03.12.2008. / 20:03

Autor: Petra Horvat

Sarajevski zatvor Kula

Hrvatski i srpski pritvorenici u BiH tvrde da su diskriminirani

Tvrde kako je puno manje Bošnjaka optuženo za ratne zločine, te ističu kako je riječ o diskriminaciji, a traže i da im se sude prema zakonu koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja zločina tijekom rata

Više hrvatskih i srpskih pritvorenika u sarajevskom zatvoru Kuli, protiv kojih se vode sudski postupci za ratne zločine pred Sudom BiH optužuju državno tužiteljstvo i Sud BiH da su pod utjecajem bošnjačke politike i obavještajnih agencija.

"Odgovorno tvrdimo kako se Tužiteljstvo BiH kao ključni instrument u odabiru i pripremi ratnih zločina koje treba procesuirati nalazi pod jakim pritiscima i stalnim manipulacijama: državne policijske agencije SIPE, obavještajne agencije OSA-e, raznih bošnjačkih Udruga i bošnjačkih političara i njihovih stranaka, tako da sudske institucije i Sud BiH samostalno ne odlučuju ni u čemu već odluke donose pod političkim utjecajima sa strane", navode 74 hrvatska i srpska pritvorenika u otvorenom pismu koje su poslali Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji, Vijeću Europe, te Uredu visokog predstavnika u BiH.

Tvrde kako je puno manje Bošnjaka optuženo za ratne zločine, te ističu kako je riječ o diskriminaciji.

Hrvatski i srpski pritvorenici traže da se sudski postupci vode po kaznenome zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjanja zločina tijekom rata, umjesto po zakonima koje je 2003. nametnuo tadašnji Visoki predstavnik Paddy Ashdown. Novi kazneni zakon predviđa zatvorske kazne i od 40 godina. 

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika