04.12.2008. / 13:19

Autor: Nacionalova redakcija

O odgovornima ni riječ

Zbog pada helikoptera MORH goni sitne ribe

Iz popisa osoba koje obuhvaća najnovija istraga Vojne policije, vidljivo je kako se radi o izvršiteljima cjelokupnog posla oko uređenja VIP helikoptera, dok nalogodavci ovog posla, koji se radi po istim pravilima posljednjih deset godina, i dalje nisu 'zanimljivi' pravosudnim tijelima za istraživanje

Iz izvora bliskih Državnom odvjetništvu, portal Militarium doznao je kako su zbog pada VIP helikoptera Mi-8 prošle godine u Vukovaru kaznene prijave podignute protiv četvorice djelatnih vojnih osoba i namještenika ZTZ-a: načelnika kontrole ZTZ-a, satnika Stipe Babića, satnika Stipe Ivande, koji obnaša dužnost načelnika Odsjeka za remont, Krešimira Vrhovskog, načelnika Odsjeka kontrole kvalitete i namještenika zavoda Ivicu Žegelu.

Iz popisa osoba koje obuhvaća najnovija istraga Vojne policije, vidljivo je kako se radi o izvršiteljima cjelokupnog posla oko uređenja VIP helikoptera, dok odgovorni, odnosno nalogodavci ovog posla, koji se radi po istim pravilima posljednjih deset godina, i dalje nisu 'zanimljivi' pravosudnim tijelima za istraživanje. O ovoj tematici, Nacional je u proteklim mjesecima  pisao u nekoliko navrata.

Podsjetimo, u toj je nesreći ozlijeđeno sedam osoba, a troje osoba je izgubilo život.  Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog helikoptera Mi-8 koji se u srpnju prošle godine srušio u Vukovaru, za uzrok nesreće označilo je spužvu koja je bila ugrađena iznad upravljačkih komandi helikoptera zbog izolacije od buke.

Povjerenstvo je komunicirajući s ruskim proizvođačem helikoptera utvrdilo kako se u specifikacijama letjelice ne dopušta postavljanje spužve ili sličnog materijala oko upravljačkog sustava. Zbog toga se nameće pitanje odgovornosti za ugradnju spornog dijela u helikopter.

Inače, sporna spužva služila je kao izolacija protiv buke, nabavljena je iz Švicarske, a ugrađena je samo u dva VIP helikoptera kojima su se služili Ured predsjednika i Vlada. Ipak, Povjerenstvo nikada nije decidirano ustvrdilo sa sto postotnom sigurnošću da je spužva uzrok nesreće.

Vezane vijesti

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Jedna je putnica poginula u utorak pri padu turističkog helikoptera koji se srušio u East river na istoku Manhattana i potonuo, a spašeno je troje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika