06.12.2008. / 11:14

Autor: Katarina Zorić

"Stegnite vi svoj remen"

Prosvjedovalo oko 10 tisuća ljudi

Skup je prošao uz kritike i uvrede upućene političkoj eliti, uključujući i oporbu, te nevladinim organizacijama, medijima i sindikatima. Prosvjednici su uzvikivali "Bando lopovska" i "Ivo odlazi"

Oko dvije tisuće građana okupilo se sinoć na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjednom skupu pod nazivom "Stegnite vi svoj remen bando lopovska" koji je u Zagrebu i u više drugih hrvatskih gradova organizirala skupina osnovana na internetskoj društvenoj mreži Facebook.

Skup je prošao uz kritike i uvrede upućene političkoj eliti, uključujući i oporbu, te nevladinim organizacijama, medijima i sindikatima. Prosvjednici su uzvikivali "Bando lopovska" i "Ivo odlazi".

"Jedino mi možemo izvršiti pritisak na vlast", rekao je u govoru Jakša Matovinović, jedan od organizatora prosvjeda, koji je u svom oštrom govoru spomenuo i da izvanredne okolnosti traže izvanredne izbore.

Pročitani su i zahtjevi Hrvatskom saboru : među kojima su i oni za revizijom privatizacije, oštrim suočavanjem s mafijom i organiziranim kriminalom, smanjenjem cijena osnovnih potrepština, oporezivanjem luksuza, manjim porezima na hranu i otkrivanjem afera bez zataškavanja.

Prosvjedovalo se i na splitskoj rivi gdje se okupilo više stotina prosvjednika koji su nosili transparente s porukama kritike Vladi s poklicima da premijer Ivo Sanader i njegovi suradnici daju ostavke.

Mladi govornici izmjenjivali su se istupajući s megafonom u ruci, a jedan od njih je priznao kako se u Splitu očekivao veći broj prosvjednika.

Govornici su isticali kako "sirotinja više neće šutjeti", da "mafiju predvodi Sabor i Vlada koji imaju medije i policiju u rukama", da političari "imaju plaće od 25.000 i fotelje, a mi nemamo što jesti", "dolje MMF i t.d. "Mi nismo ni desni ni lijevi, nas ne zanima ni Sanader ni Milanović, nego to kako ćemo preživjeti", rekao je jedan od govornika.

Čuli su se i povici zamjerke državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da je "trojanski konj". U središtu Rijeke na večerašnjem prosvjedu okupilo se petstotinjak građana.

Prosvjed je održan i na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, gdje se okupilo oko 400 građana, a tristotinjak građana okupilo se večeras na pulskom Trgu Forumu. Na zadarskom Narodnom trgu okupilo se oko 400 prosvjednika i promatrača.

Povezani članak koji je Nacional ranije objavio.

U Zagrebu dvije osobe dovedene u policiju

Tijekom javnoga prosvjeda građana na glavnome zagrebačkom trgu, dvije su osobe dovedene u policiju na prekršajnu obradu - 47-godišnja žena zbog remećenja javnoga reda i mira i 16-godišnjak zbog paljenja baklje, objavljeno je večeras na internetskim stranicama zagrebačke policije.

Kako se navodi, žena je u alkoholiziranom stanju remetila javni red i mir i bacala predmete na pozornicu. Na višestruka upozorenja policijskih službenika da prestane, počela ih je vrijeđati i omalovažavati, te je odbila poći s njima pa je morala biti silom dovedena u policiju na prekršajnu obradu.

Nad 16-godišnjakom koji je doveden zbog paljenja baklje provest će se prekršajna obrada uz nazočnost roditelja.

U priopćenju stoji da na javnom prosvjedu, koji je trajao od 18 do 20 sati, nije bilo drugih postupaka policijskih službenika vezanih za održavanje prosvjeda.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika