08.12.2008. / 08:48

Autor: Marko Biočina

Nezadovoljstvo

Poslodavci protiv Sanaderovog proračuna

U HUP-u nisu zadovoljni prijedlogom proračuna, kao ni činjenicom da vlada nije prihvatila njihov prijedlog o osnivanju interventnog fonda iz kojeg bi se isplaćivala pomoć posrnulim tvrtkama.

Prijedlog državnog proračuna za 2009. godinu koji je izradila Vlada, a u kojem je predviđen deficit od 4,3 milijarde kuna, neće dobiti podršku hrvatskih poslodavaca, ali ni Ekonomskog vijeća. Naime, poslodavci smatraju kako će ovakav proračun vrlo vjerojatno biti neostvariv, jer će Vlada vrlo teško naći kreditore koji su joj spremni posuditi sredstva da podmiri sve obveze koje je preuzela.

Dapače, ako i Vlada pronađe kreditore, morat će platiti iznimno visoke kamate. U HUP-u smatraju kako je u ovom trenutku to potpuno kriva politika i kako je Vlada trebala ostati čvrsta u svojim zamislima da privremeno odgodi povišicu plaća zaposlenih u državnim službama.

Službeni stav HUP-a o prijedlogu proračuna bit će poznat tek nakon sastanka Upravnog vijeća te udruge, ali već sad se može naslutiti da ga poslodavci neće prihvatiti. Dodatni problem je u tome što u HUP-u nisu zadovoljni ni činjenicom da vlada nije prihvatila njihov prijedlog o osnivanju interventnog fonda iz kojeg bi se isplaćivala pomoć posrnulim tvrtkama.

Glavni direktor HUP-a Đuro Popijač za Jutarnji list je izjavio kako smatra da će u slijedećoj godini povišice plaća biti neodržive: "Problem u idućoj godini predstavljat će i punjenje proračuna, pa je pitanje odakle će se isplaćivati bilo kakve plaće".

Ideju uravnoteženog proračuna ili čak proračun sa suficitom su ideju podržavali i članovi Ekonomskog vijeća, koji su također nezadovoljni ovakvim prijedlogom. Oni smatraju kako su aktualni problemi ministra financija Ivana Šukera da osigura plaće, dokaz kako su nastupila teška vremena za državnu blagajnu i kako je teško zamisliti gdje će država pronaći novac za isplatu plaća nakon povišice od 6 posto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika