02.12.2008. / 17:51

Autor: Katarina Zorić

Slučaj Indeks

Podignuta prva optužnica

Riječ je o prvoj optužnici protiv osumnjičenih u jednoj od najvećih anitkorupcijskih akcija i to u dijelu koji se odnosi na nezakonite upise na Fakultet prometnih znanosti. Druge dvije istrage u kojima se profesore, posrednike i studente s Prometnog i Ekonomskog fakulteta sumnjiči za kupovinu ispita još nisu završene

U sklopu akcije Indeks, USKOK je danas podigao optužnicu protiv prodekana zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dragana Badanjka (47), višeg predavača tog fakulteta Krešimira Someka (57), nekolicine posrednika i poticatelja te osmero studenata.

Riječ je o prvoj optužnici protiv osumnjičenih u jednoj od najvećih anitkorupcijskih akcija i to u dijelu koji se odnosi na nezakonite upise na Fakultet prometnih znanosti. Druge dvije istrage u kojima se profesore, posrednike i studente s Prometnog i Ekonomskog fakulteta sumnjiči za kupovinu ispita još nisu završene.

Optužnicom USKOK-a obuhvaćeno je 16 osoba, a prvooptuženi Badanjak se tereti da je od lipnja do rujna ove godine, kao prodekan za poslovanje Fakulteta i član Povjerenstva za razredbeni postupak, omogućio upis na fakultet za pet studenata. Oni su optuženom posredniku Mladenu Budoru (30) platili po 2000 eura, a on je prodekanu proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu.

Kandidati su, tvrde u USKOK-u, izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Drugooptuženog Someka tereti se da je od kolovoza do početka rujna ove godine, na poticaj svog prijatelja tajnika zagrebačkog Vaterpolo kluba "Mladost" Ivice Markovića i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet. On je navodno s jednim članom Povjerenstva za provođenje razredbenog ispita dogovorio unos dodatnih točnih odgovora.

Zagrebački Županijski sud do sada je u fazi istrage donio pet presuda protiv studenata koji su plaćali ispite. Svi su kažnjeni višemjesečnim uvjetnim zatvorskim kaznama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika