05.12.2008. / 09:26

 

Stručnjaci o povećanju plaća

Ekonomsko vijeće: Odluke Vlade su uvod u stihijski krah

Sutra bi se prema planu trebalo okupiti Ekonomsko vijeće, prije nego što Vlada donese odluku o proračunu za 2009. godinu, a neki su članovi nakon ovakvih poteza Sanaderove administracije, kazali kako će dobro razmisliti o nastavku rada u tom tijelu

Potezi Vlade koji su po pitanju povećanja plaća doneseni u proteklih nekoliko dana, a koji se suprostavljaju donedavnoj retorici premijera Ive Sanadera o zacrtanim mjerama rezanja troškova u državi, naišli su na oštre kritike članova Ekonomskog vijeća; savjetodavnog tijela koje je oformirano zbog aktualne gospodarske situacije.

Naime, pragmatična odluka Vlade o 6-postotnom povećanju plaća u državnom sektoru za nadolazeću godinu, koja je posljedica nemogućnosti uspostavljanja dogovora sa sindikatima, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka iz Vijeća, nije trenutačno najbolji potez s obzirom na druge negativnosti koje bi se ubrzo mogle aktualizirati. Osim što je donio toliko željeno primirje na relaciji sindikati-vlada, dogovor o finalnom ispoštivanju kolektivnog ugovora, odnosno 6-postotno povećanje plaća, uvjetovalo je činjenicu da bi se deficit za sljedeću godinu mogao kretati i do 1,7 posto BDP-a.

Riječ je, naime, o 2 milijarde kuna koje će država rezervirati za povećanje plaća, što znači da će biti zabilježen rast plaća od 10 posto, tijekom prosječnog gospodarskog rasta od 2 posto. Time su Vlada, ali i socijalni partneri, formalno odustali od elementarnih savjeta Ekonomskog vijeća, koji su se odnosili na čvrste preventivne mjere za osiguravanje balansiranja proračuna na suficitu ili pak nuli. Kako bi se mjere koje su ekonomski stručnjaci predložili na kraju i mogle uvesti, to je prvenstveno značilo zamrzavanje plaća, za što se Vlada do prije nekoliko dana dobrano zalagala. Međutim, posljednjom je najavom o povećanju plaća, premijerov kabinet u potpunosti promijenio retoriku, ignoriravši pritom savjete tijela koje je zbog toga formirano.

Članovi Vijeća odmah su se nakon okupljanja usuglasili kako bi veći proračunski izdaci, koji su se trebali uštedjeti na zaleđivanju plaća, trebali ići u smjeru gdje je to prema njihovom mišljenju najpotrebnije: poput pomoći izvoznim poduzećima koja ostaju bez narudžbi, podrške zaposlenicima u privatnom sektoru koji bi zbog krize mogli izgubiti posao, ili pak prema rješavanju problema radnika u brodogradnji. Odustajanje od uravnoteženog proračuna moglo bi biti “uvod u stihijski krah”, rekao je jedan od stručnjaka iz te savjetodavne skupine, piše Večernji list.

Očigledno, novac za pokrivanje 6-postotnog povećanja plaća u državnom sektoru, ali i za rješavanje drugih dospjelih obveza, u ovom će se slučaju između ostalog osiguravati dodatnim zaduženjem. Ministar financija Ivan Šuker poručio je kako je upravo zaduživanje u ovom trenutku objektivno najlogičnije rješenje. "Naći ćemo način za refinanciranje obveza države i za pokrivanje deficita", kazao je Šuker. Iako su pristali na odluku o odustajanju od zamrzavanja plaća te nultog deficita, iz Vlade su poručili kako i dalje smatraju da bi to bilo dobro rješenje. "Jako smo se trudili, ali ovaj put nismo došli do prijeko potrebnog zajedničkog stava.

Smatramo da nam iduće godine predstoji borba za radna mjesta, a ne za plaće. Hrvatska nije otok i ona će također osjetiti posljedice krize, ali sindikati nisu bili spremni za takav dijalog", kazala je potpredsjednica vlade Jadranka Kosor. Sutra bi se prema planu trebalo okupiti Ekonomsko vijeće, prije nego što Vlada donese odluku o proračunu za 2009. godinu, a kako piše Večernji list, neki su članovi kazali kako će nakon ovakvih poteza Sanaderove administracije, dobro razmisliti o nastavku rada u tom tijelu

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika