Objavljeno u Nacionalu br. 681, 2008-12-02

Autor: Milan Pavlinović

Salon

Romantični rockabilly Đavola u box setu

ČLANOVI ĐAVOLA imali su imidž američkih rockera iz 50-ih godina i mode novog valaČLANOVI ĐAVOLA imali su imidž američkih rockera iz 50-ih godina i mode novog valaIzdavačka kuća Croatia Records nastavila je s objavljivanjem odličnih box setova i reizdanja domaće pop-glazbe nastale u posljednjih četrdesetak godina. Novo izdanje splitske grupe Đavoli jedno je od najkvalitetnijih u toj seriji. U box setu nalaze se tri studijska albuma Đavola, koji su osnovani 1985. Vođa peteročlanog benda, nazvanog po pjesmi belgijskog pjevača iz 60-ih Rocca Granate, bio je gitarist i pjevač Neno Belan, ljubitelj američkog rockabillyja pedesetih, talijanskih kancona, novog vala osamdesetih i britanskog mercy beata. Tekstove na splitskom slengu najčešće ljubavnih tema pisao je Robert Ćaleta Čarli.

Tu kombinaciju Đavoli su nazivali “miks mediteranske atmosfere i zapadnog načina svirke”. Prije prvog albuma Ljubav i moda iz 1986. Đavoli su u Splitu osnovali klub u stilu plesnjaka pedesetih u kojem su odsvirali brojne koncerte. Album “Ljubav i moda” imao je više hit-pjesama, poput “Điri, Điri”, “Zvuci ulice”, “Bala, Bala”, “Pričaj mi o ljubavi”, dandanas ploča zvuči moderno, a nekoliko bonus pjesama iz studija pokazuje da su Đavoli bili izvrsni uživo i mnogo više od običnog cover benda.
Drugi album “Hallo Lulu 22” iz 1987. nazvan je po papirićima za duhan, a pjesme “Stojin na kantunu”, “Cestom preko Zagore”, “Bambina”, “Dani ljubavi” tih godina bile su najpopularnije pjesme na radio-stanicama. Rijetka domaća pop-glazba koje se ne treba stidjeti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika