03.12.2008. / 11:02

Autor: Katarina Zorić

Bauk Facebooka

Lesar pozvao Karamarka da izvijesti o postupanju policije prema Facebookerima

Lesar je rekao kako su mediji zadnjih dana izvještavali da policija prema organizatorima prosvjeda poduzima mjere represije i privodi ih zbog organizacije mirnog prosvjeda, da im trga plakate kojima se najavljuje prosvjed. "To je pokušaj zastrašivanja od strane policije i zato bi ministar unutarnjih poslova trebao doći u Sabor i izvijestiti o razlozima takvih mjera", rekao je Lesar

Na početku današnjeg saborskog zasjedanja nezavisni zastupnik Dragutin Lesar zatražio je da u Sabornicu dođe ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i javnost izvijesti o razlozima policijske represije prema aktivistima Facebook grupe zbog organizacije građanskog prosvjeda koji bi se trebao održati u petak.

Lesar je rekao kako su mediji zadnjih dana izvještavali da policija prema organizatorima prosvjeda poduzima mjere represije i privodi ih zbog organizacije mirnog prosvjeda, da im trga plakate kojima se najavljuje prosvjed. "To je pokušaj zastrašivanja od strane policije i zato bi ministar unutarnjih poslova trebao doći u Sabor i izvijestiti o razlozima takvih mjera", rekao je Lesar.

Nezavisni zastupnik je istaknuo da policija mora prestati kršiti Ustav koji, kako je naglasio, građanima jamči pravo na organiziranje i sudjelovanje na mirnim prosvjedima.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks poručio mu je da ne prejudicira te je najavio da će se Vlada i MUP danas oglasiti o cijelom slučaju. Na Lesarovo pitanje hoće li ministar doći u Sabor, Šeks je odgovorio: "Vidjet ćemo".

SDP poručio facebookerima: Ne dajte se zastrašiti

"Ne dajte da vas zastraše", poručili su danas SDP-ovi zastupnici aktivistima Facebook grupe, a Ravnateljstvo policije pozvali su da provede nadzor nad zakonitošću postupanja u zagrebačkoj policiji zbog privođenja tih internetskih aktivista kao organizatora mirnog prosvjeda najavljenog za petak.

SDP-ovi zastupnici Davor Bernardić, Arsen Bauk i Daniel Mondekar na konferenciji za novinare policijsko postupanje protiv aktivista Facebooka nazvali zastrašivanjem i kršenjem Ustavom zajamčenih prava na organiziranje mirnih okupljanja i izražavanja mišljenja. "Policije se moraju bojati kriminalci, ubojice, nasilnici, a ne djeca koja se bore za pravo govora", rekao je Bernadić

Rekao je da policijska represija prema mladim ljudima koji na internetu izražavaju svoje neslaganje s politikom Vlade i HDZ-a narušava međunarodni ugled Hrvatske, napomenuvši kako je i novinska agencija Reuters objavila da policija privodi one koji se protive Vladinoj politici.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika