02.12.2008. / 09:28

Autor: Nacionalova redakcija

Strategija borbe protiv terorizma

Spašen obraz Hrvatske u UN-u

Prošlog je tjedna hrvatska vlada napokon donijela Strategiju borbe protiv terorizma. Premda je dokument trebao biti gotov do lipnja ove godine, njegovo donošenje je odgođeno, jer se nisu mogla usuglasiti stajališta Vlade i Ureda predsjednika. Zanimljivo, stvari su se pokrenule bržim tempom kad su koordinaciju svih timova zaduženih za ovu strategiju preuzele žene - savjetnica predsjednika za vojna pitanja Višnja Tafra i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Izrada strategije morala je biti napravljena do 1. prosinca 2008, jer Hrvatska ovoga mjeseca predsjeda Vijeću sigurnosti UN-a. Bilo bi neozbiljno da je na čelu Vijeća sigurnosti država koja još nema službeni dokument o borbi protiv terorizma.

Đurđa Adlešič i Višnja Tafra na tri su koordinacije državnih institucija zaduženih za izradu Strategije, a pritom se misli na MUP, MORH, Sigurnosno-obavještajnu agenciju, kao i na pozvane stručnjake izvan državnih institucija, npr. organizaciju Defimi, u kojoj su većina profesori s Fakulteta političkih znanosti, uspjele sastaviti dokument o kojem je postignuta potpuna suglasnost. Očekuje se da će Đurđa Adlešič i Višnja Tafra voditi koordinacije donošenja Strategije nacionalne sigurnosti i civilnog upravljanja krizama.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika