistanom prebaciti na granicu s Indijom, a to bi moglo imati teške strateške posljedice.

Naime, u posljednje doba američka je strana počela raditi veliki pritisak na Pakistan da se jače uključi u borbu protiv islamskih radikala, talibana i skrivenih pripadnika Al Qaede u slabo kontroliranim plemenskim područjima zapadnog Pakistana uz granicu s Afganistanom. Prijašnje pakistanske vlasti su to odbijale plašeći se utjecaja islamskih radikala u Pakistanu te opasnosti od opće destabilizacije zemlje. No, SAD su počele povećavati pritisak na pakistansku stranu, te pokrenule vlastite tajne operacije u tom području, kršeći sve otvorenije pakistanski suverenitet, pa je na kraju i pakistanska strana počela popuštati obećavši veći angažman. Takav američki stav nije samo stav Bushove administracije, nego je to na tragu opće strategije budućeg predsjednika Obame koji je najavio da će težište svoje borbe protiv terorizma preseliti iz Iraka u Afganistan, ali i u pogranična područja Pakistana, gdje se skrivaju afganistanski talibani i pripadnici Al Qaede.

POKOLJ NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI teroristi su na terminalu pucali po ljudima koji su čekali na kartePOKOLJ NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI teroristi su na terminalu pucali po ljudima koji su čekali na karteZbog toga se u američkom političkom miljeu pojavila teza da je moguće da je u planiranju napada na Mumbai ulogu možda imala i Al Qaeda. Taj bi napad mogao u potpunosti promijeniti strateško težište u ovom području svijeta, te osloboditi Al Qaedu pritiska što je na nju u pograničnom području Pakistana mogla predstavljati jača suradnja i bolje koordinirana zajednička akcija Pakistana i SAD-a u skladu s Obaminom strategijom. Ako je Al Qaeda sudjelovala u strateškom planiranju ove operacije, mogla bi postići mnogo ako stvarno dođe do gomilanja trupa na indijsko-pakistanskoj granici. Zato američka diplomacija povlači poteze kako bi smanjila napetosti između Indije i Pakistana, spašavajući tako američku strategiju u tom području. Važno je napomenuti da i Pakistan istodobno vuče poteze kako bi smanjio napetosti s Indijom, pa iz Pakistana stižu službene ocjene kako ovaj napad na Mumbai nije bio samo napad na Indiju, nego posredno i na Pakistan.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika