Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Željko Rogošić

Slučaj 'kamioni'

Počela saslušavanja svih aktera

Berislav RončevićBerislav RončevićIstraga u slučaju kupnje 39 MORH-ovih kamiona izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion iz Zagreba 2004. godine napokon se zahuktava. USKOK inzistira kod Vojne policije i Krim policije MUP-a da se što prije provedu obavijesni razgovori s glavnim akterima slučaja u kojem je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević poništio već provedeni pozivni natječaj o nabavi nebojnih motornih vozila, te cijelu priču o nabavi kamiona za MORH zaključio sumnjivom i znatno skupljom izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion iz Zagreba, zastupnika talijanskog IVECO-a.

Proteklog tjedna Vojna policija je već saslušala prvog operativca cijelog slučaja, brigadira Spomenka Eljugu, zamjenika načelnika Protuobavještajne službe VSA, a bivšeg ključnog čovjeka Pravne službe MORH-a, kojem su ministar Rončević i državni tajnik Ivo Bačić povjerili izradu ugovora i pratećih dokumenata. No Eljuga je bio izravna spona između Rončevića i bivšeg ravnatelja VSA general bojnika Gordana Čačića, kojega se drži odgovornim zato što je Vojna obavještajna služba prikrivala dokumente, ometala istragu Glavne inspekcije HV-a, ali i davala lažne podatke u izvješćima premijeru Sanaderu i predsjedniku Mesiću.

Eljuga je nakon završenog posla s izradom ugovora s Eurokamionom prebačen u VSA, kako bi zajedno s Čačićem i njegovim pomoćnikom Damirom Stručićem, kumom Ive Bačića, neutralizirao svaku vojnu istragu, te usto i krivotvorio dokumentaciju. Prošlog tjedna, istovremeno kad i Eljugu, u Krim policiju Ravnateljstva MUP-a na obavijesni razgovor o nabavi kamiona pozvana je jedna civilna osoba za koju se misli da vrlo dobro poznaje cijeli slučaj. Smatra se da bi ta osoba mogao biti bivši državni tajnik u MORH-u Ivo Bačić. Uskoro, idućeg tjedna, na obavijesnom razgovoru se očekuje Gordan Čačić, sada državni tajnik u MORH-u, koji je - nakon što mu je predsjednik Mesić uskratio suglasnost za ponovno imenovanje na dužnost ravnatelja VSA, jer je prikrio i dostavljao lažne informacije o pravom stanju u “slučaju kamioni” - ipak vrlo brzo nagrađen visokom političkom dužnosti u MORH-u - postao je prvi čovjeka kabineta ministra obrane Branka Vukelića. Operativnim planom USKOK-ove istrage predviđeno je da se za 15 dana na obavijesnom razgovoru u MUP-u pojavi i bivši ministar Berislav Rončević, pa treba vjerovati da će se to i dogoditi.

Gordan ČačićGordan ČačićNo ono čega se svi akteri ovog netransparentnog posla i, opravdano se sumnja, štetnog ugovora najviše boje jesu svjedočenja koja će pred istražiteljima, nakon Rončevića, dati dvojica bivših glavnih inspektora HV-a, generali Jozo Miličević i Mato Obradović. Obojica su, posebno Miličević, jasno upozorili na nedostatke, nelogičnosti i financijske nepovoljnosti posla sklopljenog s Eurokamionom. Obojicu je zbog toga i profesionalnog obavljanja svoga posla ministar Rončević kaznio i s tih dužnosti smijenio. USKOK-ovi istražitelji već raspolažu krucijalnom dokumentacijom, u kojoj značajno mjesto zauzima izvješće generala Miličevića pod nazivom “Inspekcijski nadzor postupka ugovaranja nebojnih motornih vozila u 2004. godini”, čiji faksimil Nacional objavljuje prvi put. Tadašnji glavni inspektor Jozo Miličević 31. svibnja 2005. godine izvijestio je ministra Rončevića da će kamioni njegovom izravnom pogodbom s Eurokamionom biti plaćeni 34,5 milijuna kuna, čak 14,8 milijuna kuna više nego da su kupljeni natječajem koji je Rončević poništio u jesen 2004. Eurokamion je izravnom pogodbom od MORH-a dobio 5,5 milijuna kuna više negoli je zatražio u pozivnom natječaju. U izvješću glavnog inspektora Miličevića posebno je važno to što on obrazlaže zašto je sa stajališta Zakona o javnoj nabavi odluka ministra Rončevića da poništi pozivni natječaj bila ishitrena i nepotrebna. Zato je Miličevićevo izvješće dva puta “moralo” biti prepravljano, dakle, krivotvoreno, kako bi prema Vladi i Uredu predsjednika RH otišli “umiveni” podaci.

Dinko CvitanDinko CvitanStoga je, zbog objektivnog izvješća, general Miličević smijenjen s te dužnosti jer se zamjerio ministru Rončeviću i do danas, kao hrvatski ratni general i zapovjednik legendarnih “Tigrova”, 1. gardijske brigade, ostao jedini neraspoređeni hrvatski general. Rončević je iz istoga razloga smijenio s toga položaja i generala Matu Obradovića, a na tu dužnost doveo general pukovnika Marijana Marekovića. Predsjednik Mesić nikako se nije htio složiti s ponovnim izborom generala Čačića za ravnatelja VSA. Stoga je ovoga ljeta na čelo VSA imenovan iskusni i uspješni vojni diplomat general Darko Grdić. Nakon četiri godine šutnje, u aferi kamioni napokon je na vidiku učinkovita istraga i utvrđivanje odgovornosti.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika