Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Marko Biočina

Karijera i novac

HIT osigurao privatni kapital kojim će financirati projekte hrvatskih znanstvenika

Pero Munivrana, direktor Hrvatskog instituta za tehnologiju, uvjeren je kako privatni investitori u konačnici mogu ostvariti značajnu zaradu kroz financiranje projekata na kojima rade hrvatski znanstveniciPero Munivrana, direktor Hrvatskog instituta za tehnologiju, uvjeren je kako privatni investitori u konačnici mogu ostvariti značajnu zaradu kroz financiranje projekata na kojima rade hrvatski znanstveniciHrvatski institut za tehnologiju potpisao je ugovor s tvrtkom Nexus Private Equity Partneri, društvom za upravljanje fondovima rizičnog kapitala. Potpisani memorandum o razumijevanju omogućit će financiranje istraživačkih projekata i iz privatnih sredstava rizičnog kapitala. Ugovor je u ime HIT-a potpisao direktor instituta Pero Munivrana, a u ime Nexusa predsjednik uprave Marko Lesić. Tako će si Nexus direktno omogućiti privatni kapital za financiranje istraživačkih tehnologijskih projekata, koji često iziskuju značajna sredstva za realizaciju.

Potencijal za suradnju HIT-a i Nexusa proizlazi iz HIT-ova programa TEST, koji financira pretkomercijalno istraživanje razvoja novih tehnologija do faze izrade prototipa. U skladu s tim, Nexus predstavlja rješenje za financiranje projekata čiju potrebu za financijskim sredstvima u komercijalnoj fazi nije moguće zadovoljiti unutar programa TEST. Nexus se može angažirati kao pružatelj kapitala projektima koje financira HIT nakon maksimalno tri godine, kada završava trajanje programa TEST.
 Tako će HIT ostvariti svoj cilj povezivanja znanosti i gospodarstva te stvoriti uvjete za nastanak novih tehnologija i inovacija, a Nexus će pokušati ostvariti zaradu ulaganjem u projekte s potencijalno visokim stopama rasta. Njihova suradnja trebala bi potaknuti nova komercijalno interesantna istraživanja, ojačati industriju rizičnog kapitala i razvoj novih tehnologija.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika