Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Tanja Simić

Salon

'Kauboji' - kazališni hit godine

Živko i Saša AnočićŽivko i Saša AnočićNa zagrebačkoj kazališnoj sceni događa se rijetka stvar - karte za hit predstavu Teatra Exit "Kauboji" toliko je teško dobiti da ih se mora kupiti barem mjesec dana unaprijed. "Kauboji" su originalni spoj drame i mjuzikla, a upravo su dobili Nagradu hrvatskog glumišta za predstavu godine, dok je njezin režiser, glumac i redatelj Saša Anočić, proglašen za najboljeg redatelja 2008. Jedan od glavnih glumaca u "Kaubojima" je mlađi brat Saše Anočića, Živko Anočić, a taj redateljsko-glumački tandem stoji iza još jednog kazališnog hita - predstave "Smisao života gospodina Lojtrice" kazališta KNAP, koja s "Kaubojima" dijeli sličan humor.

Kako je Živko Anočić ujedno i dio glumačkog trija koji se istaknuo u još jednoj Exitovoj hit predstavi 'SHAKEspeare na EXit' Matka Raguža, koja je po koncepciji i tipu humora bliska predstavama njegova brata, moglo bi se reći da je na zagrebačkoj kazališnoj sceni prezime Anočić postalo garancija za kvalitetne i zabavne predstave. "Često s pozornice možemo vidjeti roditelje s djecom, što je nevjerojatno da ta predstava klince drži tako kasno tri sata. Osim toga, privukla je i ljude koji inače uopće ne idu u kazalište.

To najbolje vidimo po broju onih koji dođu sa sokovima i kokicama, kao u kino, pa im hostese moraju objasniti da to u kazalištu ne ide tako", govori Živko Anočić. Anočić kaže da se politička komponenta "Kauboja" lako može pročitati između redaka: "'Kauboji' su priča o gubitnicima, 'Smisao života gospodina Lojtrice' je priča o gubitnicima. Na kraju ispada da sam ni kriv ni dužan politički angažiran jer radim predstave o malim ljudima." Tajna uspjeha predstave je, kaže Saša Anočić, i u tome što su bili u mogućnosti dugo je pripremati, što je rijetkost. "Kako su u našem matičnom kazalištu Trešnja predstave uglavnom ujutro, možemo si priuštiti da predstave pripremamo duže od mjesec dana - što je nekakav prosjek u Hrvatskoj. 'Kauboje' smo pripremali šest mjeseci, zbog čega su glumci imali vremena opustiti se i igrati s ulogama. Opuštenost i igru smatram osnovnim preduvjetima da glumci budu iskreni na daskama, što publika uvijek osjeti."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika