02.12.2008. / 09:51

Autor: Petra Horvat

Iz emisije Otvoreno

Slučaj Facebook pokazatelj je nejasnoće zakona

Zaključak emisije Otvoreno je da je zakon zastarjeo i nejasan, te da dopušta slobodu interpretacije policijskom službeniku i sudu

Glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec sinoć je u emisiji Otvorenoobjasnio kako u slučaju Nikše Klečka, koji je na Facebooku postavio fotografiju Ive Sanadera sa nacističkim obilježjima, nije bilo privođenja niti uhićenja. Borovec tvrdi da je Klečak došao na poziv policije, te da je s njim obavljen razgovor, a njegov stan pretresen.

"Postupak policije bio je zakonit, a treba naglasiti i da policija nema podatke da li je netko član stranke niti je to bitno. Policija se vodi načelom jednakosti svih pred zakonom", tvrdi Borovec. Pravni stručnjak iz SDP-a Ivo Josipović rekao je kako u tom slučaju nisu bile potrebne dodatne mjere, jer se pokazalo da nema osnove za kazneno djelo.

Predsjednik zagrebačkog Društva za kulturu demokracije Renato Matić izrazio je svoju ljutnju i zabrinutost zbog slučaja Facebook. naglasio je kako je trenutni zakon, koji je prema Borovecu donešen 1977., nejasan. "Imamo zakon u koji je mali građanin uložio novac i očekujem da bude jasan svakome od nas, nije tu da bio bio jasan pravnim stučnjacima. Ili je zakon jasan ili zakon nije jasan, a izglasale su ga obje suprostavljane strane, SDP i HDZ, a drugi dan su se u ovom slučaju dovele u sukob. Ja sam kao običan građanin prilično ljut i zabrinut", rekao je Josipović. On smatra kako bi posebno ovlašteni tužitelji trebali raspraviti kvalifikacijske razine zakona. "jedno je satira, a drugo veličanje, pozivanje na mržnju", rekao je.

Žarko Puhovski, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, ocijenio je kako je od povrede ljudskih prava gora povreda istih putem zakona. "Neukusno je dovodit Sanadera u vezu s nacizom, ali je to nečije pravo, i ljudska glupost je nečije pravo koja nije zakonom zabranjena", smatra Puhovki koji je Sanaderovu vlast usporedio sa Brozovom.
Napomenuo je kako u zakonu postoji čitav niz pobrkanih pojmova, te da kriteriji nisu čisti. Smatra da je paradoksalno zabraniti propagiranje ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a s druge strane dopustiti da ulica nosi naziv nnekog Pavelićevog doglavnika.
Borovec se složio da je zakon nejasan, no dodao je kako je izraz 'bando gestapovska', koji je korišten u nazivu grupe na Facebooku, uvrijedio policiju. Tim je izrazom, smatra Borovec, prekršen zakon o javnom redu i miru. Pozvao je građane da prijavljuju neprimjerene internetske sadržaje, i kazao da policija ima velike teškoće unjegovom nadgledanju.  "Klečkov slučaj nije jedini u kojem je policija postupila na ovakav način", rekao je Borovec.

Gosti su komentirali i prijepirke na temu 'ustaše i pratizani' na internetskim forumima. "Radi se o transgeneracijskom prenošenju traume", ocijenio je Puhovski. Matić smatra kako forumaše treba 'pustiti da rade što hoće, ako ih ignoriramo uvenut će'.

Spomenut je i Marko Perković Thompson čija pjesma počinje stihom 'Za dom spremni'. Borovec je naglasio da je novi zakon u pripremi, te da će prekršaji biti jasnije definirani.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika