Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Kristina Gaćarić

Salon

Rembrandt-senzacija iz mraka

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvara se izložba Rembrandtovih bakropisa iz zbirke muzeja Joanneum u Grazu za koju se razgledavanje treba unaprijed najaviti jer je ograničen broj posjetitelja

Autoportret sa SaskijomAutoportret sa SaskijomU Muzeju za umjetnost i obrt najavljeno je za 9. prosinca otvaranje izložbe grafika Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Izložena će biti 103 Rembrandtova originalna bakropisa koja se čuvaju u Zemaljskom muzeju Joanneum u Grazu. Kolika je vrijednost umjetnina i na koliko su osigurane, strogo je čuvana tajna, no neke od izoženih grafika nalaze se i u katalozima aukcijske galerije Swann. Ondje su one procijenjene na najmanje deset do dvadeset tisuća dolara, no neke Rembrandtove grafike vrijede i više stotina tisuća dolara, što je vrlo mnogo ako se uzme u obzir da je riječ o vrlo malim djelima koja često stanu na dlan.

Na zagrebačkoj izložbi postavljen je i najslavniji Rembrandtov bakropis "Krist ozdravljuje bolesnika", poznat kao "List za sto guldena". "Ta grafika se smatra najvećim djelom grafičke umjetnosti jer se u njoj jasno vidi ingenioznost autora. Prema pričama, sliku je na jednoj dražbi otkupio sam Rembrandt za nevjerojatnu sumu od 100 guldena, jer ju je prethodno bio prodao", objasnila Anđelka Galić, kustosica izložbe. Grafike su u muzej dopremljene i postavljene po strogim konzervatorskim pravilima jer se radi o izuzetno osjetljivom materijalu, o čemu je više rekla Anđelka Galić: "Budući da se radi o grafikama iz 17. stoljeća, one se smiju izlagati svake dvije godine po tri mjeseca. Tako je i zagrebačka izložba, koja je zapravo premijerna europska izložba, tempirana u dan otkad je izložba zatvorena prije dvije godine u Grazu. Zbog osjetljivosti izložaka cijeli izložbeni prostor je u mraku, a grafike su osvijetljene led svjetlom."

Krist ozdravljuje bolesnikaKrist ozdravljuje bolesnikaIzložba je organizirana u 9 tematskih cjelina, a jedna obuhvaća Rembrandtove autoportrete: "Rembrandt je sebe slikao od mladosti i pritom se često oblačio u kostime te na vlastitom liku promatrao karaktere. Promatrač tako može pratiti Rembrandtov život od mladosti do starosti i na taj način iščitati njegovu autobiografiju. Jedan od najpoznatijih je 'Autoportret s naslonjenom rukom', koji je ujedno i najgordiji Rembrandtov prikaz samog sebe", rekla je Anđelka Galić. Zemaljski muzej Joaneumm u Grazu vlasnik je 110 Rembrandtovih bakropisa, od kojih se trenutačno 103 nalaze u Zagrebu.

Najviše grafika, čak 85 listova, potječe iz zbirke Bečanina Josepha Heintla, za kojeg se pretpostavlja da je većinu listova nabavio preko bečkog tržišta umjetnina u pedesetim godinama 19. stoljeća. Među donatorima kolekcije spominju se i lichtensteinski knez Johann II, koji je 1905. poklonio pet bakropisa, dok su po jedan dali voditelj Zemaljske galerije slika Karl Garzarolli-Thurnlackh 1926. i stanovita, pobliže nepoznata gospođica Jungwirth 1922., a za jedan se uopće ne zna kada je i kako dospio u zbirku. Izložba je otvorena do 15. veljače 2009. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika