05.12.2008. / 12:51

Autor: Petra Horvat

Srbija

Jeremić: 'Istinu o genocidu utvrdit ćemo na sudu'

'Hrvatski zahtjev da Srbija prizna da je počinila genocid moralno je, politički i povijesno neprihvatljiv', smatra srbijanski ministar

Vuk Jeremić, srbijanski ministar, u intervjuu za srbijanske Večernje novosti govorio je o izgledima da Hrvatska i Srbija spor riješe izvan suda.

"Prije podnošenje kontratužbe, s hrvatske nam je strane predočen jasan stav da je preduvjet za njihovo odustajanje od tužbe to da Srbija javno prizna da je počinila genocid. U tom slučaju bi Hrvatska razmislila i odustajanju od ratnih reparacija. Mislim da za ovaj hrvatski zahtjev nije potreban nikakav komentar", rekao je Jeremić koji je ocijenio da je to moralno, politički i povijesno neprihvatljivo. Rekao je i da, s obzirom na takav hrvatski stav, teško može zamisliti da ima prostora za poravnanje. Tvrdi da je Srbija više puta izrazila želju da se izbjegne konfrontacija na sudu, te da se pronađe put za pomirenje i zajedništvo u EU.

Na novinarsko pitanje znači li to da će se Srbija i Hrvatska vidjeti tek na sudu, ili će u međuvremenu biti važnih kontakata, Jeremiće je rekao: "Što se nas tiče, činimo sve da se naša bilateralna suradnja nastavi što je normalnije moguće. A neka se istina utvrdi na sudu: je li bilo genocida, ratnih zločina, da li je 250 000 ljudi očišćeno zato što su Srbi ili je tu bilo drugih okolnosti".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika