03.12.2008. / 09:01

Autor: Tena Džodan

Prijedlog zakona

Kazne do 10 tisuća kuna za fašističke simbole

Policija dovršava prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Osnovni prekršaj bio bi samo isticanje simbola, a veličanje nacističkih i drugih totalitarnih režima tumačilo bi se kao kvalificiran prekršaj. Predložene kazne kreću se u rasponu od 3 do 10 tisuća kuna i maksimalne zatvorske kazne koja bi iznosila 60 dana.

Navodno je sve veći broja slučajeva isticanja nacističkih i drugih simbola koji pozivaju na nasilje, diskriminaciju i nesnošljivost, natjerao policiju da se posveti izradi novog zakonskog rješenja.

U njemu bi se nedvosmisleno i precizno definirao prekršaj isticanja nacističkih simbola što nije slučaj u starom zakonu. Dosad je to bio glavni problem u tumačenju jer je u aktualnom zakonu navedeno da je prekršaj ako netko na javnom mjestu “reproducira pjesme, skladbe ili ističe simbole, tekstove i slike… kojima remeti javni red i mir.” Zbog takve nedovoljno precizne definicije zakon se mogao tumačiti na više raznih načina. Novi zakon trebao bi biti jasno definiran i precizan i točno opisivati koje ponašanje predstavlja kršenje zakona. Isticanje bilo kakvih simbola koji predstavljaju ideologije i režime bilo bi kažnjivo.

Nošenje i upotreba hladnog oružja i njegovo pokazivanje, skrivanje identiteta, pušenje na zabranjenim mjestima, prodaja alkohola maloljetnicima, ispisivanje grafita na zabranjenim mjestima, buka, neovlašteno isticanje simbola stranih država koje može uzrokovati nemir i provociranje javnosti – sve bi to kao prekršaj ušlo u novi zakon

Osnovno prekršaj bio bi samo isticanje simbola, a veličanje nacističkih i drugih totalitarnih režima tumačilo bi se kao kvalificiran prekršaj. Ipak, s obzirom da je tekst zakonskog prijedloga još u fazi izrade, moguće je da u njega budu unesene još neke promjene prije nego što bude pušten u saborsku proceduru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika