Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Miljenka Čogelja

Razdor na fakultetu

Studenti bijesni zbog cenzure vjerske parodije

Plakat za brucošijadu Filozofskog fakulteta, ironičan prikaz DaVincijeve 'Posljednje večere', uzrokovao je brojne kontroverze, a jedan ga je profesor čak poderao i izjavio da vrijeđa vjerske osjećaje

ČLANOVI KLUBA STUDENATA FF-A (s lijeva na desno): Zdravko Popović, Andrea Milat, Maja Richtermoc, Franjo Marinić, Juraj Marinović i Krešimir Jurak, od kojih su neki pozirali i za sporan plakat (desno)ČLANOVI KLUBA STUDENATA FF-A (s lijeva na desno): Zdravko Popović, Andrea Milat, Maja Richtermoc, Franjo Marinić, Juraj Marinović i Krešimir Jurak, od kojih su neki pozirali i za sporan plakat (desno)Na najvećem fakultetu u Hrvatskoj, zagrebačkom Filozofskom fakultetu, grupa studenata udružena u Klub studenata Filozofskog fakulteta prošlog je tjedna potaknula zanimanje medija za naizgled bezazlenu stvar - plakat za ovogodišnju brucošijadu, tulum studenata prve godine. No kako je plakat napravljen kao parodija na “Posljednju večeru” Leonarda da Vincija pa na njemu Juda Isusu pokazuje srednji prst, apostoli djeluju pripito, a na stolu je gomila pivskih boca, odmah je izazvao reakcije. Tako je profesor Predrag Marković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta potrgao plakat i izjavio da vrijeđa vjerske osjećaje i osjećaje hrvatskog društva. To su odmah prenijeli i mediji, a studenti su s plakata morali ukloniti prst što ga Juda pokazuje Isusu.

To nije prvi put da plakat za brucošijadu ili neka akcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta izaziva burne reakcije. Od početka 90-ih, kad je Klub službeno osnovan, takve se situacije redovito događaju. Tako su i plakat za lanjsku brucošijadu morali ukloniti sa zidova fakulteta jer ga je Uprava Fakulteta zabranila. Predsjednik Kluba studenata Filozofskog fakulteta Franjo Marinić, apsolvent kroatistike i filozofije, objašnjava kako je svake godine plakat za brucošijadu izraz njihova stava prema nekoj aktualnoj društvenoj situaciji, a “društvo” očito ne voli kritike:

“Kako smo mi posljednja generacija studenata koja je studirala prema humboldtovskom obrazovnom sustavu, na ovogodišnjem plakatu “Posljednja večera” je simbol nas kao posljednje generacije studenata. Religiju smo iskoristili ne zato da nekoga vrijeđamo, nego kako bismo istaknuli opću komercijalizacija svega, pa i religije. Primjerice, Isus u jednoj reklami toči hrvatsko pivo, Severina sebe poistovjećuje s Djevicom Marijom, svećenik sudjeluje u promociji knjige Nives Celzijus, a na kraju jedan profesor FF-a izjavljuje kako plakat Kluba studenata vrijeđa vjerske osjećaje Hrvata. Da apsurd bude veći, u modernom dizajnu i umjetnosti legitimna je upotreba starih slika i modela, pa je čak i taj isti profesor Marković s Odsjeka za povijest umjetnosti, koji je potrgao plakat, rekao da je taj plakat kompozicijski odličan.


No na takve smo situacije navikli. Slična je bilo i lani, kad smo se malo poigrali s medijima. Tada su aktualni bili Vlatka Pokos i Dikan Radeljak i svi su mediji bili puni njih dvoje. Na našem plakatu je fotografija trojice muškaraca uhvaćenih u krevetu. Plakat je napravljen kao naslovnica novina koje smo nazvali Senzacional na kojoj je to glavna vijest - senzacija. To je izazvalo negativne reakcije Uprave i profesora koji su smatrali da smo vulgarni i nepristojni, a poanta je bila da je upravo to što smo prikazali ono što mediji svakodnevno prezentiraju, ono čemu smo mi tada svakodnevno bili izloženi - žutilo.”

Zagrebački Filozofski fakultet ima gotovo 30 odsjeka, i 20-ak studentskih udruga. Bolonjska sekcija se primjerice bavi problemima studenata zbog implementacije bolonjskog obrazovnog sustava, a jedan od ciljeva im je i besplatno visoko školstvo. Radi postizanja toga cilja 5. studenoga su organizirali studentski prosvjed. Filozofski ima i studentskog pravobranitelja, studenta Juraja Marinovića, koji pomaže kolegama riješiti razne probleme, poput primjerice gubitka prava na studij. Među tim udrugama je i Klub studenata Filozofskog fakulteta, jedna od najbrojnijih i najpoznatijih studentskih udruga u Hrvatskoj. U sklopu kluba postoji niz sekcija - glazbena, književna, filmska i fotografska, sportska i likovna, organiziraju koncerte, izložbe na kojima osim studenata izlažu i priznati umjetnici te književne večeri na koje pozivaju eminentne hrvatske književnike.

Organizirali su i prosvjede - 2003. najveći antiratni skup u Hrvatskoj, protiv rata u Iraku, na kojem se ispred zagrebačkog Filozofskog fakulteta prema procjenama policije okupilo više od 5000 prosvjednika. Klub studenata Filozofskog fakulteta osnovan je 90-ih, kad je na Filozofskom fakultetu uz udrugu studenata sociologije Diskrepancija bio jedina studentska udruga. Od osnutka kluba članovi se bore protiv dominacije političkih stranaka, koje izravno ili posredno manipuliraju studentskim udrugama, pa su zbog toga često bili u sukobu i s Upravom Fakulteta.

Nekoliko godina nakon što je Klub osnovan, objašnjava znanstveni novak, asistent na Katedri za sinologiju FF-a Krešimir Jurak, koji je bio predsjednik Kluba od 1999. do 2004., dogodili su se prvi sukobi članova s Upravom Fakulteta koja je tada PLAKAT ZA BRUCOŠIJADU prikazuje članove Kluba studenata Filozofskog fakulteta kako sjede za stolom poput Isusa i 12 apostola, ali uz gomilu pivskih bocaPLAKAT ZA BRUCOŠIJADU prikazuje članove Kluba studenata Filozofskog fakulteta kako sjede za stolom poput Isusa i 12 apostola, ali uz gomilu pivskih bocabila vrlo desno orijentirana. Tada je dekan zabranio prikazivanje BBC-jeve dokumentarne serije “Smrt Jugoslavije”, ali članovi Kluba su ignorirali zabranu i film ipak prikazali kolegama. Žešću sankciju vjerojatno su izbjegli jer je taj dokumentarni film nedugo zatim prikazala i Hrvatska televizija. Jurak smatra da su i danas političke stranke iza vladajućih struktura na zagrebačkom Sveučilištu te manipuliraju nekim studentskim udrugama, ali da su ipak manje utjecajne.

Potkraj 90-ih, priča Jurak, Klub studenata Filozofskog fakulteta postao je centar alternativnih kulturnih i političkih djelatnosti u Hrvatskoj. Ondje je tada nastao URK (Udruženje za razvoj kulture), poslije su dobili prostor u kojem su organizirali i vodili klub “Močvara” te udruga Multikultura koju je pokrenuo Zoran Marić. Tada je represija Uprave Fakulteta prema klubu bila najjača. Kad su studenti 1998. na Veliki četvrtak organizirali romsku večer, uprava Fakulteta je zatvorila prostor kluba koji se tada zvao “Rupa”, zamijenila brave i sve stvari iz kluba izbacila van.

Godinu dana poslije, veli Jurić, problem je nastao kad su članovi Kluba studenata Filozofskog fakulteta i udruga Diskrepancija organizirali tribinu na kojoj se trebalo raspravljati o slobodi govora, a gosti su trebali biti Ivo Pukanić i tadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić: “Tribina je na kraju bila održana u tajnosti u jednoj od prostorija Fakulteta, gosti su sudjelovali u njoj, sjećam se da je Pukanić došao na malom žutom skuteru, a nitko od studenata na kraju nije bio kažnjen.

Poslije smo pokrenuli peticiju za smjenu dekana Mirka Gojmerca koji je tribinu zabranio. Sve se to prenosilo u medijima pa se na kraju komunikacija između Uprave i studenata vodila preko medija, a dekan je bio poprilično neugodan i nije birao riječi kojima će se obratiti studentima. Peticijom smo skupili oko 1200 potpisa, ali dekan Gojmerac je zabranio raspravu o svojoj smjeni i ostao na položaju još godinu dana.”

Osim Uprave Fakulteta, napadali su ih i kolege studenti. Jedan od članova Kluba Zdravko Popović, apsolvent filozofije i antropologije, prisjeća se kako su prije nekoliko godina, kad su uredili interijer novog klupskog prostora, također doživjeli niz vrlo neugodnih napada uredništva lista Studentskog kluba Matice hrvatske - Mat. Na jednom zidu te prostorije, obojenom jarkocrvenom bojom, poput zidnih tapeta, nalijepljene su slike glava Marxa, Engelsa i Lenjina, a na zidu nasuprot hrvatska umjetnica Nikolina Ivezić naslikala je Isusa bez lica, iznad čije glave je ispisana parola “Jesus Loves You”. Nakon što je prostorija uređena, uredništvo lista Mat od dekana Filozofskog fakulteta Nevena Budaka zatražilo je da Prošlogodišnji plakat za brucošijadu također je uzrokovao burne reakcijeProšlogodišnji plakat za brucošijadu također je uzrokovao burne reakcijese iz Kluba studenata FF-a uklone slike Isusa, Marxa, Engelsa i Lenjina, jer one vrijeđaju posjetioce kluba. Napadali su ih, prepričava Popović, da veličaju komunizam i ponižavaju kršćanstvo, a kad su pokušali objasniti kako su oba ta zida izraz ironije prema dvjema ideologijama, odgovor uredništva Mata bio je kako ironiji nije mjesto na fakultetima:

“Ironija je izraz inteligencije i, ako joj nije mjesto na fakultetu, ne znam gdje jest. Ovo je Filozofski fakultet, mjesto predviđeno za obrazovanje onih koji bi trebali kritički sagledavati društvo. To nam je u opisu zanimanja. Tako i ti zidovi znače kritiku, a ne veličanje. Ako netko barem donekle obrazovan promotri tzv. Isusa na zidu prostorije Kluba, shvatit će da to uopće nije Isus. U srednjovjekovnoj mitologiji postojala je tradicija slikanja likova svetaca bez lica. Oni su zapravo predstavljali prerušenog vraga koji se pretvara da je nešto što nije. Parola “Jesus Loves You” prikazuje televizijski evangelizam koji je sve prisutniji, a ljudi bi ga se zapravo trebali kloniti. S druge strane je crtež Marxa, Engelsa i Lenjina, koji je nekoć bio dio svakog školskog udžbenika, upravo takav crtež, koji tu ima funkciju zidne tapete. Iznad njega piše ‘Živijo KSFF’. Oni koji su gledali Papićev film “Život sa stricem”, što je po mom mišljenju također dio opće kulture i obrazovanja, shvatit će zašto tu piše pravopisno netočno - ‘Živijo KSFF’. I jedan i drugi zid prikaz su ideoloških ekstrema, a mi između ta dva ekstrema sjedimo, pijemo piće i raspravljamo, ne damo se zavesti ni jednim ni drugim.”

Studenti protiv autoriteta

Na Filozofskom fakultetu postoji dvadesetak studentskih udruga, a Klub studenata jedna je od najstarijih i najvećih. Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakuleteta, nedavno je organizirala prosvjed za besplatno visoko školstvo, a gotovo svake godine neka akcija Kluba studenata izaziva burne reakcije.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika