03.12.2008. / 16:18

Autor: Petra Horvat

Uhićenje zbog plakata

Faber: 'Policija se javno ispričava zbog pogreške'

'Policija se muškoj osobi koja je lijepila plakate na Trgu bana Jelačića javno ispričava zbog učinjene pogreške kojom smo mu prouzrokovali neugodnost', rekao je Ravnatelj policije

Ravnatelj policije Vladimir Faber danas se javno ispričao zbog pogreške policije koja je noćas privela muškarca koji je lijepio plakate na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu s pozivom na antivladin prosvjed. "Policija se muškoj osobi koja je lijepila plakate na Trgu bana Jelačića javno ispričava zbog učinjene pogreške kojom smo mu prouzrokovali neugodnost", rekao je Faber.

Kako je rekao, muškarac je počeo bježati kada je vidio policijske službenike, zbog čega im je bio sumnjiv. Muškarac se nije zaustavio kada mu je policija to naredila i nastavio je bježati, a policajci su za njim počeli trčati. Ulovili su ga u Teslinoj ulici i priveden u prvu policijsku postaju. U postaji je objasnio da je počeo bježati jer je lijepio plakate s natpisom "Stegnite vi remen bando lopovska" na mjestu na kojem je plakatiranje zabranjeno.

Muškarca se teretilo po dvije točke: prema zakonu o komunalnom redu, jer je lijepio plakate na nedozvoljenom mjestu, te prema zakonu o javnom redu i miru. Kasnijom analizom policijskog postupanja u tom slučaju utvrđeno je da je policija pogriješila. "Muškarac je zakonito uhićen i prekršio je zakon kada je riječ o plakatiranju na mjestu gdje to nije dozvoljeno, no zakon o redu i miru nije prekršio", rekao je Faber.

Također, istaknuo je da natpis "Stegnite vi remene bando lopovska" nije sporan, te da je to izražavanje osobnog stava. Muškarac će biti procesuiran samo zbog kršenja komunalnog zakona. "Odustaje se od prijave zbog remećenja javnog reda i mira i policija se ispričava zbog pogreške", ponovio je Faber.

Tko radi taj i griješi, rekao je Faber istaknuvši da policija dnevno intervenira u 3000 slučajeva, te da je moguće da netko od službenika zbog nedovoljne profesionalnosti ili netaktičnosti pogriješi. na pitanje novinara hoće li muškarac biti procesuiran zbog bježanja od policije, faber je kazao da neće jer u tom slučaju zakon nije prekršen.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko iskoristio je konferenciju da demantira komentare da Ivo Sanader tjera policiju na postupanje i nezakonite radnje. "Čuju se neumjesni komentari da Ivo Sanader tjera MUP na nezakonito postupanje. Ti su komentari čista nebuloza", rekao je Karamarko. Naglasio je da su on i Faber odlučni u depolitizaciji policije.

Podsjetio je i na uspjehe policije koja je proživjela velike kadrovske reforme, istaknuvši slučaj ubojstva Ive Pukanića, smrt Luke Ritza, ubojstvo Adriana Čupića.

"Otvoreni smo na kritike građana i molimo da se takve pritužbe inspiciraju kroz propisanu zakonsku proceduru, a ne kroz medijski pritisak na policiju", rekao je Karamarko.

Na konferenciju su spomenuti i slučajevi u Zadru i Dubrovniku, gdje su zbog Facebooka i lijepljanja plakata mladić i djevojka bili na obavijesnom razgovoru u policiji. Faber tvrdi da Nikša Klečak, predsjednik Foruma mladih SDP-a u Dubrovniku, nije uhićen već je bio na obavijesnom razgovoru, te da je pretres njegova stana i laptopa obavljen po sudskom nalogu.

Slučaj Zadar je Faber nazvao medijskom konstrukcijom. "Odbacujem tvrdnje da je policija privela koordinatoricu najavljenog prosvjednog skupa Ivanu Loko zbog lijepljenja plakata", rekao je Faber. Tvrdi da je Ivana Loko sama došla u policiju kako bi se informirala o svojim pravima i obvezama kao organizatorice prosvjeda. "Nadležni su joj izašli u susret i postupili kao pravi servis građana", rekao je.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika