04.12.2008. / 09:38

Autor: Petra Horvat

Apel

Sindikat Haaškog suda traži podršku srpske vlade i holivudskih zvijezda

U pismu vladi Srbije Sindikat haškog suda traži da Srbija 8. prosinca u UN-u podrži njihov zahtjev za dodatnih 5 milijuna dolara kako bi mogli primati plaće i nakon prestanka rada Tribunala

Sindikat zaposlenih u Haškom sudu posebnim pismom apelira na srpsku vladu i holivudske zvijezde da podrže njihove zahtjeve, prenio je srbijanski Press.

U pismu vladi Srbije Sindikat haškog suda traži da Srbija 8. prosinca u UN-u podrži njihov zahtjev za dodatnih 5 milijuna dolara kako bi mogli primati plaće i nakon prestanka rada Tribunala. Sindikat je u pismu naveo i kako su ga do sad podržale zvijezde među kojima i Nicole Kidman, Ken Loach i Wood Harrelson.

Sindikat ima 900 članova koji su u pismu naveli da su motivirani svojim osobnim uvjerenjem da je rad Haškog suda od ključne važnosti za vjeru javnosti u međunarodnu pravdu i prevenciju budućih slučajeva zločina protiv čovječnosti. "Naša motivacija i posvećenost sami po sebi nisu dovoljni da dovedu do pozitivnog ishoda, već su nam potrebna sredstva i osoblje koje će biti odgovarajuće plaćeno, pa smo odlučili na ovaj način potražiti pomoć", navedeno je u pismu.

Sindikat je zabrinut jer se ne zna do kada će Haški sud raditi, a ističu i kako se većina zaposlenika s prostora bivše Jugoslavije plaši diskriminacije u slučaju povratka u svoju zemlju. Određen broj radnika već je počeo napuštati Haag, pa sindikat traži i naknadu za vjernost.

Pismo je napisano na srpskom jeziku, a u njemu je istaknuto kako je procjenjeno da bi naknada za vjernost koja bi se isplačivala osoblju Tribunala koje ima pet godina radnog staža iznosila manje od 5 milijuna američkih dolara. "U slučaju ranijeg odlaska osoblja, sud bi morao platiti 57,6 milijuna dolara", stoji u pismu koje je potpisao predsjednik sindkikata Rick Cottam. Ispunjenje zahtjeva sindikata utjecalo bi da ostanu u Haagu do kraja isteka ugovora, no nema govora o tome što će sindikat poduzeti ukoliko ne dobiju tražena sredstva.

Vezane vijesti

'Napadaju me luzeri, umjesto da se istražuje tko nije surađivao s Haagom'

'Napadaju me luzeri, umjesto da se istražuje tko nije surađivao s Haagom'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je večeras da nije dao transkripte Haagu niti je to bio njegov zadatak. "Zadatak mi je bio pomoći u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika