02.12.2008. / 12:16

Autor: Hrvoje Šimičević

Predsjednik se kaje

Bush: Bio sam nespreman za rat u Iraku

'Mislim da sam bio nespreman za rat... nisam predviđao rat', kazao je Bush , ističući da najviše žali zbog pogrešnih obavještajnih podataka o nepostojećem oružju za masovno uništenje, koji su finalno doveli do opsade Iraka i smrti tisuća vojnika i civila na obje strane

U posljednjim trenucima obnašanja dužnosti najmoćnijeg čovjeka na svijetu, na dan kad su iz Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja priznali kako je SAD ušao u recesiju još u prosincu 2007. godine, predsjednik SAD-a George Bush u javnost je izašao s 'pokajničkim intervjuom'. U razgovoru za TV mrežu ABC, Bush je priznao dio pogrešaka koje je počinio tijekom dva uzastopna mandata, kazavši pritom kako nije bio spreman za rat u Iraku.

"Mislim da sam bio nespreman za rat... nisam predviđao rat", kazao je Bush , ističući da najviše žali zbog pogrešnih obavještajnih podataka o nepostojećem oružju za masovno uništenje, koji su finalno doveli do opsade Iraka i smrti tisuća vojnika i civila na obje strane. Bush je u intervjuu ovu odluku obrazložio nepredviđanjem posljedica koje su nakon napada uslijedile. "Ja nisam vodio kampanju govoreći "molim vas glasujte za mene, ja ću moći izvesti napad". Nisam predvidio rat. Jedna od stvari u modernom predsjedništvu jest da se događa i nepredviđeno", kazao je Bush.

Komentirajući tu otegotnu okolnost, odnosno 'netočne obavještajne podatke' koji su doveli do ratne kampanje bez  izvjesnog epiloga, predsjednik SAD-a, kojeg će u siječnju na toj poziciji zamijeniti Barack Obama kazao je: "Želio bih da su obavještajni podaci bili drugačiji, pretpostavljam". Iako priznavši da je riječ o očiglednoj grešci, Bush je na kraju ipak poentirao kako 'vjeruje da SAD može pobijediti te da će sve učiniti što treba da se to ostvari'. Nakon osam godina predsjedničkog mandata, i niza poteza po kojima će biti zapamćen kao jedan od najomraženijih državnika u povijesti SAD-a, Bush je poručio kako se veseli "normalnome svakodnevnom životu" u krugu obitelji i prijatelja u Teksasu. 

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika